Εκκληση στους ηγέτες της Ε.Ε. να «κινηθούν πολύ γρήγορα» στην υιοθέτηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού που θα ανοίξει ξανά το δρόμο για μαζικά ταξίδια, απηύθυνε ο Ελληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, σε δηλώσεις του στους FT.
«Βλέποντας την αντίδραση ορισμένων στην πρόταση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νιώθω ότι είναι πολύ κοντόφθαλμη. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να προετοιμαστούμε. Ορισμένες χώρες ανησυχούν τώρα πάρα πολύ, καθώς χώρες, ιδιαίτερα της βόρειας Ευρώπης, ήταν απρόθυμες να στρέψουν το βλέμμα τους μπροστά και να ετοιμάσουν ένα σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη για το καλοκαίρι. Πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά.
Η υιοθέτηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, που θα μπορούσαν να επιτρέπουν σε ταξιδιώτες, είτε για λόγους αναψυχής είτε για επαγγελματικούς, να μετακινούνται μεταξύ χωρών μετά τον εμβολιασμό τους, θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.
Κράτη-μέλη με πρωτοβουλία της Ελλάδας πρότειναν την ιδέα αυτή τον περασμένο μήνα, όμως η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη και διπλωμάτες θεωρούν απίθανη την πρόωρη υιοθέτησή της, εξαιτίας ανησυχιών ότι θα δημιουργηθεί ένα σύστημα δύο ταχυτήτων όσον αφορά στα ταξιδιωτικά δικαιώματα των πολιτών.
Ο τουριστικός κλάδος, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ και της απασχόλησης, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα. Παρά τη μερική επαναλειτουργία των ταξιδίων με άνοιγμα των συνόρων τους καλοκαιρινούς μήνες του 2020, οι περιορισμοί στα παγκόσμια ταξίδια στέρησαν 4% απο το ΑΕΠ της Ελλάδας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς τα έσοδα από τις κρατήσεις και τα ξενοδοχεία υποχώρησαν κατά δύο-τρίτα.
Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει σύντομα συμφωνία για σχεδιασμό ασφαλών ταξιδίων, αφού οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν από τώρα αν θα είναι εφικτές φέτος οι καλοκαιρινές διακοπές. Εξέφρασε δε, την απορία του για την προειδοποίηση της βρετανικής κυβέρνησης προς τους πολίτες της να αποφύγουν τις διακοπές εκτός συνόρων, παρά την επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού στη Βρετανία. «Δεν μπορώ να καταλάβω αυτού του είδους το μήνυμα. Δεν βλέπω το λόγο γιατί να κάνουμε τώρα ένα βήμα πίσω που έχουμε περισσότερα όπλα στη φαρέτρα μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Τουρισμού επέμεινε επίσης ότι οι εμβολιασμοί δεν θα είναι υποχρεωτικοί για τα ταξίδια και ότι η ελληνική πρόταση προβλέπει, απλώς, ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποχρεούνται να κάνουν τεστ κορωνοϊού για την είσοδό τους σε μια χώρα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από FT