Τη μεγάλη μείωση του ελληνικού χρέους, η οποία μάλιστα είναι πλέον μεγαλύτερη από την αύξηση που προκάλεσε η πανδημία, επισημαίνει η UniCredit σε πρόσφατη ανάλυσή της. Όπως εξηγούν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου, αυτή η μείωση του χρέους ήταν αποτέλεσμα τόσο του υψηλότερου ΑΕΠ και πληθωρισμού όσο και του μικρότερου πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η UniCredit υπολογίζει ότι ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες το 2020, εν μέρει λόγω των μέτρων στήριξης της πανδημίας αλλά και της μείωσης του ΑΕΠ. Οι αυξήσεις των χρεών εκτείνονται από τις 9 ποσοστιαίες μονάδες της Γερμανίας στις 26 ποσοστιαίες μονάδες της Ελλάδας.
Δύο χρόνια μετά, και με βάση τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει εμφανίσει συνολική μείωση 35 ποσοστιαίων μονάδων στο χρέος ως προς το ΑΕΠ. Όπως εξηγεί η UniCredit, η μείωση είναι μεγαλύτερη από την αύξηση που προκάλεσε η κρίση του κορωνοϊού.
Η Πορτογαλία είναι επίσης μία χώρα που έχει αντιστρέψει πλήρως τις επιπτώσεις της πανδημίας στο χρέος της, ενώ η Ιταλία έχει μειώσει στο μισό τις επιπτώσεις αυτές.
Και ενώ οι αναλυτές τονίζουν ότι οι μειώσεις των χρεών τα δύο τελευταία χρόνια οφείλονταν κυρίως στην απότομη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, η ελληνική περίπτωση διαφέρει. Σύμφωνα με τη UniCredit, η συμβολή της ανάπτυξης του ονομαστικού ΑΕΠ ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, λόγω της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ και του αποπληθωριστή του ΑΕΠ και τα δύο τελευταία χρόνια. Επιπλέον, ένα μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα συνέβαλε στην πτωτική προσαρμογή.
Η UniCredit εκτιμά ότι οι δείκτες των χρεών ως προς το ΑΕΠ στις χώρες της Ευρωζώνης πιθανότατα θα μειωθούν ελαφρώς ή θα σταθεροποιηθούν τα επόμενα χρόνια.
Διαβάστε επίσης:
BNP Paribas: Διατηρεί το momentum η ελληνική οικονομία – Ανάπτυξη 1% το 2023
Goldman Sachs: Καμπανάκι για τις επενδύσεις σε Ελλάδα και ευρωπαϊκό Νότο
UBS: Πώς οι επενδυτές πληρώνουν τη μείωση του ελληνικού χρέους
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News