Το 1685 ο βασιλιάς Κάρολος ΙΙ της Αγγλίας, Σκωτίας και Ιρλανδίας πεθαίνει, 30 μόλις χρόνια μετά τον αιματηρό εμφύλιο και με την ένταση μεταξύ Προτεσταντών και Καθολικών να παραμένει. Ο ίδιος είχε επιδιώξει θρησκευτική ανοχή έναντι των Καθολικών, αλλά στη Βουλή το αντι-καθολικό αίσθημα ήταν πολύ ισχυρό και οι Καθολικοί είχαν αποκλειστεί από το όποιο δημόσιο αξίωμα.
Καθώς όμως δεν είχε νόμιμους απογόνους, στον θρόνο ανέβηκε ο αδελφός του, Ιάκωβος, Δούκας της Υόρκης, ο οποίος είχε ασπαστεί τον Καθολικισμό. Η Ιταλίδα σύζυγός του, η Μαρία της Μόντενα, ήταν επίσης Καθολική.
Το 1687, ο Ιάκωβος εξέδωσε τη Διακήρυξη της Επιείκιας (Declaration of Indulgence), επίσης γνωστή ως Διακήρυξη για την Ελευθερία Συνείδησης (Declaration for Liberty of Conscience), στην οποία χρησιμοποίησε την προαναφερθείσα εξουσία του για να καταργήσει την ισχύ των νόμων που τιμωρούσαν τους Καθολικούς και τους Προτεστάντες Διαφωνούντες. Προσπάθησε να κερδίσει υποστήριξη για την ανεκτική πολιτική του, μιλώντας σε περιοδεία στη Δυτική Αγγλία το καλοκαίρι του 1687. Στο Τσέστερ, είπε: «υποθέστε… ότι υπήρχε ένας νόμος που έλεγε ότι όλοι οι μαύροι πρέπει να φυλακισθούν, θα ήταν παράλογος και έχουμε τόσο λίγους λόγους για να φιλονικούμε με άλλους ανθρώπους λόγω διαφοράς στις θρησκευτικές πεποιθήσεις όσο και λόγω διαφοράς στο χρώμα».
Την ίδια περίοδο, ο Ιάκωβος χορήγησε μερική ανεξιθρησκεία στη Σκωτία, χρησιμοποιώντας την απαλλακτική του εξουσία για να προσφέρει ελευθερία στους Καθολικούς και μερική ελευθερία στους Πρεσβυτεριανούς.
Μία σειρά από φήμες και θεωρίες συνωμοσίας για την προσπάθεια του βασιλικού ζεύγους να επιβάλλουν τον Καθολικισμό άρχισαν να διαρρέουν. Η κορύφωσή τους όμως ήρθε όταν η Μαρία γέννησε τον διάδοχο. Δεκάδες εκδοχές ακούστηκαν για το πώς ήρθε στον κόσμο το παιδί και εάν ήταν πράγματι δικό της. Αυτή που άρχισε να κυριαρχεί, χωρίς ποτέ να επιβεβαιωθεί ιστορικά, ήταν πως όταν ανακοινώθηκε ότι η βασίλισσα είναι σε τοκετό, κάποιος έβαλε κρυφά ένα μωρό στο παλάτι, μέσα σε ένα… τηγάνι (σαν και αυτό της φωτογραφίας) και το παρουσίασαν ως το νεογέννητο βρέφος. Οι ιστορικοί πιστεύουν πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, αφού στους τοκετούς της βασιλικής οικογένειας και ιδίως στις γεννήσεις υποψήφιων διαδόχων υπήρχαν πάντα δεκάδες μάρτυρες.
Με τη θεωρία του τηγανιού να διαδίδεται ταχύτατα και τα πνεύματα να είναι οξυμένα, λίγους μήνες μετά τη γέννηση του διαδόχου, ξέσπασε η επανάσταση του 1688. Τον Δεκέμβριο του 1688 η Μαρία φεύγει για Γαλλία με τον γιο της. Οι συνωμότες κάλεσαν την μεγαλύτερη κόρη του Ιακώβου, Μαρία με τον σύζυγό της Γουλιέλμο να πάρουν τον θρόνο. Ο Ιάκωβος καταφέρνει να φύγει και να επανενωθεί με την οικογένειά του στις 23 Δεκεμβρίου στη Γαλλία.
Πηγή: BBC
Money Review