To φαινόμενο ονομάζεται «ψευδοσυνουσία» και όπως φαίνεται συνδυάζεται τέλεια με την ταυτόχρονη πολυγαμία.
Βιολόγοι που μελετούν ένα είδος θαλάσσιου μαλακίου κατέγραψαν πικάντικες σκηνές την εποχή της αναπαραγωγής του.
Τα μαλάκια της οικογένειας των τερεδινίδων είναι διάσημα για την ικανότητά τους να τρυπώνουν σε βυθισμένα ξύλα και να τα τρώνε μετατρέποντάς τα σε χωνεμένο πριονίδι. Τώρα ίσως γίνουν διάσημα και για τη σεξουαλική ζωή τους, η οποία περιγράφεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο στο Biology Letters.
Ερευνητές διαφόρων αμερικανικών πανεπιστημίων χρησιμοποίησαν κάμερα Go Pro για να καταγράψουν τις συνευρέσεις μαλακίων που συλλέχθηκαν στη θάλασσα του Όρεγκον και μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο για εξέταση.
Τα μαλάκια, που μοιάζουν περισσότερο με παχιά σκουλήκια, μπορεί να μην μπερδεύουν τα μπούτια τους, σίγουρα όμως μπερδεύουν τους σίφωνές τους.
Reuben Shipway/University of Portsmouth
Κάθε μαλάκιο διαθέτει δύο τέτοιους σίφωνες, τα μόνα όργανα που εξέχουν από την τρύπα όπου ζει το ζώο. Ο σίφωνας ένας τραβά νερό από τη θάλασσα, ο άλλος αποβάλλει το χωνεμένο ξύλο. Και όταν το μαλάκιο ζευγαρώνει, ο σίφωνας εκροής μεταφέρει έναν σάκο σπέρματος στον σίφωνα εισροής ενός άλλου μαλακίου, αποκάλυψε η βιντεοσκόπηση.
Αυτή η σεξουαλική πράξη ονομάζεται ψευδοσυνουσία επειδή ο όρος συνουσία περιορίζεται σε ζώα με εξειδικευμένα σεξουαλικά όργανα, λένε οι ερευνητές.
Πολλές φορές, αναφέρουν, οι τερεδινίδες ζευγαρώνουν στη σειρά: ένα μαλάκιο που δέχεται τον σάκο σπέρματος ενός άλλου μπορεί ταυτόχρονα να μεταφέρει το δικό του σπέρμα σε ένα τρίτο μαλάκιο.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι τερεδινίδες είναι ερμαφρόδιτα ζώα. Για την ακρίβεια, τα μαλάκια γεννιούνται πάντα αρσενικά αλλά μετά αλλάζουν και γίνονται είτε θηλυκά είτε ερμαφρόδιτα. «Μπορεί να έχουν οποιοδήποτε φύλο ανά πάσα στιγμή» λέει στους New York Times ο Ρόμπεν Σίπγουεϊ του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, ο οποίος εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο Northwestern όταν πραγματοποιήθηκε η μελέτη.
Ο Σίπουεϊ αποφάσισε να βιντεοσκοπήσει τα μαλάκια μια μέρα που καθάριζε τη δεξαμενή τους και τη βρήκε γεμάτη με σύννεφα ενός άσπρου υλικό –σπέρμα τερεδινίδων. «Έμοιαζε με γάλα και ήταν κυριολεκτικά δύσκολο να διακρίνω τι συνέβαινε» διηγείται ο ερευνητής.
Ο Σίπουεϊ παρατήρησε τότε ότι πολλά μαλάκια είχαν μπλέξει τους σίφωνές τους σε κόμπους. «Ήταν σαν λάκκος με φίδια» λέει. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα μαλάκια ανταγωνίζονταν μεταξύ τους προσπαθώντας να απωθήσουν τους σίφωνες των αντίζηλών τους. Και δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να προσπαθούν για διάστημα τριών ημερών, αναφέρει η ερευνητική ομάδα. «Ακούραστα» σχολίασε ο Σίπουεϊ.
Παραμένει ωστόσο ασαφές αν αυτή η «ανταγωνιστική συμπεριφορά», κάτι σπάνιο στα μαλάκια, είναι πραγματική, ή αν τα ζώα κινούσαν τους σίφωνές τους τυχαία.
Την απάντηση θα μπορούσαν να δώσουν τα νέα πειράματα που σχεδιάζει η ερευνητική ομάδα. Η προσπάθεια ξεκινάει αυτή την εβδομάδα με τη συλλογή κι άλλων μαλακίων από τα νερά του Όρεγκον.
Εκτός του ότι μπορεί να αποκαλύψει νέες λεπτομέρειες για τη σεξουαλική ζωή των τερεδινίδων, η νέα μελέτη μπορεί επίσης να βοηθήσουν τους βιολόγους να καταλάβουν τον ρόλο αυτών των ζώων στην ανακύκλωση ξύλου και τον κύκλο του άνθρακα στους ωκεανούς.