Το ενεργειακό κόστος αναμένεται να εκτιναχθεί σε ύψη ρεκόρ, ξεπερνώντας το 13% του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος.
Οι πρωτογενείς δαπάνες για την ενέργεια ως αναλογία του ΑΕΠ αναμένεται να διπλασιαστούν από τα επίπεδα του μόλις 6,5% του 2021, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας συμβούλων Thunder. To αυξανόμενο κόστος των τιμών εμπορευμάτων ωθεί συνεχώς στα ύψη τον πληθωρισμό και αυξάνει τους λογαριασμούς για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
«Η μείωση της ζήτησης αποτελεί τη μοναδική βραχυπρόθεσμη επιλογή για να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό βάρος από τις ελλείψεις. Δεν υπάρχουν πλέον καλές επιλογές, απλά θα πρέπει να επιλεγούν οι λιγότερο αρνητικές», αναφέρει ο Ρομπ Γουέστ, πρώην αναλυτής της Redburn και ιδρυτής της Thunder Said Energy.
Expensive Energy
Energy costs are soaring as a proportion of global GDP
Source: Thunder Said Energy
To κόστος πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει εκτιναχθεί στα ύψη εν μέσω ανησυχιών για την επαρκή προσφορά του εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, με την τιμή φυσικού αερίου στην Ευρώπη να έχει αυξηθεί περισσότερο από 500% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας αναμένεται επίσης να εντείνει τον πληθωρισμό, όπως προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία προβλέπει μείωση της παραγωγής κατά ένα-τρίτο τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με την Thunder, το ποσοστό 13% του ενεργειακού κόστους επί του ΑΕΠ για το 2022 είναι αντίστοιχο με τα επίπεδα του 1980, περίοδο που οι τιμές πετρελαίου ακολουθούσαν επίσης την ανιούσα.
Ο Γουέστ επικαλείται μία τιμή για τον άνθρακα της τάξης των 250 έως 300 δολαρίων ο τόνος, για το πετρέλαιο μεταξύ 125 και 150 δολαρίων το βαρέλι και για το φυσικό αέριο 40 έως 45 δολάρια ανά χίλια κυβικά πόδια. «Αυτό καταδεικνύει ότι δεν βιώνουμε μία κρίση πετρελαίου ή μία κρίση φυσικού αερίου, αλλά μία κρίση στα πάντα», αναφέρει.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Καμπανάκι ΔΝΤ για τον πόλεμο: Άνοδος του πληθωρισμού και επιβράδυνση στον ορίζοντα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News