Η μεσογειακή διατροφή, βασισμένη στα «καλά» λιπαρά, τα θαλασσινά και τα πολλά λαχανικά και φρούτα, έχει εδώ και καιρό εγκωμιαστεί για την ικανότητά της να μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο που μπορεί να κάνει.
Η υιοθέτηση μιας μεσογειακής διατροφής μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους ακόμα κι αν δεν προσπαθείτε ενεργά να περιορίσετε την πρόσληψη θερμίδων σας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «The Lancet Diabetes & Endocrinology».
Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 7.000 ανθρώπους από 11 ισπανικά νοσοκομεία, τους οποίους χώρισαν σε τρεις ομάδες.
Η πρώτη ομάδα ακολούθησε μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, η δεύτερη ακολούθησε μια εκδοχή της μεσογειακής διατροφής που ήταν πλούσια σε ξηρούς καρπούς και η τελευταία ομάδα ακολούθησε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Οι δύο ομάδες που ακολουθούσαν τις μεσογειακές δίαιτες δεν περιόριζαν τις θερμίδες τους. Αφού οι συμμετέχοντες έμειναν στη δίαιτα για πέντε χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ οι άνθρωποι σε κάθε ομάδα έχασαν βάρος, η ομάδα ελαιόλαδου έχασε τα περισσότερα – σχεδόν 2 κιλά κατά μέσο όρο.
Ακόμα κι αν αυτοί οι αριθμοί δεν είναι συγκλονιστικοί, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να φοβάστε τα «καλά» λιπαρά.
Η μεσογειακή διατροφή -πλούσια σε τρόφιμα ολικής άλεσης αντί των επεξεργασμένων – έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά τον οργανισμό με πολλούς άλλους τρόπους. Εδώ, πέντε οφέλη της μεσογειακής δίαιτας στην υγεία, τα οποία αξίζει να γνωρίζετε.
1. Προστασία της καρδιάς
Μια μελέτη του 2015 από το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας παρακολούθησε πάνω από 2.500 Έλληνες ενήλικες για περισσότερο από 10 χρόνια. Εκείνοι που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή ήταν 47% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με τους συνομήλικούς τους που δεν ήταν πιστοί σε ένα μεσογειακό πρόγραμμα διατροφής.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υγιεινή διατροφή προσέφερε μεγαλύτερη προστασία και από τη σωματική άσκηση.
Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι μπορείτε να παραλείψετε τις προπονήσεις σας.
2. Μακροζωία
Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο «The BMJ» διαπίστωσε κυτταρικές διαφορές μεταξύ των γυναικών που ακολούθησαν το μεσογειακό πρόγραμμα διατροφής και εκείνων που έτρωγαν περισσότερο κρέας και γαλακτοκομικά, ειδικά όσον αφορά στο μήκος των τελομερών, που είναι αλληλουχίες DNA που βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων.
Το μήκος των τελομερών έχει μια ενδιαφέρουσα σχέση με τη γήρανση: τα μικρά τελομερή έχουν συνδεθεί με συντομότερη ζωή, ενώ τα μακρά τελομερή μπορεί να ισοδυναμούν με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Οι οπαδοί της μεσογειακής διατροφής είχαν μεγαλύτερα σε μήκος τελομερή.
3. Καλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα
Εάν θέλετε να κρατήσετε το μυαλό σας «αιχμηρό», καταναλώστε προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά, αντί για πολύ κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα.
Μια έρευνα του 2016 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Nutrition», διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφών ολικής άλεσης και «καλών» λιπαρών μπορεί να βελτιώσει τη εγκεφαλική λειτουργία, να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο μειώνεται η λειτουργία του εγκεφάλου και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.
4. Πρόληψη χρόνιων ασθενειών
Μία μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στη «Nutrition Today» διερεύνησε τους τρόπους με τους οποίους η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με την πρόληψη χρόνιων παθήσεων.
Πρώτον, όσοι την ακολουθούν τείνουν να έχουν λιγότερο σωματικό λίπος και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου.
Δεύτερον, η μεσογειακή διατροφή και η κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη (κατά 40 τοις εκατό για τα άτομα που κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις).
Τα οφέλη δε σταματούν εκεί, καθώς έχει επίσης αποδειχθεί ότι η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις.
5. Απώλεια βάρους
Πολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην ικανότητα της μεσογειακής διατροφής να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν τα ανεπιθύμητα κιλά.
Μια ανάλυση του 2011 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Metabolic Syndrome and Related Disorders» διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν μεσογειακό πρόγραμμα διατροφής έχασαν περίπου 4 κιλά περισσότερα συγκριτικά με τους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου.
Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο σημαντικά, όταν οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα άσκησης και υιοθέτησαν τη μεσογειακή διατροφή για περισσότερο από έξι μήνες.