Εφιαλτικό σενάριο προδιαγράφει ο οίκος S&P Global για τον αντίκτυπο των επιτοκιακών αυξήσεων στην παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα στο παγκόσμιο χρέος. Οι επιτοκιακές αυξήσεις των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τους δανειολήπτες ανά τον κόσμο με 8,6 τρισ.δολάρια σε επιπλέον κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τα επόμενα χρόνια, με την S&P Global να προειδοποιεί για συνεπακόλουθη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.
Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες έχουν προβεί σε επιτοκιακές αυξήσεις ρεκόρ της τάξης των 2.700 μονάδων βάσης στη διάρκεια του 2022 προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό, με αποτέλεσμα να επικρατούν έντονες ανησυχίες για αύξηση του κόστους δανεισμού, εξέλιξη που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία παγκόσμια ύφεση το 2023.
«Οι υψηλότερες έντοκες δαπάνες ήδη πιέζουν τις κυβερνήσεις με χαμηλότερες πιστοληπτικές αξιολογήσεις, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος», εκτιμά ο οίκος, ο οποίος βλέπει το αυξανόμενο κόστος δανεισμού να υπονομεύει τη μελλοντική επιχειρηματική δραστηριότητα, παρά τις τελευταίες ενδείξεις για αμυδρή βελτίωση, με βάση τα στατιστικά.
«Τα αυξανόμενα επιτόκια και η επιβράδυνση των οικονομιών καθιστούν πολύ πιο έντονο το βάρος του χρέους», σημειώνει η S&P Global σε έκθεση που παρουσίασε εν όψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός που αρχίζει τη Δευτέρα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους διεθνείς διαμορφωτές πολιτικής να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, παρότι οι συζητήσεις και οι διαπιστώσεις στο φόρουμ του Νταβός μένουν σε θεωρητικό επίπεδο και δεν περνούν σε δράση.
Η S&P Global στηρίζει τις εκτιμήσεις της για τον έξτρα έντοκο λογαριασμό των 8,6 τρισ.δολαρίων σε μία επιτοκιακή αύξηση των τριών ποσοστιαίων μονάδων στο παγκόσμιο χρέος των 300 τρισ.δολαρίων. Περίπου το 65% του πρόσθετου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους θα καταβληθεί σε ομόλογα και δάνεια σταθερού επιτοκίου, καθώς αυτά αναχρηματοδοτούνται «με την πάροδο του χρόνου», αναφέρει η έκθεση.
Προβλέπει επίσης ότι ο παγκόσμιος λόγος χρέους προς ΑΕΠ – δείκτης του κινδύνου μόχλευσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα – θα μπορούσε να αυξηθεί σε ένα χειρότερο σενάριο στο 391% έως το 2030 από 349% τον Ιούνιο του 2022.
Στο κανονικό σενάριο που βεβαίως ουδόλως πιο ήπιο δεν είναι, η αναλογία αυτή θα φθάσει στο 366% του ΑΕΠ έως το 2030, με τη μόχλευση να αυξάνεται ελαφρώς πιο γρήγορα στις ώριμες οικονομίες από τις αναδυόμενες, σύμφωνα με αξιωματούχους της S&P Global. Kαι το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για να μειωθεί αυτή η παγκόσμια μόχλευση.
Δεν είναι ωστόσο μόνο η S&P Global που προειδοποιεί για τον αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους στις ευάλωτες οικονομίες και επιχειρήσεις, καθώς και στα προβληματικά νοικοκυριά, καθώς έχουν προηγηθεί με ανάλογες προειδοποιήσεις και άλλοι διεθνείς οργανισμοί. Τον προηγούμενο μήνα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, ανέφερε ότι οι φτωχότερες χώρες του πλανήτη οφείλουν 62 δισ.δολάρια σε ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης χρέους σε επίσημους πιστωτές, που σημαίνει μία αύξηση της τάξης του 35% έναντι του 2022, γεγονός που πυροδοτεί ανησυχίες για άτακτες στάσεις πληρωμών χρέους.
Το Σεπτέμβριο, η ομάδα 55 οικονομιών Vulnerable Group of 20 (V20) προέβλεψε ότι ο έντοκος λογαριασμός του χρέους τους θα αυξηθεί σε επίπεδα που θα δυσκολευθούν πολύ να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους απο φυσικές καταστροφές.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
ΔΝΤ: Το roller coaster του παγκόσμιου χρέους – Παραμένει υψηλότερα από το 2019
IIF: Προειδοποιεί για αύξηση του παγκόσμιου χρέους και εταιρικών χρεοκοπιών
Eυρώπη: Σε επικίνδυνα υψηλά οι στάσεις πληρωμών εταιρικού χρέους το 2023
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News