Ανάπτυξη 3,4% περιμένει για την ελληνική οικονομία το 2022 η S&P Global Ratings, υποβαθμίζοντας την πρόβλεψή της από το 5% προηγουμένως, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, η Ελλάδα πλήττεται κυρίως από τις έμμεσες οικονομικές συνέπειες και ειδικότερα την απότομη αύξηση στις τιμές της ενέργειας και του ρεύματος, με δεδομένο ότι οι άμεσοι εμπορικοί δεσμοί με τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι περιορισμένοι.
Στο πλαίσιο αυτό, η S&P εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει πάνω από το 3% έως το 2025 (3,5% το 2023, 3,2% το 2024 και 3% το 2025) και θα είναι υψηλότερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να δώσουν κυρίως τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και η ισχυρή ανάκαμψη των τουριστικών εσόδων.
Οι νέες εκτιμήσεις του οίκου, στο πλαίσιο της χθεσινοβραδινής ανακοίνωσής του για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο ΒΒ+ (μόλις ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα), τοποθετούν τον πληθωρισμό στο 6,1% φέτος, με τους αναλυτές να περιμένουν αποκλιμάκωση των τιμών έως τον Σεπτέμβριο. Καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις μεγάλων αυξήσεων στους μισθούς, η S&P εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα πέσει στο 3,2% το 2023 και μετά θα κινηθεί στα επίπεδα του 2%.
Ο τουρισμός
Σύμφωνα με την S&P, ο τουρισμός θα επιστρέψει στα υψηλά προ-πανδημίας επίπεδα μόνο το 2023-2024, παρότι ο οίκος σημειώνει ότι ήδη από το 2021 σημειώθηκε σημαντική βελτίωση των τουριστικών εσόδων. Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη του τουρισμού θα στηρίξει σημαντικά την ανάπτυξη της οικονομίας, σημειώνουν οι αναλυτές, στηρίζοντας την αισιοδοξία τους και στην σημαντική αύξηση των αεροπορικών θέσεων προς την Ελλάδα.
Κατά τα άλλα, ο οίκος εκτιμά ότι η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις θα επιβραδύνουν φέτος λόγω της απότομης αύξησης του πληθωρισμού, όμως οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Άλλωστε, οι αναλυτές περιμένουν και σημαντική αύξηση των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Η S&P περιμένει σημαντικό όφελος για την ελληνική οικονομία από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Εάν τα κονδύλια αυτά χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά, θα μπορούσαν να θέσουν σε fast-track τη δομική βελτίωση της οικονομίας και να φέρουν ισχυρότερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, ειδικά στο περιβάλλον των αυξημένων αβεβαιοτήτων που δημιουργεί ο πόλεμος.
Πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023
Η S&P περιμένει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,2% του ΑΕΠ φέτος (από 7,4% το 2021 και 10,2% το 2020), καθώς εκτιμά ότι τα περισσότερα από τα μέτρα στήριξης της πανδημίας θα αρθούν φέτος.
Ο οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, ενώ οι προβλέψεις του για το χρέος μιλούν για μείωση στο 184% του ΑΕΠ φέτος, από 193% το 2021. Το χρέος αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω πτώση, στο 175% του ΑΕΠ το 2023 και να πέσει στο 160% το 2025.
Άλλωστε, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το κόστος εξυπηρέτησής του ανέρχεται περίπου στο 1,3% του ΑΕΠ και είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες παρόμοιας πιστοληπτικής ικανότητας.
Διαβάστε επίσης:
S&P: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε «ΒΒ+» – Σταθερές οι προοπτικές
Moody’s: Στο 3% υποβαθμίζει την πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία
Jefferies: Bullish για την Ελλάδα – Ο δείκτης που την κάνει αισιόδοξη
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News