Φως στις τρομακτικές συνέπειες της υπεραλίευσης ρίχνει η WWF,καλώντας σε δράση καταναλωτές, επιχειρήσεις και φορείς, για τη στήριξη της βιώσιμης αλιείας και την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών, μέσω της νέας εκστρατείας Fish Forward / Ψάρι για πάντα.
Το 82% των ψαριών στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται, ενώ τα τελευταία 40 χρόνια έχει εξαφανιστεί έως το 50% της θαλάσσιας ζωής στον πλανήτη. Τα αλιεύματα που χάνονται παγκοσμίως θα μπορούσαν να θρέψουν ετησίως 20 εκατομμύρια ανθρώπους, την ώρα, που κάθε χρόνο, 11 έως 26 εκατομμύρια τόνοι ψαριών συνολικής αξίας 10 έως 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων αλιεύονται παράνομα.
“Η υπεραλίευση αποτελεί τη μάστιγα της εποχής μας» δηλώνει ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου, πρεσβευτής της νέας εκστρατείας του WWF. “Να φύγουμε από τη σκέψη ότι το μικρό ψάρι είναι λιχουδιά. Είναι ένας μύθος. Το ψάρι για να μαγειρευτεί και για να το απολαύσεις, πρέπει να έχει τους χυμούς του, να έχει βάρος και μέγεθος σωστό. Δεν γίνεται να απολαύσουμε ένα μπαρμπουνάκι 6 – 7 εκατοστά. Δεν είναι λιχουδιά. Είναι δολοφονία. Σταματάμε να αγοράζουμε γόνο και προσέχουμε το μέγεθος! Μαθαίνουμε για το ψάρι μας στο wwf.gr/fish και προστατεύουμε την τροφή μας, προστατεύουμε τη θάλασσά μας, την ιστορία μας. Ας αφήσουμε τα ψάρια να μεγαλώσουν για να τα έχουμε και αύριο” σημειώνει.
Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 24.000 ψαράδες, το 96,4% εκ των οποίων παράκτιοι. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα, εισάγει σήμερα 36.000 τόνους ψαρικών από περισσότερες από 40 χώρες, ενώ το 62% των Ελλήνων δεν γνωρίζει που μπορεί να προμηθευτεί βιώσιμα ψαρικά. Οι τρόποι και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται διαφέρουν σε σχέση με την αλιευτική τους ικανότητα με διαφορετικές επιπτώσεις στην υπεραλίευση, ενώ η παράνομη αλιεία είναι ένα αρκετα εκτεταμένο φαινόμενο στη χώρα.
Η εικόνα στην Μεσόγειο είναι αποθαρρυντική σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης, ωστόσο ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής της WWF, παραμένει αισιόδοξος, καθώς όπου εφαρμόστηκαν μοντέλα βιώσιμης αλιείας (πχ Ισπανία και Ιταλία) τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά. «Απαιτείται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, των αλιέων, και των εμπόρων, πολιτική βούληση, και λίγος χρόνος» τονίζει.
Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών και το 50% προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το 97% των εργαζομένων στον τομέα της αλιείας παγκοσμίως ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες και το 90% είναι ψαράδες μικρής κλίμακας. Το ψάρι καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες 3 δισεκ. ανθρώπων σε πρωτεΐνη. Το ψάρι και τα θαλασσινά εξασφαλίζουν εισόδημα για περισσότερους από 800 εκατομμύρια ανθρώπους και τις οικογένειές τους, που απασχολούνται στην αλιεία, την επεξεργασία και σε άλλες σχετικές εργασίες.
Μέσω της νέας ενημερωτικής ιστοσελίδας wwf.gr/fish, η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση κινητοποιεί καταναλωτές, επιχειρήσεις και φορείς και προτείνει βιώσιμες λύσεις για την κοινωνία και τη θάλασσα, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης.
Πηγή: www.news.gr