Το δεύτερο μέρος του σημερινού μαραθώνιου Eurogroup- αυτό στο οποίο θα πέσει στο τραπέζι το ζήτημα της Ελλάδας- είναι σε εξέλιξη. Ομως, διεθνή ΜΜΕ δεν αναμένουν κάποια σημαντική εξέλιξη από αυτή τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Δεν αποκλείεται νέο Eurogroup πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι μπορεί οι περαιτέρω συζητήσεις να αναβληθούν για τον Ιανουάριο.
«Το Eurogroup συζητά τώρα για το ελληνικό πρόγραμμα και τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ελλάδας για ελάφρυνση χρέους», γράφει ο Guardian. «Ομως, δεν περιμένουμε κάποια σημαντική εξέλιξη σήμερα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αξιολόγηση του προγράμματος», συμπληρώνει η βρετανική εφημερίδα.
Ανάλογη εκτίμηση κάνει και το Reuters. Οι συζητήσεις για τα μέτρα σχετικά με το χρέος μπορεί να ξεκινούν σήμερα, αλλά ένας συμβιβασμός θεωρείται απίθανος, γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, θυμίζοντας ότι και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι δεν περιμένει μία συμφωνία για μεγάλη ελάφρυνση χρέους σήμερα.
Ενα δεύτερο Eurogroup μπορεί να χρειαστεί να γίνει πριν από τα Χριστούγεννα, αναφέρουν αξιωματούχοι της ΕΕ. Ενας από αυτούς μάλιστα δήλωσε στο Reuters ότι περαιτέρω συζητήσεις μπορεί να αναβληθούν για τον Ιανουάριο.
Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ έχει συνδέσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα με μία συμφωνία για σημαντική μείωση του χρέους και έχει ορίσει προθεσμία ως το τέλος του χρόνου για να αποφασίσει. Η Γερμανία θέλει το Ταμείο στο πρόγραμμα, για να μειώσει τη δική της έκθεση στην Ελλάδα, αλλά και προκειμένου να ενισχύσει την πίεση προς την Αθήνα για να κάνει μεταρρυθμίσεις, γράφει ακόμη το Reuters.
SZ: Ο Σόιμπλε θέλει 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για 10 χρόνια
Στις διαφωνίες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, για το ελληνικό ζήτημα, αναφέρεται και δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το Βερολίνο θέλει να παραταθεί για 10 χρόνια η απαίτηση από την Αθήνα για το πρωτογενές πλεόνασμα που συμφωνήθηκε μέχρι το 2018.
«Ενώ η γερμανική κυβέρνηση πιέζει να παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα που συμφωνήθηκε μέχρι το 2018, η Γαλλία και η Ιταλία βλέπουν σε αυτό κίνδυνο για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας και αντ΄ αυτού επιθυμούν την προώθηση συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Επειδή η Γερμανία είναι διατεθειμένη να συζητήσει για ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018, ζητά από τώρα να αποφασιστούν δεσμευτικά μακροχρόνιοι δημοσιονομικοί στόχοι. Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Αυτόν τον στόχο θέλει η Γερμανία να τον επιβάλει για άλλα δέκα χρόνια, κάτι που το Ταμείο το θεωρεί μη ρεαλιστικό, όπως κι ένα μεγάλο τμήμα του Eurogroup. Από κύκλους της ΕΕ μάλιστα λέγεται ότι οικονομικά δεν έχει νόημα, γιατί θα οδηγούσε σε στραγγαλισμό της ανάπτυξης», γράφει ακόμη η Süddeutsche Zeitung.
iefimerida.gr