Μπορεί οι γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου, ο ήπιος καιρός και η μείωση της ζήτησης για ενέργεια να έχουν μειώσει τις πιθανότητες επιβολής δελτίου στην Ευρώπη φέτος τον χειμώνα, όμως ο επόμενος χειμώνας κινδυνεύει να είναι χειρότερος, προειδοποιεί η Oxford Economics. Παρόλα αυτά, δεν πιστεύει ότι θα συνοδευτεί από μια νέα ύφεση.
Σύμφωνα με την Oxford Economics, το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς για τις οικονομίες έχει ήδη γίνει. Χρησιμοποιώντας τη Γερμανία σαν παράδειγμα, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου έχει προκαλέσει μεγάλη μείωση της ζήτησης. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση φυσικού αερίου στη Γερμανία ήταν μειωμένη περίπου κατά 30% τον Οκτώβριο. Ακόμα και τα προσαρμοσμένα στις ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες στοιχεία, δείχνουν ότι η κατανάλωση μειώθηκε πάνω από 20%, κυρίως εξαιτίας της μείωσης στη βιομηχανία (-30%) και στα νοικοκυριά (-21%).
Ο οίκος αναλύσεων εκτιμά ότι αυτό το επίπεδο εξοικονόμησης φυσικού αερίου θα διατηρηθεί σε όλο το 2022 και το επόμενο έτος και θα αποτελέσει ένα θετικό σημείο εκκίνησης για την προσπάθεια να γεμίσουν ξανά οι αποθήκες το 2023.
Έτσι, ενώ η περιορισμένη προσφορά αναμένεται να διατηρήσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα, η Oxford Economics εκτιμά ότι το οικονομικό κόστος από την αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας θα είναι ηπιότερο του χρόνου. Συγκεκριμένα, θα υπάρξουν μειωμένες ανάγκες για τη χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, λόγω της ανάκαμψης της πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία και της παραγωγής με βάση τον λιγνίτη στη Γερμανία. Άλλωστε, οι αναλυτές περιμένουν περαιτέρω πρόοδο στη στροφή των βιομηχανιών σε άλλα καύσιμα.
Σύμφωνα με την Oxford Economics, η προσφορά φυσικού αερίου παραμένει η πιο κρίσιμη μεταβλητή, με τις εκτιμήσεις της να κάνουν λόγο για μείωση των γερμανικών εισαγωγών σε επίπεδα κατά 20% χαμηλότερα από εκείνα του 2021. Αυτό σημαίνει ότι οι ρωσικές εξαγωγές μέσω αγωγών θα πέσουν κοντά στο μηδέν, αλλά οι αποστολές ρωσικού LNG δεν θα διακοπούν, ενώ δεν θα υπάρξουν άλλες διαταραχές στις προμήθειες.
Σημαντικός παράγοντας είναι και οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν τον χειμώνα, καθώς εάν αυτές πέσουν 0,3 βαθμούς Κελσίου κάτω από τις κανονικές, θα απαιτηθεί επιπλέον μείωση 4% στη χρήση φυσικού αερίου για να γεμίσουν και πάλι οι αποθήκες εν όψει το επόμενου χειμώνα. Όμως, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο καιρός αναμένεται να επιδράσει θετικά.
«Το γέμισμα των ευρωπαϊκών αποθηκών φυσικού αερίου έχει εκτονώσει τις πιέσεις στις τιμές και έχει κάνει το δελτίο στο αέριο λιγότερο πιθανό για φέτος τον χειμώνα. Η προσοχή στρέφεται όλο και πιο πολύ στο 2023, όταν η Ευρώπη θα πρέπει να αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος χαμένου ρωσικού αερίου. Όμως, ενώ ο επόμενος χειμώνας θα μπορούσε να είναι χειρότερος, δεν πιστεύουμε ότι μια νέα ύφεση χρειάζεται να αποτελεί το βασικό σενάριο», σημειώνει ο οικονομολόγος της Oxford Economics, Oliver Rakau.
Διαβάστε επίσης:
Eurasia Group: Ενεργειακή κρίση τέλος για τώρα – Επανάληψη το 2023
Morgan Stanley: Γιατί κατέρρευσε η ζήτηση φυσικού αερίου – Τι σημαίνει
Moody’s: Μόνιμη ζημιά κάνει η ενεργειακή κρίση – Πόσο απειλείται η Ελλάδα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News