Τι κι αν δεν πρόλαβες να κλείσεις εισιτήριο; Σε ταξιδεύουμε (νοερά) στο Μόναχο της Βαυαρίας!
Όλα ξεκίνησαν το 1810 και ήταν πράγματι αλλιώς.. Στις 12 Οκτωβρίου του εν λόγω έτους, ο πρίγκιπας Ludwig I παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Therese von Sachsen-Hildburghausen και διοργάνωσε ένα «λιτό» και «κλειστού κύκλου» γλέντι για τον εορτασμό του γάμου τους. ( προφανώς παρευρέθηκε όλη η τοπική κοινωνία του Μονάχου!) Έκτοτε, το γαμήλιο γλέντι καθιερώθηκε ως θεσμός στην περιοχή Theresienwiese, που πήρε και το όνομα της πριγκίπισσας και αποτελεί παράδοση της Βαυαρίας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο ανελλιπώς.
Η γιορτή ξεκινά περίπου στα μέσα του Σεπτέμβρη και τελειώνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, παρά το παράδοξο της ονομασίας Oktoberfest. Οι ντόπιοι και οι αρμόδιοι φορείς του γεγονότος, προκειμένου να κρατήσουν την -κατά εκατομμύρια- προσέλευση του κοινού, αποφάσισαν να μετακινήσουν προς τα… πίσω της ημερομηνίες εορτασμού, γιατί τότε ο καιρός είναι πολύ πιο ήπιος και οι θερμοκρασίες υψηλότερες.
Ας πάμε όμως στο δια ταύτα:
Για να παρευρεθείς στο event θα πρέπει να είσαι καλά προετοιμασμένος, τόσο ενδυματολογικά όσο και ψυχολογικά (το ποδοπάτημα είναι σχεδόν βέβαιο). Παραδοσιακά, είθισται να φοριούνται βαυαρικές στολές –ενδυμασίες που αποπνέουν ένα folk feeling. Τα φορέματα που φορούν οι γυναίκες λέγονται «Dirndl» και συνοδεύονται από ποδιά, ενώ οι άντρες έχουν το χαρακτηριστικό αλπικό καπέλο με το φτερό στο κεφάλι τους.
Το φεστιβάλ ξεκινάει επίσημα με το πρώτο ανοιχτό βαρέλι, υπόθεση που καλείται να βγάλει εις πέρας ο δήμαρχος του Μονάχου, που ενδεχομένως να χρειαστεί να προσπαθήσει περισσότερες από μια φορές για να το τρυπήσει. Πάντως, οι χιλιάδες επισκέπτες κρέμονται κυριολεκτικά από τα χείλη του περιμένοντας να αναφωνήσει “O’zapft is!” ή αλλιώς «Είναι ανοιχτό!».
Το menu περιλαμβάνει μπύρες 1 λίτρου έκαστη, οι οποίες όμως διαφέρουν από τα τετριμμένα. Τι ακριβώς εννοώ; Είναι αρχικά πιο δυνατές όσο αφορά στην περιεκτικότητα σε αλκοόλ, μιας και αυτή ξεπερνά το 1.2% των κοινών brands που καταναλώνεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πριν παραγγείλεις την μπύρα σου, θα πρέπει να έχεις ήδη φάει κάτι από τα παραδοσιακά εδέσματα που σερβίρονται, όπως για παράδειγμα λουκάνικα, κοτόπουλο, σνίτσελ, μπρέτσελ, ψάρι). Plus ότι εκείθα σου δοθεί η πραγματική ευκαιρία να απολαύσεις αυθεντικές βαυαρικές μπύρες – τις καλύτερες όλων- που παράγονται αποκλειστικά από έξι ζυθοποιίες του Μονάχου: Augustiner-Bräu, Hacker-Pschorr-Bräu, Löwenbräu, Paulaner, Spatenbräu και Staatliches Hofbräu-München.
Στο λιβάδι της Θηρεσίας θα συναντήσεις τεράστιες σκηνές τύπου μπαρ στις οποίες θα πρέπει να μπεις για να βρεις ένα άδειο τραπέζι με την παρέα σου. Η μεγαλύτερη σκηνή όλων υπολογίζεται πως χωράει μέχρι και 10 χιλιάδες κόσμο. Το αντιλαμβάνεσαι;
Εγώ δεν έχω παρά να σου ευχηθώ «εις υγείαν»!