Home / Ειδήσεις / O Δήμος Αθηναίων παρών σε διεθνείς συναντήσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

O Δήμος Αθηναίων παρών σε διεθνείς συναντήσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Η προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων να περιορίσει τις συνέπειες της πανδημίας και να προστατεύσει τις ευάλωτες και ευπαθείς  ομάδες του πληθυσμού, συνεχίζεται νύχτα και μέρα με σχεδιασμο , επιμονή και μεθοδικότητα. Μια προσπάθεια που αναγνωρίστηκε με δημόσιες θετικές αναφορές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τις καλές πρακτικές που ακολούθησε από το ξεκίνημα της πανδημίας αλλά και με την παρουσία του Δήμου σε σημαντικές διεθνείς συναντήσεις για το θεμα αυτο, στις οποίες προσκαλείται το τελευταίο διάστημα. 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, προσκλήθηκε και πήρε μέρος στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώθηκε από την «Σύμπραξη για Υγιείς Πόλεις» με την υποστήριξη του οργανισμού «Bloomberg Philanthropies» και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τον ρόλο των πόλεων στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού για ένα πιο υγιές μέλλον.  

Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο επικεφαλής του “Bloomberg Philanthropies” Kelly Henning, επισημαίνεται ότι επελέγη να μιλήσει για το θέμα αυτό λόγω του θετικού τρόπου με τον οποίο ανταποκρίθηκε ο Δήμος Αθηναίων όλο το προηγούμενο διάστημα στην πανδημία. Μάλιστα σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν προσκεκλημένοι για να τοποθετηθούν, μόνο ο Δήμαρχος Αθηναίων και η ομόλογος της πόλης Μπογκοτά, Claudia López. 

Ο Κώστας Μπακογιάννης στην παρέμβασή του ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που πήρε κατά το προηγούμενο διάστημα και ενισχύει σημαντικά σήμερα ο Δήμος Αθηναίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι η στήριξη των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων είναι στην πρώτη γραμμή των δράσεων που υλοποίησε και υλοποιεί. Στόχος είναι η αντιμετώπιση των μακροχρόνιων προκλήσεων, όπως η καταπολέμηση της αστεγίας και το μεγαλο ζητημα των τοξικοεξαρτημενων συνανθρωπων μας. Ταυτόχρονα, δίνεται μεγάλη έμφαση στη βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας  για τις κοινωνικές ομάδες που την έχουν άμεση ανάγκη.  

Προτεραιότητα η ενίσχυση των ευπαθών ομάδων 

«Για εμάς προτεραιότητα ήταν και είναι οι λιγότερο τυχεροί, αυτοί που δεν έχουν φωνή, αυτοί που νιώθουν “αόρατοι” στο κέντρο της πόλης. Από τις πρώτες κιόλας μέρες της πανδημίας στη χώρα μας, η Δημοτική Αρχή έχει αναλάβει δράση για την ανταπόκριση στις ανάγκες που δημιούργησε ο  κορωνοϊός και την  ενίσχυση των πιο ευάλωτων και ευπαθών ανθρώπων» τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης.  

Αναφέρθηκε στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, δυναμικότητας 400 ανθρώπων, το οποίο συνδυάζει τη διαμονή με υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας για την προώθηση της σωματικής και ψυχικής υγείας των φιλοξενουμένων, αλλά και στο Κέντρο Ημέρας, όπου οι φιλοξενούμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις προσωπικής υγιεινής, ένα υγιεινό γεύμα και πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς και έναν χώρο για ξεκούραση. Επίσης, μίλησε για το εξειδικευμένο Κέντρο για ουσιοεξαρτημένα άτομα, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του από τον Απρίλιο, και προσφέρει στους ωφελούμενους προσωρινή διαμονή παράλληλα με υπηρεσίες θεραπείας και αποκατάστασης.  

«Δράσεις, όπως είναι η δημιουργία του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων αλλά και του εξειδικευμένου Κέντρου για ουσιοεξαρτημένα ατομα, που στο παρελθόν θα χρειάζονταν μήνες ή ακόμα και χρόνια για να υλοποιηθούν, έγιναν πράξη με αστραπιαίους ρυθμούς θωρακίζοντας σημαντικά τους κοινωνικά ασθενέστερους πολίτες στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Μπακογιάννης. Μίλησε επίσης για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι Plus”, για τη δουλειά που γίνεται στους δρόμους της πόλης από εξειδικευμένες ομάδες streetwork, για τα rapid tests που πραγματοποιούνται σε χώρους του Δήμου Αθηναίων κ.α.  Όλα αυτά συνεχίζονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και με στόχο κανένας άνθρωπος της πόλης και ειδικότερα οι άστεγοι, να μην νιώθει «αόρατος».  

Πανδημία και κοινωνικές ανισότητες 

Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε και στην κοινωνική διάσταση της πανδημίας που πρέπει να γίνει σαφής και να αξιολογηθεί : «Αν υπάρχει ένα μήνυμα από την Αθήνα, πιστεύω ότι είναι πως σαφώς αυτή η πανδημία αν και δεν γνωρίζει σύνορα, χρώμα, φυλή και εθνικότητα αποτελεί στην ουσία ένα τεράστιο κοινωνικο-οικονομικό ζήτημα, επειδή φέρνει στην επιφάνεια τις δομικές ανισότητες που υπάρχουν στις πόλεις μας και τη φτώχεια. Εκεί είναι που είμαστε υποχρεωμένοι να εστιάσουμε την προσοχή μας. Και αυτό κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις». 

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταίρων της Σύμπραξης Υγιών Πόλεων, όπως ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο ιδρυτής του Οργανισμού Bloomberg Philanthropies και πρώην Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Mike Bloomberg, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Vital Strategies, José Luis Castro και άλλοι. 

Η Αθήνα είναι μία από τις 70 πόλεις που ανήκουν σε ένα παγκόσμιο δίκτυο που έχει δεσμευτεί να σώσει ζωές μέσω της πρόληψης των  μη μεταδοτικών ασθενειών και των τραυματισμών – τη Σύμπραξη για Υγιείς Πόλεις. Από τον Μάρτιο, η Σύμπραξη αυτή επεκτάθηκε για να αντιμετωπίσει επειγόντως την πανδημία, καθώς οι πόλεις διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην μάχη ενάντια στον COVID-19. 

Πηγή: skai.gr

Πηγή

About skaigr