Home / Κόσμος / Oι Πράσινοι, η νέα δύναμη στη Γερμανία

Oι Πράσινοι, η νέα δύναμη στη Γερμανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μούδιασμα, απορία, ελαφρύς πανικός. Τα συναισθήματα των υπευθύνων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), μετά το εκλογικό ράπισμα της Κυριακής στα κρατίδια της Βάδης και της Ρηνανίας-Παλατινάτου εναλλάσσονται, καθώς το βλέμμα στρέφεται στις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, τις πρώτες των τελευταίων 16 ετών που θα διεξαχθούν χωρίς την Αγκελα Μέρκελ στο τιμόνι της παράταξης.

Το κεντρικό συμπέρασμα από τις αναμετρήσεις της Κυριακής είναι ότι οι Χριστιανοδημοκράτες δεν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ακόμη και αν κερδίσουν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, καθώς η φθορά τους ανοίγει τον δρόμο για άλλους πιθανούς συνασπισμούς. Ο πιο πιθανός είναι το «φανάρι», ένας συνασπισμός Πρασίνων, Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων, όπως αυτός που κυβερνά στη Ρηνανία-Παλατινάτο και θα μπορούσε να σχηματιστεί και στη Βάδη. Και στα δύο κρατίδια, το εκλογικό σώμα επιβράβευσε τους τοπικούς πρωθυπουργούς, χαρίζοντας στη μεν Βάδη το ανεπανάληπτο ποσοστό του 32,6% στον «πράσινο» πρωθυπουργό Βίνφριντ Κρέτσμαν, στη δε Ρηνανία-Παλατινάτο ένα σταθερό 36% στην σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Μαλού Ντράιερ.
Στη Βάδη οι Χριστιανοδημοκράτες έπεσαν στο 24%, ενώ στη Ρηνανία στο 27,7%. Οι αναλυτές θεωρούν ότι το μερίδιό τους θα είχε υποχωρήσει ακόμα περισσότερο αν δεν είχαν προλάβει να ταχυδρομηθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιστολικές ψήφοι υπέρ τους πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο προσωπικού πλουτισμού στελεχών του κόμματος μέσω της διαμεσολάβησης για κρατικές προμήθειες μασκών. Με βάση τις πρώτες αναλύσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες των Χριστιανοδημοκρατών οφείλονται στην αποχή παλαιότερων ψηφοφόρων τους, η οποία κόστισε περισσότερες ψήφους από όσες προσέφερε η επιστροφή στο κόμμα παλαιών ψηφοφόρων της AfD.
Το κεντρικό συμπέρασμα από τις εκλογικές αναμετρήσεις της Κυριακής είναι ότι οι Χριστιανοδημοκράτες δεν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ακόμη και αν κερδίσουν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, καθώς η φθορά τους ανοίγει τον δρόμο για άλλους πιθανούς συνασπισμούς (φωτ. A.P. Photo/Michael Probst).
Το ακροδεξιό κόμμα διαμαρτυρίας κατέγραψε σημαντικές απώλειες και οι επιτελείς του βγήκαν στις τηλεοράσεις για να δικαιολογήσουν το αποτέλεσμα ουσιαστικά παραδεχόμενοι ότι τα ποσοστά στην προηγούμενη Βουλή ήταν αποτέλεσμα της τότε συγκυρίας της προσφυγικής κρίσης και δεν μπορούν να επαναληφθούν υπό τις παρούσες συνθήκες. 

Για τους Πράσινους, αντιθέτως, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν μία πιθανή διαδρομή προς την καγκελαρία. «Στην καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας, στη Βάδη, οι πολίτες έδειξαν ότι σε συνθήκες κρίσης εμπιστεύονται εμάς τους Πράσινους», δήλωσε η συμπρόεδρος του κόμματος, Αναλένα Μπέρμποκ. «Αυτό που είναι εφικτό στην καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας, είναι εφικτό και σε ομοσπονδιακό επίπεδο». Οι Πράσινοι δεν έχουν διευκρινίσει ακόμη ποιος από τους δύο συμπροέδρους, η Μπέρμποκ ή ο Ρόμπερτ Χάμπεκ θα είναι υποψήφιος για την καγκελαρία, αλλά το ζήτημα δεν προξενεί ιδιαίτερους τριγμούς, με το ηγετικό δίδυμο να βαδίζει σε κοινή γραμμή.
Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι επίσης δεν έχουν επιλέξει υποψήφιο καγκελάριο και αναμένεται να το πράξουν μετά το Πάσχα. Επισήμως, δεν υπήρξε καμία νέα τοποθέτηση επί του θέματος αυτού, αλλά οι ήττες της Κυριακής επέτειναν τη δυσφορία και τις υπόγειες κόντρες ανάμεσα στον πρόεδρο του κόμματος, Αρμιν Λάσετ και τον επίδοξο υποψήφιο καγκελάριο, Μάρκους Ζέντερ. Ο Λάσετ δεν σχολίασε τις εντεινόμενες πιέσεις που δέχεται για να παραιτηθεί από το αξίωμα του υποψήφιου καγκελάριου, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα ήταν «απογοητευτικό».  
«Δεν μπορούμε να πάρουμε την κλινάμαξα ώς τις εκλογές», απάντησε εμμέσως ο Ζέντερ, κατηγορώντας ουσιαστικά την παράταξή του για νωχελικότητα. «Τα εκλογικά αποτελέσματα ήταν ένα πλήγμα στην καρδιά της παράταξής μας», προσέθεσε. Σύμφωνα με τον Ζέντερ, τώρα απαιτούνται τρεις κινήσεις: να παραδεχθεί η κυβέρνηση ότι έχει κάνει λάθη στο θέμα των εμβολιασμών που καθυστερούν, να γίνει «επανεκκίνηση» του κυβερνητικού σχήματος στο Βερολίνο και να μη δίδεται η εντύπωση ότι μετά 16 χρόνια στην εξουσία, η ένωση CDU/CSU δεν προσφέρει πλέον προοπτικές. Αντιθέτως, το κόμμα πρέπει να μιλήσει για άλλα ζητήματα πέραν του κορωνοϊού. 
«Η καγκελάριος δεν σχεδιάζει ανασχηματισμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ. Στην πραγματικότητα, όμως, το ζήτημα πλέον για την παράταξη δεν είναι τι κάνει η καγκελάριος, αλλά το πώς οι επίγονοί της θα διαχειριστούν την επόμενη ημέρα. 

Γερμανία

Πηγή

About kathimerini