Της Καρτσαγκούλη Ντιάνας
Τίποτα στον πλανήτη δεν είναι περισσότερο exclusive από ένα πριβέ golf club. Εκεί είναι που κανονίζονται τα μεγαλύτερα business deals, που γίνονται οι πιο σημαντικές επαφές και που δίνουν ραντεβού ισχυροί του χρήματος αλλά και πολιτικοί ηγέτες προκειμένου να απομονωθούν και να χαλαρώσουν, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.
Με συνδρομές που φτάνουν σε ύψος έως και το ένα εκατομμύριο δολάρια και «house rules» που απαγορεύουν ακόμη και σε πασίγνωστες διεθνείς προσωπικότητες να γίνουν μέλη – τόσο σημαντική είναι η διαφύλαξη της ιδιωτικότητας σε αυτά μέρη -, τα μαγευτικά τοπία αυτών των clubs είναι ο επίγειος παράδεισος για τους μεγιστάνες του πλούτου.
Ενας παράδεισος, όμως, στον οποίο ακόμη και αυτοί που έχουν μάθει να κάνουν πάντοτε ό,τι θέλουν επιλέγουν να υπακούν και να ακολουθούν πιστά τους αυστηρότατους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία τους. Σχεδόν σε όλα απαγορεύεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων εκτός των press rooms και υπάρχει dress code που δεν επιτρέπει τα σορτς στους άνδρες, τα Τ-shirts, τα καπέλα φορεμένα ανάποδα ή σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και άλλα ενδυματολογικά ατοπήματα. Και, ακόμη και αν είσαι το πιο ισχυρό μέλος, δεν θα διστάσουν να σε διαγράψουν με συνοπτικές διαδικασίες στερώντας σου τα τόσο αξιοζήλευτα προνόμια που σου παρείχαν. Ανάμεσα λοιπόν στα κορυφαία αυτά «ησυχαστήρια» των πλουσίων επιλέξαμε τα top σε πολυτέλεια, αποκλειστικότητα, φήμη και ομορφιά.
Cypress Point Club, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Βρίσκεται στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού όπου, όπως περιγράφει κάποιος που είχε τη σπάνια ευκαιρία να παίξει εκεί, «σου προκαλεί δέος η αίσθηση ότι παίζεις στην πιο δυτική άκρη του κόσμου». Με έτος ίδρυσης το 1928 και αρχιτέκτονες τους Αλιστερ Μακένζι – συμμετείχε σχεδιαστικά και στο έτερο, πιο exclusive club των ΗΠΑ, το Augusta National Clubhouse – και Ρόμπερτ Χάντερ, καταλαμβάνει αδιαλείπτως τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τα καλύτερα golf clubs στον κόσμο, όχι μόνο λόγω της απαράμιλλης ομορφιάς του φυσικού τοπίου – σε αυτόν τον τομέα υπερέχει ξεκάθαρα έναντι των υπολοίπων -, αλλά και χάρη στην ποιότητα και τη δυσκολία του. Η τρύπα με τον αριθμό 16, με θέα στον Ειρηνικό και θέση που ανάλογα με τη φορά του ανέμου αλλάζει βαθμίδα δυσκολίας, θεωρείται από τις πιο απαιτητικές και όλοι οι φανατικοί γκόλφερ ονειρεύονται να παίξουν κάποτε εκεί. Αριθμεί γύρω στα 275 μέλη και επειδή δεν επιτρέπεται σε μη μέλη να παίζουν στον χώρο, αποτελεί σπάνιο προνόμιο το να καταφέρει κάποιος να εξασφαλίσει μια πρόσκληση εισόδου. Λέγεται μάλιστα πως ακόμη και ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζον Κένεντι, δεν κατάφερε να μπει στο εστιατόριο. Ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει σταθερή συνδρομή, αλλά αλλάζει κάθε χρόνο, ανάλογα με τα έξοδα. Υπολογίζεται δηλαδή το ετήσιο κόστος λειτουργίας του, το οποίο διαιρείται ισόποσα στο κάθε μέλος.
Augusta National Golf Club, Τζόρτζια, ΗΠΑ
Μόλις το 2012 – από το 1932 που ιδρύθηκε – επετράπη για πρώτη φορά σε γυναίκες να γίνουν μέλη. Οι πρώτες δύο ήταν η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις και η δισεκατομμυριούχος επενδύτρια Ντάρλα Μουρ. Το πλέον παραδοσιακό λοιπόν από τα αμερικανικά golf clubs, που μπήκε στον χάρτη της ελίτ χάρη στην προτίμηση που του έδειχνε ο αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, αριθμεί περίπου 300 μέλη, ανάμεσά τους και ο Γουόρεν Μπάφετ. Φημίζεται, εκτός των άλλων, για τα πράσινα σακάκια που φτιάχνονται αποκλειστικά για τα μέλη του προκειμένου να τα φορούν στους αγώνες και τα οποία δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από τις εγκαταστάσεις του club. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί αυτό που ανήκει στον πρωταθλητή της κάθε χρονιάς. Ενα από αυτά που, κατά το παρελθόν, βγήκε «εκτός έδρας» ανήκε στον Χόρτον Σμιθ (πρωταθλητή το 1934 και το 1936) και πουλήθηκε το 2013 σε πλειστηριασμό για περισσότερα από 682.000 δολάρια. Μερικά από τα πιο διάσημα μέλη του είναι, ή έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν, ο Τάιγκερ Γουντς, ο Τζέιμς Ρόμπινσον ΙΙΙ, πρώην επικεφαλής της American Express, η Τζίνι Ρόμετι, «σιδηρά κυρία» της IBM και ο Ρεξ Τίλερσον, πρώην CEO της ExxonMobil και πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Παρά την πολυτέλεια και τις εξαιρετικές παροχές, οι χώροι του είναι απλοί και δημιουργούν οικειότητα – όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι, δεν υπάρχει ούτε ένα έπιπλο πάνω στο οποίο δεν επιτρέπεται να απλώσεις τα πόδια σου. Το κόστος εγγραφής κυμαίνεται από 250.000 μέχρι 500.000 δολάρια, ενώ οι αυστηροί του κανόνες περιλαμβάνουν την απαγόρευση της χρήσης κινητών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών εκτός της ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας Τύπου. Επίσης, δεν επιτρέπονται το τρέξιμο, η δυνατή ομιλία και οι έντονοι πανηγυρισμοί ή αποδοκιμασίες. Οι παραβάτες, μάλιστα, τιμωρούνται με ισόβιο αποκλεισμό.
Shanqin Bay Golf Club, Χαϊνάν, Κίνα
Στη «Χαβάη της Κίνας», όπως αποκαλούν το νησί Χαϊνάν που βρίσκεται στη Νότια Σινική Θάλασσα, επέλεξε να στεγάσει ο εκλιπών κινέζος επιχειρηματίας Ουάνγκ Τζουν το δικό του exclusive golf club. Πρόκειται για μια εντυπωσιακά μεγάλη έκταση, πρώην φυτεία ανανά, που κατάφερε να μαγέψει τον απαιτητικό Τζουν. Στόχος του ήταν να φτιάξει εκεί το καλύτερο golf course της Ασίας και τα κατάφερε αφού πρώτα επισκέφθηκε με ελικόπτερο αμέτρητες άλλες υποψήφιες περιοχές, τις οποίες απέρριψε μία-μία. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία γήπεδα γκολφ που προκαλεί δέος χάρη στο μέγεθός του και απευθύνεται σε σοβαρούς παίκτες. Επειδή όμως στην Κίνα δεν υπάρχει μεγάλο «ρεύμα» για το σπορ, αριθμεί μόλις 20 μέλη. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η εγγραφή κοστίζει 1 εκατομμύριο δολάρια! Τι κερδίζουν όσοι αποφασίσουν να δώσουν το υπέρογκο αυτό ποσό; Εκπληκτική θέα στη θάλασσα, εναλλασσόμενα φυσικά τοπία που δημιουργούνται από λόφους και βουνά καθώς και πλούσια βλάστηση με τροπικά δέντρα. Ο αρχιτέκτονας Μπιλ Κουρ, από τους πιο γνωστούς αρχιτέκτονες γηπέδων γκολφ στον κόσμο, φρόντισε ώστε τα πάντα να ανταποκρίνονται στα ακριβά γούστα των ολίγων και εκλεκτών μελών.
The Vintage Club, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Ο σχεδιαστής του Τομ Φάζιο ξόδεψε 1,5 εκατ. δολάρια μόνο και μόνο για να κατασκευάσει τις τρύπες με τους αριθμούς 16 και 17, από τις συνολικά 36 που διαθέτει το Vintage Club. Το πιο εντυπωσιακό όμως χαρακτηριστικό αυτού του golf club είναι ότι στα περισσότερα από 1.600 στρέμματα της έκτασής του έχουν χτιστεί 479 πολυτελείς οικίες για όσα μέλη επιθυμούν να διαθέτουν ένα σπίτι μέσα στο γήπεδο. Η τιμή εκκίνησης είναι τα 25 εκατ. δολάρια και ο πιο διάσημος ιδιοκτήτης-ένοικος είναι ο Μπιλ Γκέιτς. Εκτός από γκoλφ, οι κάτοικοι-μέλη μπορούν να παίξουν τένις σε ένα από τα 11 γήπεδα, τα οποία διαθέτουν και κερκίδες 1.000 θέσεων. Αν και βρίσκεται πάνω σε έρημο και δεν διαθέτει τα εκθαμβωτικά τοπία των άλλων clubs, τα ξεπερνά σε πολυτελείς παροχές και εξειδικευμένες υπηρεσίες – διαθέτει, μεταξύ άλλων, τρία διαφορετικά εστιατόρια και πολυτελές spa, πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο και κέντρο ευεξίας, ενώ στους κήπους του διοργανώνονται exclusive πάρτι και συναυλίες. Το κόστος της εγγραφής είναι περίπου 300.000 δολάρια και η ετήσια συνδρομή 28.000.
Trump International Golf Club, Ντουµπάι
Τέλος, ένας από τους πιο γνωστούς ιδιοκτήτες γηπέδων γκολφ είναι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φαίνεται να οδεύει προς την έξοδο από τον Λευκό Οίκο παίζοντας γκολφ. Αυτό έκανε και στις 7 Νοεμβρίου, όταν πληροφορήθηκε ότι τα αμερικανικά media ανακήρυξαν τον Τζο Μπάιντεν νικητή των εκλογών, αυτό και στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ηγετών για την κατάσταση της πανδημίας στο πλαίσιο του πρόσφατου G20. Πότε στη Βιρτζίνια, πότε στην αγαπημένη του Φλόριδα και το Mar-a-Lago, πότε στο Νιου Τζέρσεϊ ή στη Νέα Υόρκη, ο 45ος αμερικανός πρόεδρος μάλλον έχει βαλθεί να εκμεταλλευτεί τις τελευταίες ημέρες της θητείας του για να διαφημίσει τα συνολικά 19 golf clubs που έχει στο portfolio του, επτά εκ των οποίων βρίσκονται εκτός ΗΠΑ (διατηρεί ένα στην Ιρλανδία, δύο στη Σκωτία, ένα στο Ντουμπάι και σύντομα θα εγκαινιάσει ακόμη ένα στο Ντουμπάι και δύο στην Ινδονησία). Μάλλον μια απαραίτητη επιχειρηματικά τακτική, αφού υπολογίζεται από διάφορες πηγές ότι οι οικονομικές του απώλειες από τη διαχείριση αυτών των clubs φτάνουν, τα τελευταία 20 χρόνια, στα 315,6 εκατομμύρια δολάρια.
Το μόνο ίσως από αυτά που να του επιφέρει κάποια κέρδη είναι εκείνο που βρίσκεται στο Ντουμπάι – το απέκτησε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, γεγονός για το οποίο επικρίθηκε σφοδρά. Φαίνεται όμως ότι, παρ’ όλο που ανήκει στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι διαβόητος για την κακή του αισθητική που βασίζεται στην επίδειξη του πλούτου του, και παρ’ όλο που βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο (όπου επίσης απαντάται μια υπερβολή στη διακόσμηση), το συγκεκριμένο club είναι πολύ λιτό και διακριτικό, σε σημείο πολλοί να το θεωρούν απλοϊκό. Ωστόσο, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για γκολφ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάτι που οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στον έμπειρο αρχιτέκτονα γηπέδων γκολφ που το σχεδίασε, τον Γκίλμπερτ Χανς.