Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό και με φόντο τις νέες αποκαλύψεις (και συλλήψεις) στελεχών του Λαϊκού Κόμματος για διαφθορά, ο Μαριάνο Ραχόι πρότεινε στον Πέδρο Σάντσεθ του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) στήριξη από το δικό του κόμμα σε τοπικό επίπεδο.
Η στήριξη αφορά δήμους και Περιφέρειες, όπου οι Σοσιαλιστές επικράτησαν στις τοπικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου.
Δεσμεύθηκε επίσης για το σχηματισμό μιας μετριοπαθούς κυβέρνησης, που θα προωθήσει αλλαγές σε εργασιακά και θέματα Παιδείας, καθώς και στο εξαιρετικά σοβαρό πλέον ζήτημα της Καταλονίας, όπου τα δύο μεγάλα ιστορικά κόμματα έχουν αρκετά κοινές θέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ραχόι είχε προτείνει στους Σοσιαλιστές την προεδρία της Βουλής, καθώς και συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές, σε περίπτωση που αποδέχονταν την πρότασή του να απόσχουν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ώστε ο ίδιος να παραμείνει πρωθυπουργός.
Η πρόταση απορρίφθηκε από τον Πέδρο Σάντσεθ, έστω και αν ο σοσιαλιστής Πάτσι Λόπεθ εξελέγη τελικά πρόεδρος της Βουλής.
Στην ίδια συνέντευξη ο Ραχόι αναγνώρισε ότι «βγαίνουν τα κουκιά» για κεντροαριστερή κυβέρνηση PSOE-Podemos και Ενωμένης Αριστεράς (IU), ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει.
«Θα ήταν καταδικασμένη από την πρώτη στιγμή» είπε, ενώ επανέλαβε με νόημα ότι το κόμμα του έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία, άρα και οι όποιες πρωτοβουλίες για συνταγματική αναθεώρηση θα έπρεπε να περάσουν από το κόμμα του.
Ο Ραχόι υπεραμύνθηκε της θέσης του να πάει «πάσο» σε τυχόν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, λέγοντας ότι δεν έχει παρά 123 έδρες που με κανέναν τρόπο δεν γίνονται περισσότερες. «Δεν έχει νόημα να πάω στη Βουλή, απλά για να καταψηφιστώ» είπε.
Η απόφαση του Ραχόι να μην ζητήσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε συνδυασμό με την αιφνιδιαστική πρόταση των Podemos να στηρίξουν μεν τους Σοσιαλιστές, αλλά μόνον εφόσον καταστούν κυβερνητικοί εταίροι, έφερε σε αμήχανη θέση τον ηγέτη του PSOE, ο οποίος δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του.
Επισήμως, οι Σοσιαλιστές έχουν μπει σε μια διαδικασία συνεννόησης με το Podemos, ωστόσο, δεν αποτελεί μυστικό ότι θα προτιμούσαν να τεθούν επικεφαλής μιας μονοκομματικής κυβέρνησης με τη στήριξη απλώς άλλων κομμάτων της κεντροαριστεράς, όπως δηλαδή συμβαίνει στην Πορτογαλία.
Ένας νέος «πονοκέφαλος» που παρουσιάστηκε στο Λαϊκό Κόμμα είναι οι συλλήψεις 24 στελεχών του στη Βαλένθια για υποθέσεις διαφθοράς. Το θέμα των Ταμείων του Λαϊκού Κόμματος και οι αποκαλύψεις των τελευταίων 4 ετών, κόστισαν στο κόμμα όσο και οι χειρισμοί στην οικονομία.
Ο ίδιος ο Ραχόι προσπαθεί να αποσυνδέσει τα θέματα, όμως οι Ciudadanos -ένας ακόμα σύμμαχος για το Λαϊκό Κόμμα στην προσπάθεια να βγουν τα κουκιά για την πολυπόθητη ψήφο εμπιστοσύνης- θέτει πλέον ανοικτά το ζήτημα της κατάθεσης του ίδιου του πρωθυπουργού σε επιτροπή που εξετάζει τα σκάνδαλα.
Τις επόμενες μέρες -μετά τις νέες επαφές του βασιλιά- αναμένεται να ξεκαθαρίσει τελικά το τοπίο για το ποιος πολιτικός αρχηγός θα πάρει την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης….
Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ