Έχουμε έναν παλιό υπολογιστή;;
Σταμάτησαν τα updates από τα windows xp που χρησιμοποιούσαμε σαν λειτουργικό;;
Μην σκάτε υπάρχουν τα Lubuntu, τα οποία είναι μια διανομή Linux βασισμένη στο Ubuntu, «για πιο ψαγμένους χρήστες».
Καθώς είναι σχεδιασμένο για υπολογιστές μικρών δυνατοτήτων, το Lubuntu μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και σε PC με μόνο 256MB RAM και επεξεργαστή Pentium II (Intel) ή Celeron (AMD). Εκτός του ότι δεν θα επιβαρύνει τον υπολογιστή μας, το Lubuntu έχει πρόσβαση σε όλες τις δεκάδες χιλιάδες εφαρμογές που αναπτύσσονται για το Ubuntu, με απόλυτη συμβατότητα.
Για τους φανατικούς λάτρεις των games, μπορούμε να εγκαταστήσουμε και το Wine στο Lubuntu, για να τρέξουμε προγράμματα και παιχνίδια των Windows.
Αντικαθιστώντας τα XP με το Lubuntu.
Το Lubuntu είναι μια εναλλακτική για υπολογιστές με Windows XP, που δεν μπορούν να σηκώσουν κάποια επόμενη έκδοση των Windows.
Με δεδομένη τη λήξη της υποστήριξης των Windows XP (8 Απριλίου 2014), το να χρησιμοποιούμε έναν υπολογιστή που “τρέχει” XP συνδεδεμένο στο Internet γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο επικίνδυνο.
Εγκαθιστώντας το Lubuntu θα έχουμε έναν υπολογιστή 100% ασφαλή από τους ιούς και τα Malware των Windows, και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να τρέχει antivirus που να επιβαρύνει τη λειτουργία του.
Η εγκατάσταση Lubuntu σε υπολογιστή με 512ΜΒ RAM και άνω
Κατέβασμα Lubuntu.
“Κλικάρουμε” στο κατέβασε τα Lubuntu και κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση – τη στιγμή αυτή είναι η 14.04.
Από τη στιγμή που ο υπολογιστής έχει περιορισμένη μνήμη, η καλύτερη επιλογή είναι η 32bit έκδοση.
Μπορούμε να κατεβάσουμε το αρχείο ISO είτε απευθείας κάνοντας κλικ στο Standard Image Disk, ή από προγράμματα τύπου bittorrent, μέσω ενός torrent client (όπως είναι τα: qtorrent, μtorrent, vuse κ.α)
Ρύθμιση BIOS του υπολογιστή για το Boot
Μπαίνουμε στο BIOS του υπολογιστή μας και επιλέγουμε να κάνει Boot από το DVD ή το USB αντίστοιχα.
Όμως τα BIOS μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετική εμφάνιση και ονομασία για τις ρυθμίσεις, αναλόγως την μητρική (motherboard) του κάθε υπολογιστή.
Live δοκιμή πριν την εγκατάσταση Lubuntu.
Μπαίνοντας στην εγκατάσταση Lubuntu, το σύστημα θα μας ζητήσει να επιλέξουμε γλώσσα. Διαλέγουμε τα Ελληνικά.
Πηγαίνουμε στην πρώτη επιλογή, “Δοκιμάστε το Lubuntu χωρίς εγκατάσταση”.
Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε απευθείας την εγκατάσταση, αλλά είναι σοφό να διαπιστώσουμε αν ο υπολογιστής μας είναι απόλυτα συμβατός με το Lubuntu.
Φορτώνοντας το Lubuntu χωρίς εγκατάσταση, θα διαπιστώσουμε άμεσα αν αναγνωρίζονται οι σημαντικές κάρτες επέκτασης, όπως η κάρτα γραφικών, η κάρτα ήχου και η κάρτα δικτύου.
Μόλις φορτώσει το Lubuntu, αν ο υπολογιστής μας είναι laptop και συνδεόμαστε στο Router ασύρματα, αρκεί να κάνουμε κλικ στο εικονίδιο κάτω δεξιά για να συνδεθούμε στο δίκτυό μας με Wi-Fi. Αν είναι desktop συνδεόμαστε στο Router μας ενσύρματα.
Αφού συνδεθούμε, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο κάτω αριστερά, για να ανοίξουμε τον «Περιηγητή Firefox» στην ενότητα «Διαδίκτυο».
Αρκεί να ανοίξουμε ένα βίντεο στο YouTube παραδείγματος χάριν, για να βεβαιωθούμε πως το Internet και ο ήχος λειτουργούν κανονικά.
Συνήθως, ο ήχος και το δίκτυο θα λειτουργούν άμεσα. Το Lubuntu, όπως και το Ubuntu, τα καταφέρνουν πολύ καλά στην αναγνώριση των συσκευών.
Εφόσον είμαστε ακόμα στο live περιβάλλον, ότι αλλαγές και ρυθμίσεις αν κάνουμε δεν πρόκειται να μεταφερθούν στην τελική εγκατάσταση.
Μοναδική περίπτωση που μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στις ρυθμίσεις σε live περιβάλλον είναι να έχουμε «κατεβάσει» τα Lubuntu μας μέσω usb persistence.
Συνεπώς, μετά τον έλεγχο, πηγαίνουμε κατευθείαν στο εικονίδιο της εγκατάστασης στην επιφάνεια εργασίας.
Η εγκατάσταση Lubuntu.
Στην πρώτη οθόνη της εγκατάστασης αφήνουμε τη γλώσσα στα Ελληνικά.
Τσεκάρουμε και τα δύο κουτάκια, για τη λήψη ενημερώσεων και την εγκατάσταση λογισμικού τρίτων.
Εφόσον έχουμε κάνει ένα backup των αρχείων μας από τα XP, επιλέγουμε την Αντικατάσταση των XP με το Lubuntu.
- Κάνουμε κλικ στη χώρα μας, για να ρυθμιστεί σωστά η χρονική ζώνη
- αφήνουμε την προεπιλεγμένη Ελληνική διάταξη πληκτρολογίου
- και συμπληρώνουμε τα στοιχεία του λογαριασμού μας, φροντίζοντας να έχουμε δημιουργήσει έναν κωδικό πρόσβασης.
Αν θέλουμε βάζουμε να γίνεται αυτόματη είσοδος, για να μην γράφουμε κάθε φορά το password όταν είναι να μπούμε στο σύστημα.
Έχοντας ολοκληρώσει και αυτή τη διαδικασία, πλέον η εγκατάσταση συνεχίζει εντελώς αυτόματα. Μπορούμε να διαβάσουμε στις καρτέλες ένα-δυο πράγματα για το Lubuntu, αλλά μπορούμε και να κάνουμε κάτι άλλο, όσο ο υπολογιστής ολοκληρώνει την εγκατάσταση, δεν θα χρειαστεί να επέμβουμε σε κανένα άλλο σημείο.
Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, θα μας ζητηθεί να κάνουμε επανεκκίνηση.
Το σύστημα μας λέει να αφαιρέσουμε το μέσον εγκατάστασης – το DVD ή το USB – από τον υπολογιστή, και ύστερα πρέπει να πατήσουμε Enter για να ολοκληρωθεί η επανεκκίνηση.
Ακόμα και αν δεν δείξει το παραπάνω μήνυμα, μπορούμε να κάνουμε reset τον υπολογιστή με ασφάλεια από το κουμπί.
Αυτό ήταν. Η εγκατάσταση Lubuntu τελείωσε.
Για οποιανδήποτε απορία –πληροφορία πηγαίνετε στο φόρουμ για το Ubuntu/ Lubuntu όπου πιθανόν είναι να βρείτε κάποιον/ κάποια με την δίκια σας απορία / πρόβλημα ή πρόθυμο να βοηθήσει.