Τον κώδωνα του κινδύνου για να «σκληρά» lockdown κρούουν οι επιστήμονες, μετά τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, τη Μάνδρα και την Κοζάνη.
Το νέο μοντέλο σκληρού lockdown 7 ημερών, που αποφασίστηκε για τους παραπάνω δήμους δεν αποκλείεται να «μεταφερθεί» και στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές της χώρας τις επόμενες ημέρες, αν παραμείνει το ήδη υπάρχον βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο.
Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μοιάζει με εφιάλτη για την κυβέρνηση και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για πιθανή έξαρση των κρουσμάτων λόγω των επικείμενων συγκεντρώσεων σε σπίτια.
SOS για νέα lockdown
Ήδη η Δυτική Αττική, με Μάνδρα, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο έχουν μπει σε σκληρό lockdown.
Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι τα μέτρα που τηρούνταν στην περιοχή κατά την περίοδο της δεύτερης καραντίνας ήταν κατ’ αναλογία όσων ίσχυαν και στο υπόλοιπο λεκανοπέδιο.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Κοσμόπουλος, τα νέα αυστηρά μέτρα που λήφθηκαν είναι «για να αποφευχθούν τα χειρότερα», ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται σε συγκεκριμένες περιοχές και οικισμούς.
Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έστειλε μήνυμα σημειώνοντας ότι εάν χρειαστεί το επόμενο διάστημα θα πάμε σε ακόμη πιο σκληρά lockdown σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υπογράμμισε πως υπάρχουν ακόμη περιοχές στη χώρα – όπως η Καρδίτσα, η Μαγνησία, η Χίος, η Αχαΐα, η Θάσος και η Λάρισα – που θέλουν «ιδιαίτερη προσοχή».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως οι περιοχές αυτές έχουν «μεγάλη πιθανότητα αναζωπύρωσης» κρουσμάτων μετά τα Χριστούγεννα.
Μάλιστα, τόνισε πως η περίοδος είναι δύσκολη ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα όταν ο καιρός θα είναι χειρότερος.
Την ίδια στιγμή, στο «κόκκινο» βρίσκεται ο νομός Ροδόπης, καθώς παρατηρήθηκαν περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους την τελευταία εβδομάδα τόσο στη Ροδόπη όσο και στους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας .
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τα άτομα με ενεργή λοίμωξη covid-19 (ενεργά κρούσματα) είναι 397, με τα 81 εξ αυτών να νοσηλεύονται. Η επίπτωση του κοροναϊού είναι βαριά στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων κάτω των 65 χρόνων, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των ενεργών κρουσμάτων είναι τα 53,26 έτη.
Άλλοι 816 άνθρωποι αποτελούν επαφές υψηλού ρίσκου των ασθενών και βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Από τα 397 αυτά κρούσματα, 199 βρίσκονται στον Δήμο Κοζάνης, 134 στον Δήμο Εορδαίας, 43 στον Δήμο Βοΐου, 15 στον Δήμο Σερβίων και 6 στον Δήμο Βελβεντού.
Μελανή είναι η επιδημιολογική εικόνα και στη Δυτική Αττική, που όπως και η Κοζάνη βρίσκεται σε σκληρό «απαγορευτικό», μέσα στο…«απαγορευτικό» που ισχύει για όλη τη χώρα. Στον Δήμο Ασπροπύργου υπάρχουν 166 ενεργά κρούσματα, με 28 να νοσηλεύονται, ενώ από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 285 στενές επαφές. Στον Δήμο Ελευσίνας τα ενεργά κρούσματα είναι 65, εκ των οποίων 12 να νοσηλεύονται και οι στενές επαφές τους να ανέρχονται στις 162.
έλος, στον Δήμο Μάνδρας τα ενεργά κρούσματα ήταν 30, με 8 σε νοσηλεία και οι στενές επαφές τους είναι 91.