Από τη στιγμή που η χώρα μπήκε σε καθολικό, οριζόντιο lockdown σταμάτησε να δημοσιοποιείται ο χάρτης της χωρισμένος σε τέσσερα χρώματα – πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο- ανάλογα δηλ. με το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς έγινε ολόκληρη η επικράτεια γκρι.
Μακριά όμως από τα φώτα της δημοσιότητας, η Επιτροπή των ειδικών εξακολουθούσε να χρωματίζει τον χάρτη της Ελλάδας και να βλέπει πώς εξελίσσεται η κατάσταση και στις 74 περιφερειακές ενότητες. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, σήμερα, έπειτα από έναν μήνα lockdown, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: 20 Περιφέρειες είναι στο πράσινο, 18 στο κίτρινο, 11 στο πορτοκαλί και 25 στο κόκκινο. Στο πράσινο είναι πολλά νησιά, λόγω προφανώς της γεωγραφικής απομόνωσης. Είναι σαφές ότι η επιδημιολογική εικόνα εξακολουθεί να είναι δύσκολη και να μην έχει υποχωρήσει τουλάχιστον στους μισούς νομούς από την πορτοκαλί και κόκκινη περιοχή. Γίνεται επίσης, σαφές ότι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη σε σχέση με άλλες γεωγραφικές περιοχές όπως η Πελοπόννησος. Στο… κόκκινο, σύμφωνα με τον χάρτη, βρίσκονται ο Βόρειος και Κεντρικός Τομέας των Αθηνών, η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά, η Καρδίτσα, το Κιλκίς, η Κοζάνη, η Λέσβος, η Μαγνησία, ο Πειραιάς, η Πέλλα, οι Σέρρες, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, τα Γρεβενά, η Ημαθία, η Καβάλα, η Λάρισα, η Ξάνθη, η Πιερία, η Ροδόπη, η Φλώρινα, η Χαλκιδική.
Η κατάσταση αυτή είναι που έφερε και παράταση των μέτρων έως τις 7 Ιανουαρίου. Έως τότε, όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Πέτσα, δεν πρόκειται να ανοίξουν σχολεία, εστίαση, ψυχαγωγία και εν γένει τα δικαστήρια. Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια- κουρεία και τις εκκλησίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα γίνουν ανακοινώσεις, πιθανότατα την Παρασκευή και αφού πρώτα αποκρυσταλλωθεί η εξέλιξη της πανδημίας και αυτή την κρίσιμη εβδομάδα. Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο. Το βέβαιο είναι πως θα ανοίξει με αυστηρούς κανόνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Καθημερινή”, στο τραπέζι έχει πέσει και η άποψη ότι το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει βάσει του επιδημιολογικού φορτίου. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να επιβληθούν κλιμακωτά μέτρα σε πράσινες, κίτρινες, πορτοκαλί περιοχές και να παραμείνει κλειστό το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές. Βέβαια, το ενδεχόμενο αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο να στείλει λάθος μήνυμα χαλαρότητας στις περιοχές με χαμηλό φορτίο έχει όμως και πλεονεκτήματα: είναι πολύ πιο δίκαιο και κινεί την οικονομία σε κάποιες περιοχές που αποδεδειγμένα έχουν μικρότερη διασπορά του ιού. Ο κ. Πέτσας σε σχετική ερώτηση είπε πως αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται το άνοιγμα ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο, προσθέτοντας ωστόσο ότι “θα δούμε τις επόμενες ημέρες”. Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι αν δεν μειωθούν αισθητά τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα, το λιανικό εμπόριο να μην ανοίξει καθόλου έως τις αρχές του νέου έτους.