Σε δύσκολη άσκηση αναδεικνύεται για την κυβέρνηση το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων για τις οποίες το lockdown δεν έχει παραταθεί έως τις 7 Ιανουαρίου.
Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται έως το Σάββατο και στο επίκεντρο βρίσκονται το λιανεμπόριο και οι εκκλησίες, για τις οποίες υπήρξε χθες επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.
Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να ανοίξουν για τους πιστούς για κάποιες συγκεκριμένες ημέρες και με αυστηρά μέτρα, όπως αναφέρει η Καθημερινή.
Αναφορικά με το λιανεμπόριο, στο θετικό σενάριο, θα υπάρξει κάποιο άνοιγμα την ερχόμενη Δευτέρα. Ισως με μεγαλύτερη αυστηροποίηση των κανόνων της αναλογίας ατόμων ανά τεραγωνικό. Το βασικό ερώτημα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι τι θα γίνει με τα μεγάλα εμπορικά. Η αρχική σκέψη ήταν να μην ανοίξουν καθόλου. Υπάρχει, ωστόσο, ο αντίλογος που λέει σε αυτή την περίπτωση ο συνωστισμός θα αυξηθεί στα μικρά. Στο ερώτημα γιατί μπορεί ν ανοίξει το λιανεμπόριο και όχι τα σχολεία, κυβερνητικά στελέχη απαντούν πρώτον, πως το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να είναι πανελλαδικό για λόγους ισότητας και δεύτερον, ότι ο χρόνος που θα άνοιγαν πριν από τα Χριστούγεννα ήταν μόλις μια εβδομάδα.
Για το πώς θα γίνει η σταδιακή άρση των περιορισμών και το άνοιγμα της αγοράς μίλησε την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι κλειστά θα παραμείνουν έως τις 7 Ιανουαρίου και τα καφέ, που δεν αντιμετωπίζονται ξεχωριστά από το σύνολο της εστίασης, όπως βεβαίως και η νυχτερινή διασκέδαση.
Εξήγησε ότι αυτό περιλαμβάνεται στο πλέγμα των αποφάσεων για το τι δεν πρέπει να ανοίξει, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να επιστρέψουμε κάποια στιγμή σε μια κανονικότητα. Δυστυχώς, όπως τόνισε, το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό παρά τον ένα μήνα καραντίνας και αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια και η προστασία της δημόσιας υγείας.
Σχετικά με το τι θα επιτρέπεται για τις μετακινήσεις στην ίδια περιφέρεια μεταξύ των δήμων, ειδικά όταν ανοίξει σταδιακά το λιανεμπόριο εξήγησε ότι «οι οριστικές ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, για τις εκκλησίες και τα κομμωτήρια, θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας. Επομένως με κάποια επιφύλαξη θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν τα sms και αν απελευθερωθεί το λιανεμπόριο θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τον σχετικό κωδικό και στην περίπτωση αυτή θα μπορεί να μετακινείται από δήμο σε δήμο».
Κάλεσε επίσης τους πολίτες να μην επιβαρύνουν το επιδημιολογικό φορτίο με υψηλότερη κινητικότητα, είπε ότι δεν προβλέπεται μετακίνηση στα εξοχικά και σημείωσε πως θα υπάρχει στην περίοδο των γιορτών μια ευελιξία για επανένωση οικογενειών, για παράδειγμα για ανθρώπους που δουλεύουν σε διαφορετικό νομό από αυτόν που είναι η οικογένειά τους ή για εγκλωβισμένους φοιτητές, αλλά μετακινήσεις προς τα εξοχικά δεν θα προβλέπονται ούτε τα Χριστούγεννα.
«Το βασικό μας πρόβλημα για τη διασπορά του ιού είναι η κινητικότητα. Ας την περιορίσουμε λίγο. Έχουμε δει ότι στο δεύτερο lockdown, παρά τα μέτρα που είναι σχεδόν τα ίδια μετά το κλείσιμο των σχολείων, η κινητικότητα παραμένει 20% πιο υψηλή από το πρώτο lockdown και αυτό δικαιολογεί τα αυξημένα κρούσματα».