Άρθρο στο οποίο περιγράφει το ρήγμα που έχει ανοίξει ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία αναφορικά με την διάσωση της Ελλάδας φιλοξενεί η γαλλική Le Monde.
Ολόκληρο το άρθρο:
Πρώτη φορά χθες ο Φρανσουά Ολάντ και η Αγγελα Μέρκελ έδειξαν σαφώς τη διαφορά των απόψεων τους στο θέμα της διάσωσης της Ελλάδας, καθώς μέχρι τώρα Γαλλία και Γερμανία μιλούσαν με μια φωνή, γράφει σήμερα η εφημερίδα Le Monde.
Στο περιθώριο μιας επίσκεψης στη Λυών, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε: “Πρέπει να είμαι σαφής: η συμφωνία πρέπει να γίνει αμέσως, δεν μπορεί να αναβληθεί”. Για τον Ολάντ, ούτε λόγος για αναμονή του δημοψηφίσματος. “Θέλω να μπορέσουμε να βρούμε μια συμφωνία βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων. Πρέπει να βρεθεί πριν από το δημοψήφισμα, αυτή δεν θα έχει πια μεγάλη σημασία μετά το δημοψήφισμα. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε το δημοψήφισμα θα έχει τις συνέπειες που ξέρουμε”.
Οι δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ διατυπώνονται στον αντίποδα της θέσης της γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία απέρριψε τη Δευτέρα στις 29 Ιουνίου, ενώπιον των βουλευτών του κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), κάθε πιθανότητα επανάληψης των διαπραγματεύσεων πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Για την Αγγελα Μέρκελ, νέες συνομιλίες είναι πιθανές μόνο αν το δημοψήφισμα ματαιωθεί ή το “ναι” επικρατήσει.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος Ολάντ εμφανώς ανήσυχος από την τροπή των εξελίξεων, προειδοποίησε για “τις κατηγορηματικές δηλώσεις” και “τις αιφνίδιες ρήξεις”: “Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη συμφωνία, τη διαπραγμάτευση, τη λογική, πρέπει όλος ο κόσμος να πειστεί. Η Γαλλία αγωνίζεται, δεν είναι στο πνεύμα του βέτο, δεν είναι στο πνεύμα του αιφνίδιου”.
Το Μέγαρο των Ηλυσσίων υποβάθμισε χθες το βάρος των δηλώσεων αυτών.”Ο πρόεδρος επανέλαβε πιο έντονα αυτό που δεν σταματά να επαναλαμβάνει εδώ και μέρες: ναι, μια συμφωνία είναι δυνατή αλλά γι αυτήν χρειάζεται διαπραγμάτευση”, εξηγεί ένας από τους συμβούλους του που διευκρινίζει ότι οι δηλώσεις απευθύνονται τόσο στην Αγγελα Μέρκελ όσο και στον Αλέξη Τσίπρα.
Το Παρίσι φοβάται τις απρόβλεπτες συνέπειες ενός grexit
Η αλλαγή στον τόνο του προέδρου Ολάντ ξάφνιασε το Βερολίνο. Ουδέποτε από την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, ο Ολάντ είχε θέσει το πολιτικό του βάρος στην πλάστιγγα έναντι της Αγγελα Μέρκελ.
Η απόκλιση των απόψεων του Παρισιού και του Βερολίνου καταγράφεται σε μια στιγμή πολύ μεγάλης έντασης. Η Γαλλία που φοβάται απρόβλεπτες συνέπειες από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θέλει να πιστεύει ότι είναι ακόμη δυνατόν να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης. Εξ ου και οι προσπάθειες του Φρανσουά Ολάντ να πείσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να ματαιώσει το δημοψήφισμα ή τουλάχιστον να μην κάνει εκστρατεία υπέρ του “όχι” στις ευρωπαϊκές προτάσεις, σύμφωνα με τον γάλλο αξιωματούχο.
Για την καγκελάριο Μέρκελ και τον αντι-καγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ένα grexit θα είναι λιγότερο ζημιογόνο στη Γερμανία από μια ευρωζώνη με μεγάλη απόκλιση απόψεων. Στο Bερολίνο η σκληρή γραμμή του CDU εκτιμά ότι η ευρωζώνη είναι αρκετά σταθερή για να ξεπεράσει χωρίς υπερβολικά πολλές ζημίες ένα grexit.