Τις τελευταίες εβδομάδες, οι επενδυτές έρριξαν πολύ χρήμα στην αγορά πρώτων υλών, όπως χάλυβα και σιδηρομετάλλευμα, με τη βεβαιότητα ότι οι περιορισμοί στην προσφορά και η μαζική ζήτηση θα πυροδοτήσουν έναν από τους μεγαλύτερους κύκλους ανόδου στις τιμές εμπορευμάτων εδώ και πολλές δεκαετίες.
Ομως, η φρενήτιδα αυτή πιθανόν να μην έχει διάρκεια και αυτό λόγω Κίνας. Πέντε κορυφαίες ρυθμιστικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κάλεσαν να δώσουν εξηγήσεις κάποιες από τις κορυφαίες επιχειρήσεις στην αγορά σιδηρομεταλλεύματος, χαλκού και αλουμινίου αναφορικά με τις συναλλαγές τους. Επιπλέον, οι ρυθμιστικές αρχές δεσμεύθηκαν να καταστήσουν πολύ πιο αυστηρό το ρυθμιστικό πλαίσιο και να αρχίσουν εντατικούς ελέγχους στις αγορές εμπορευμάτων, προειδοποιώντας ότι δεν θα δείξουν «καμία απολύτως ανοχή» στα φαινόμενα κερδοσκοπίας ή χειραγώγησης της αγοράς.
Αμέσως μετά, οι τιμές εμπορευμάτων βούλιαξαν. Τα προθεσμιακά σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησαν άνω του 5%, ενώ του χάλυβα σημείωσαν πτώση 3,6%.
Κάποιοι αναλυτές θεωρούν την κίνηση αυτή υγιή διόρθωση, εφόσον η αγορά είχε «ξεπεράσει τον εαυτό της» και υπό αυτή την έννοια επιστρέφει σε πιο λογικά επίπεδα, που αντικατοπτρίζουν τα θεμελιώδη της προσφοράς και της ζήτησης.
Παρ΄όλα αυτά, η ζήτηση για εμπορεύματα θα συνεχιστεί, δεδομένων των μεγάλων προγραμμάτων υποδομών στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη. Επιπλέον, η Goldman Sachs διατηρεί σταθερή την πρόβλεψή της για αύξηση της τιμής brent στα 80 δολάρια το βαρέλι τους καλοκαιρινούς μήνες. Ερευνα δε, της Deutsche Bank στην οποία συμμετείχαν 620 διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίου έδειξε ότι το 63% εξ αυτών αναμένει τη μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση του πληθωρισμού ως έναν από τους τρεις βασικούς κινδύνους που απειλούν τη σταθερότητα της αγοράς, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το 43% του Απριλίου.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN
Money Review