Home / Προτεινόμενα / Jefferies: Τι θα κάνουν τα 10 δισ. ευρώ οι ελληνικές επιχειρήσεις

Jefferies: Τι θα κάνουν τα 10 δισ. ευρώ οι ελληνικές επιχειρήσεις

Διπλάσιες επενδύσεις σε σχέση με εκείνες που πραγματοποίησαν το 2019 θα μπορούσαν να κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, εάν αποφασίσουν να αξιοποιήσουν τις καταθέσεις που συσσώρευσαν στις τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Jefferies.
Ότι η πανδημία ευνόησε τις αποταμιεύσεις –τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις του μη χρηματοοικονομικού τομέα- αφού οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επιχειρηματικές επενδύσεις μειώθηκαν λόγω των lockdowns, είναι μία γνωστή και καταγεγραμμένη τάση.

Αυτό όμως που προκύπτει από σημερινή ανάλυση του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, είναι ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι αυτή τη στιγμή –αναλογικά- οι «πλουσιότερες» στην Ευρωζώνη.
«Για τις μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη, οι έξτρα καταθέσεις που συσσωρεύτηκαν πέρυσι αντιστοιχούν στο 32% των επενδύσεων που γίνονται σε μία ‘κανονική’ χρονιά (χρησιμοποιούμε το 2019 σαν σημείο αναφοράς)»,  σημειώνει ο ανώτερος οικονομολόγος της Jefferies για την Ευρώπη, Marchel Alexandrovich. «Για κάποιες χώρες, τα περιθώρια αύξησης είναι ακόμα μεγαλύτερα», τονίζει ο οικονομολόγος, κάνοντας ειδική αναφορά στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Πραγματικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις συσσώρευσαν στην πανδημία πρόσθετες  καταθέσεις ύψους 188 δισ. ευρώ, δηλαδή το 60% των επενδύσεων που κάνουν σε μία κανονική χρονιά, ενώ οι έξτρα αποταμιεύσεις για τις ιταλικές επιχειρήσεις ανήλθαν στα 93 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 51% των επενδύσεων μία τυπικής χρονιάς.
Τα νούμερα –αναλογικά με τα μεγέθη της οικονομίας, βέβαια- είναι  πολύ μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές επιχειρήσεις συσσώρευσαν στην πανδημία πρόσθετες καταθέσεις 10 δισ. ευρώ, την ώρα που οι συνολικές επενδύσεις που έκαναν το 2019 ανέρχονταν στα 10 δισ. ευρώ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει, ότι υπάρχουν περιθώρια για διπλασιασμό των επιχειρηματικών επενδύσεων σε σχέση με μία «κανονική» χρονιά.
«Αυτό που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο εάν θα έχουμε μία αξιοπρεπή ή μία ισχυρή ανάκαμψη κατά τα επόμενα  δύο χρόνια, είναι εάν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα επενδύσουν και θα καταναλώσουν από τα τρέχοντα εισοδήματά τους ή θα αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν κάποια από τα αποθέματα που συσσώρευσαν το 2020», εξηγεί ο Alexandrovich της Jefferies.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι έξτρα καταθέσεις που συσσώρευσαν τα ελληνικά νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανέρχονται σε 12 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 9% της κατανάλωσης μίας «κανονικής» χρονιάς.
Αυτό σημαίνει ότι το έξτρα χρήμα που μαζεύτηκε το 2020 και θα μπορούσε να πέσει στην ελληνική οικονομία αντιστοιχεί στο 12% του ΑΕΠ (έναντι 10% του ΑΕΠ που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη).
«Επομένως, τώρα υπάρχει η πρόκληση του πώς να πειστούν τα νοικοκυριά και κυρίως οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αυτές τις πρόσθετες αποταμιεύσεις όταν η οικονομία ανοίξει και πάλι», τονίζει η Jefferies.
Και σε αυτό ακριβώς έρχεται να απαντήσει η πολιτική χαμηλότερων επιτοκίων που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν αντικίνητρο για τις αποταμιεύσεις. «Ενώ πολλοί στις αγορές δεν βλέπουν το νόημα των αρνητικών επιτοκίων, όταν αυτά ειδωθούν ως μέρος της προσπάθειας της ΕΚΤ να κρατήσει τα επιτόκια αποταμιεύσεων των τραπεζών σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα, είναι δύσκολο να σκεφτούμε ένα πιο συμβατικό εργαλείο νομισματικής πολιτικής», καταλήγει η μελέτη της Jefferies.

Money Review

Πηγή

About moneyreview