Ως «καθαρόαιμη» επενδυτική εταιρεία και εταιρεία συμμετοχών, όπως προσδιορίζεται άλλωστε στο καταστατικό της, επανέρχεται στο προσκήνιο η Marfin Investment Group (MIG) με μηδενικό, τουλάχιστον επί του παρόντος δανεισμό. Μετά από την ολοκλήρωση στις αρχές του 2023 της συμφωνίας ανταλλαγής των μετοχών της ακτοπλοϊκής Attica Group έναντι δανειακών της υποχρεώσεων ύψους 440 εκατομμυρίων με την STRIX Holdings (100% θυγατρική της Tραπέζης Πειραιώς) η MIG θα διατηρεί στο χαρτοφυλάκιο της μόνον το 100% της Robne Kuce Beograd (RKB), μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων στη Σερβία. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της τελευταίας απoτιμήθηκε από την American Appraisal στα 200 εκατομμύρια. Η αποτίμηση αυτή αφορά 28 εμπορικά κέντρα σε όλη την Σερβία αλλά και ελεύθερες έκτασης ιδιοκτησίας της.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την STRIX Holdings θα γίνει αμέσως μετά την γενική συνέλευση της εισηγμένης στις αρχές του 2023. Και μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν δεν αποκλείεται να είναι και το rebranding αναφέρουν πηγές της αγοράς. Με βάση όλα τα παραπάνω στοιχεία χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν πως το equity value της MIG σε ορίζοντα έξι μηνών θα κινείται υψηλότερα των 100 εκατομμυρίων δηλαδή σε επίπεδα υπερδιπλάσια της τρέχουσας χρηματιστηριακής της αξίας. Προσθέτουν όμως πως υφίστανται και ρίσκα που συνδέονται τόσο με το μακροοικονομικό περιβάλλον όσο και με την εκτέλεση του επιχειρηματικού σχεδίου.
Σε κάθε περίπτωση η επόμενη μέρα για την αδάνειστη πλέον MIG είναι σαφώς πιο ανέμελη από την μόλις προ δύο ετών εποχή οπότε και η βασική της μέτοχος τράπεζα Πειραιώς (32%) έπρεπε να την αντιμετωπίζει ως προβληματικό δανειολήπτη με χρέη ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μια νέα αρχή κάνει και ο όμιλος της Intracom με τον πρόεδρο και ιδρυτή της εταιρείας, Σωκράτη Κόκκαλη να δηλώνει χθες πως θα «ενταχθεί σε αυτό το περιβάλλον χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και θα επικεντρωθεί σε βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κατά προτίμηση σε τομείς στους οποίους η εταιρεία έχει συγκεντρώσει εμπειρία».
Ο κ. Κόκκαλης κατά τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες ανέφερε ότι πλέον η παρουσία του Ομίλου στον χώρο της παραγωγής δεν είναι η πιο επωφελής λύση. Έτσι ο όμιλος θα λειτουργεί πλέον ως 100% επενδυτική εταιρεία, ενώ όπως αποκάλυψε υπάρχουν και συζητήσεις για την πώληση της Intracom Defence, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν καταλήξει σε ανακοινώσιμο αποτέλεσμα.
Πέρασε, ως ένα βαθμό, στα «ψιλά», αλλά αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τους ιδιοκτήτες και όχι μόνο. Τροπολογία προβλέπει ότι είναι νόμιμες οι ανοικτές θέσεις στάθμευσης στις πυλωτές πολυκατοικιών με χιλιοστά ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου, ως ανεξάρτητες δηλαδή οριζόντιες ιδιοκτησίες. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, το πρόβλημα αυτό έχει προκύψει επειδή, όταν το 1979 και το 1981 νομοθετήθηκε απαγόρευση δημιουργίας νέων θέσεων στάθμευσης στον ανοικτό χώρο της πυλωτής ώστε αυτές να μην μπορούν να περιέλθουν σε κατοίκους άλλων πολυκατοικιών, δεν υπήρξε μεταβατική διάταξη για τις πολλές χιλιάδες θέσεις που είχαν ήδη νόμιμα συσταθεί κατά τις δεκαετίες του 60 και του 70 και είχαν αγοραστεί νόμιμα σε χρόνο που αυτό επιτρεπόταν.
Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν 20 χρόνια αργότερα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την υπ’ άριθμό 23/2000 απόφασή της, αν και με ισχυρότατη μειοψηφία, απεφάνθη ότι είναι και αυτές οι παλαιές θέσεις άκυρες (!), δημιουργώντας ένα άλυτο νομικό αδιέξοδο για τους ιδιοκτήτες τους και στη συνέχεια και για το Κτηματολόγιο, αλλά και σωρεία ομηρικών αντιδικιών στις πολυκατοικίες με τέτοιες θέσεις στάθμευσης. Επίσης αυτό είχε ως αποτέλεσμα, εξ αιτίας της ακυρότητας αυτής, να μην μεταγράφονται στα Υποθηκοφυλακεία και σήμερα στα Κτηματολογικά γραφεία τα συμβόλαια των θέσεων αυτών, να παραμένουν «στον αέρα» και τα χιλιοστά εξ’ αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου των θέσεων αυτών, και ως εκ τούτου να μην «κλείνουν» τα χιλιοστά του οικοπέδου στο Κτηματολόγιο.
Οι προαναγγελίες νέων επενδύσεων πάντα έχουν ένα ρίσκο γία όσους βέβαια τις λαμβάνουν υπόψη. Για παράδειγμα, χθες, η αγορά περίμενε ανακοινώσεις από την Lamda Hellix για εξελίξεις για (νέα) κέντρα δεδομένων της. Αλλά, φευ, οι ανακοινώσεις χάθηκαν κάπου στην μετάφραση μεταξύ Αθηνών και Σαν Φρανσίσκο όπου βρίσκεται η έδρα της Digital Realty που έχει εξαγοράσει την εταιρεία.Αντίθετα, περισσότερες πιθανότητες έχει να ενσωματωθεί σε κάποιο νομοσχέδιο η τροπολογία με τις νέες νομοθετικές διατάξεις για τη Χρυσή Βίζα. Εκεί κι αν υπήρξε σβήσιμο και γράψιμο για το μεταβατικό διάστημα μέχρι να ισχύσει το νέο καθεστώς βάσει του οποίου η ελάχιστη αξία της επένδυσης διπλασιάζεται στο μισό εκατομμύριο ευρώ (από 250 χιλ.). Ωστόσο, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή εκτιμάται ότι το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει.
Το ποσό των 51,28 εκατ. ευρώ άντλησε η Lavipharm από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε με ποσοστό κάλυψης 88,42%. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «συμμετέχουν πλέον σημαντικοί Έλληνες και ξένοι θεσμικοί επενδυτές». Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως θα υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή, αλλά κάποιοι επενδυτές που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον τελικά δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν σε ΑΜΚ εταιρείας που βρίσκεται υπό επιτήρηση. Δεν αποκλείεται βέβαια να υπάρξουν επιπλέον επενδυτικές κινήσεις σε επόμενο χρόνο.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News