Επενδύσεις ρεκόρ
Το σύνολο της ετήσιας αύξησης στην κατανάλωση ενέργειας μπορεί πλέον να καλυφθεί με αιολική ενέργεια, δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας στο BBC.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι το δίκτυο ηλεκτροδότησης δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην τεράστια αύξηση της παραγωγής: η μέση ανεμογεννήτρια στην Κίνα πρέπει να τίθεται εκτός λειτουργίας για το 15% της ημέρας, καθώς το δίκτυο δίνει προτεραιότητα στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που καίνε λιθάνθρακα.
Η θεαματική αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των αιολικών πάρκων «κρύβει το γεγονός ότι το 2015 και το πρώτο εξάμηνο του 2016 σημειώθηκε ρεκόρ σε νέες εγκαταστάσεις λιθάνθρακα» επισήμανε ο εκπρόσωπος.
«Η θέση της Κίνας είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμη. Θα χρειαστεί γενναίες αλλαγές πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής νέων γραμμών στο δίκτυο και την σταδιακή κατάργηση των παλαιότερων, λιγότερο αποδοτικών μονάδων λιθάνθρακα» πρόσθεσε.
Οι επενδύσεις σε αιολική ενέργεια κορυφώθηκαν το 2015 με την εγκατάσταση συνολικής ισχύος 30 gigawatt. Η ανέγερση ανεμογεννητριών περιορίστηκε ελαφρώς το 2016, παρέμεινε όμως πάνω από το επίπεδο της μιας τουρμπίνας ανά ώρα.
Είναι πλέον σαφές ότι η Κίνα διαθέτει περισσότερη εγκατεστημένη ισχύ από ό,τι χρειάζεται. Όπως φαίνεται η κυβέρνηση υπερεκτίμησε την πιθανή αύξηση στη ζήτηση, η οποία περιορίστηκε πέρυσι στο 0,5%, καθώς η οικονομία επιβραδύνθηκε και παλιές, ρυπογόνες βιομηχανίες έκλεισαν ή βελτίωσαν την ενεργειακή απόδοσή τους.
Σύμφωνα με το BBC, η μικρή αύξηση στη ζήτηση και η αύξηση των ΑΠΕ ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η Κίνα ήταν πρόθυμη να επικυρώσει τη Συμφωνία για το Κλίμα που υπογράφηκε πέρυσι στο Παρίσι.
Σύμφωνα με την IAE, οι επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες ενέργειας πρέπει να τριπλασιαστούν σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας, δηλαδή να περιοριστεί κάτω από τους 2,0 βαθμούς Κελσίου η αύξηση της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Newsroom ΔΟΛ