Home / Περιβάλλον / H Ε.Ε., παράδειγμα σε περιβαλλοντικά ζητήματα

H Ε.Ε., παράδειγμα σε περιβαλλοντικά ζητήματα

Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Είναι ζωτικής σημασίας να εξασφαλίσουμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αναπτυχθούν με βιώσιμο τρόπο, ώστε τα πολλαπλά οφέλη τους να μην αποβούν εις βάρος της ανάκαμψης του περιβάλλοντος. Αυτό ανέφερε χθες σε ελληνικό ακροατήριο ο Λιθουανός επίτροπος Περιβάλλοντος, Αλιείας και Θαλασσών, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε. δίνει το παράδειγμα σε περιβαλλοντικά ζητήματα στον υπόλοιπο κόσμο. 

Ο επίτροπος μίλησε χθες σε εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών από τη χώρα μας, στο πλαίσιο των διαδικτυακών συζητήσεων που πραγματοποιεί σε όλα τα κράτη-μέλη σχετικά με ζητήματα περιβάλλοντος. Το πρώτο ζήτημα που τέθηκε στον επίτροπο αφορούσε τη σχέση των ανεμογεννητριών με τις περιοχές Natura, ζήτημα που έχει εγερθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στον δημόσιο διάλογο. «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος», ανέφερε ο επίτροπος, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή έχει παράσχει λεπτομερείς οδηγίες προς τα κράτη-μέλη σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να χειρίζονται χωροθετήσεις ανεμογεννητριών σε προστατευόμενες περιοχές. «Οι ΑΠΕ συνεισφέρουν στην προστασία της βιοποικιλότητας γιατί καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή και την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ υποκαθιστούν τα ορυκτά καύσιμα. Εχω επίγνωση των παρενεργειών που μπορεί να υπάρξουν. Για παράδειγμα, με τις υδροηλεκτρικές μονάδες. Η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική μάς δεσμεύει να παραδώσουμε 25.000 χιλιόμετρα ποταμών χωρίς φράγματα έως το 2030. Πρέπει λοιπόν να επανεξετάσουμε πολλές από τις αποφάσεις μας στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας». 
Για την προστασία της βιοποικιλότητας, ο κ. Σινκεβίτσιους υπενθύμισε ότι η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική προβλέπει την προστασία του 30% των ευρωπαϊκών εδαφών έως το 2030 και την πολύ αυστηρή προστασία του 10% αυτών. Αναφέρθηκε ωστόσο και στις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για τον «περιβαλλοντικό αλφαβητισμό». «Είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε μέτρα όχι μόνο για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, αλλά και για τις πράσινες δεξιότητες», ανέφερε. «Τα παιδιά μου δεν ξέρουν τι είναι το πλαστικό καλαμάκι, γιατί έτσι τα διδάξαμε. Σήμερα η νέα γενιά είναι ενημερωμένη για ζητήματα για τα οποία εμείς είχαμε άγνοια». 

Περιβάλλον

Πηγή

About kathimerini