Home / Διεθνή / G7: Κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στα τέλη του αιώνα

G7: Κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στα τέλη του αιώνα

Στη διήμερη σύνοδό τους που ολοκληρώθηκε στη Γερμανία, οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων ανεπτυγμένων χωρών δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΗΕ και να καταργήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα έως το τέλος του αιώνα. Η δέσμευση, έστω και μακροπρόθεσμη, στρώνει τώρα το δρόμο για μια διεθνή συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής τον Δεκέμβριο.

Οι δεσμεύσεις της συνόδου της ομάδας G7 για το κλίμα ήταν μια επιτυχία της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σύμφωνα με αναλυτές ανανεώνει το προφίλ της ως «καγκελαρίου του κλίματος».

«Επείγουσες και σαφείς ενέργειες απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» δήλωσαν με κοινή ανακοίνωσή τους οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας, έπειτα από τη διήμερη συνάντηση στο βαυαρικό θέρετρο του Έλμαου.

«Δηλώνουμε με έμφαση ότι απαιτούνται δραστικές μειώσεις στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με περιορισμό του άνθρακα (decarbonisation) της παγκόσμιας οικονομίας στη διάρκεια αυτού του αιώνα» συνεχίζει η κοινή ανακοίνωση.

Κάνει επίσης λόγο για «εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών με στόχο τη μεταμόρφωση των κλάδων ενέργειας έως το 2050».

Ο όρος decarbonization αναφέρεται συνήθως στην αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές όπως η αιολική και ηλιακή ενέργεια. Είναι ωστόσο ανοιχτός σε διαφορετικές ερμηνείες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων σε συνδυασμό με τεχνολογίες κατακράτησης και αποθήκευσης του παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα.

Η Ιαπωνία και ο Καναδάς φέρονται να απείλησαν να τορπιλίσουν τη συμφωνία για το κλίμα, τελικά όμως υποχώρησαν στις πιέσεις της Μέρκελ.

Οι επτά ηγέτες δεν δεσμεύτηκαν σε αριθμητικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, συμφώνησαν όμως να συμμορφωθούν με τη σύσταση του ΟΗΕ για μείωση κατά 40 έως 70 τοις εκατό έως το 2100.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, συνήθως επικριτικές για τις κλιματικές πολιτικές των ανεπτυγμένων χωρών, χαιρέτισαν τις ανακοινώσεις.

«Το Έλμαου έφερε αποτέλεσμα» σχολίασε η Greenpeace, προσθέτοντας ότι «το όραμα ενός 100% ανανεώσιμου ενεργειακού μέλλοντος αρχίζει να λαμβάνει σχήμα».

«Η G7 της Μέρκελ λέει “Auf Wiedersehen” [αντίο] στα ορυκτά καύσιμα» ανακοίνωσε το διεθνές δίκτυο ακτιβιστών Avaaz.

Η κοινή ανακοίνωση των ηγετών στρώνει τώρα το δρόμο για τη Σύνοδο για το Κλίμα που θα πραγματοποιήσει ο ΟΗΕ στο Παρίσι το Δεκέμβριο, με τη συμμετοχή 200 χωρών.

Στόχος είναι η υπογραφή μιας δεσμευτικής συμφωνίας που θα περιόριζε κάτω από τους 2 βαθμούς την άνοδο της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα.

Κρίσιμο ρόλο θα παίξει η Κίνα, πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου, η οποία δεν έχει ανακοινώσει σαφείς αριθμητικούς στόχους, δεσμεύεται όμως ότι οι εκπομπές της θα σταματήσουν να αυξάνονται γύρω στο 2030.

Σε κάθε περίπτωση, οι κυβερνήσεις θα ήθελαν να αποφύγουν μια νέα παταγώδη αποτυχία όπως η Σύνοδος της Κοπεγχάγης το 2009, η οποία κατέληξε σε μια γενικόλογη πολιτική συμφωνία χωρίς δεσμευτικούς στόχους.

Για το λόγο αυτό, ο ΟΗΕ έδωσε αυτή τη φορά περισσότερο χρόνο για προετοιμασία και προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις.

Το προσχέδιο της διεθνούς συμφωνίας του Παρισιού θα συζητηθεί σε συναντήσεις του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στη Βόννη.

 

 

πηγή:http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500003551#ref=latestarticles

About basilis progressive