Μέσα σε 212 σελίδες η εταιρεία Price Water House Coopers, η οποία διενήργησε τον διαχειριστικό έλεγχο στην εταιρεία Folli Follie, περιγράφει βήμα προς βήμα όλες τις ενδείξεις για τις προσπάθειες συγκάλυψης της υπόθεσης που, εκτός από ποινικές διαστάσεις, τις τελευταίες ημέρες απέκτησε και πολιτικό πρόσημο.
Οι ελεγκτές επί μήνες, αθόρυβα, συγκέντρωσαν χιλιάδες σελίδες εγγράφων και πολλά ηλεκτρονικά μηνύματα που… πήγαιναν και έρχονταν μεταξύ του τότε διευθυντή ασφαλείας της εταιρείας και του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, γιου του ιδρυτή της εταιρείας. Μέσω αυτών μπήκαν στο «κάδρο» πολιτικά πρόσωπα φτάνοντας μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, που εμφανίζεται, μέσω της επίμαχης αλληλογραφίας, διατεθειμένο να συνδράμει τον όμιλο της Folli Follie σε μια χρονική περίοδο, μάλιστα, που το κουβάρι της υπόθεσης είχε αρχίσει να ξετυλίγεται από τις εισαγγελικές Αρχές.
Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι «η αντίδραση της εταιρείας, μεταξύ άλλων, κατευθύνθηκε και στην προσέγγιση πολιτικών και κυβερνητικών στελεχών για την ενίσχυση της πολιτικής υποστήριξης του ομίλου». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων με αποστολέα τον τότε διευθυντή ασφάλειας της εταιρείας και τον ήδη προφυλακισμένο Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, με τη σημείωση ότι «εγείρουν υποψίες για προσπάθειες άσκησης επιρροής πολιτικών και άλλων προσώπων για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Η επικοινωνία αυτή, που αποτυπώνεται στα γνωστά email με αναφορά σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα προκαλώντας πολιτική αντιπαράθεση, παρατίθεται μεν αναλυτικά στην έκθεση διαχειριστικού ελέγχου αλλά χωρίς να είναι δυνατόν, όπως σημειώνεται, να επιβεβαιωθεί η ακρίβεια του περιεχομένου τους ως προς τον ρόλο που ο εν λόγω υπάλληλος της Folli Follie τους αποδίδει.
Φύλλο και φτερό το αρχείο
Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών που έκαναν φύλλο και φτερό το αρχείο της Folli Follie, με βάση την ανακριτική παραγγελία, εκτός από τα ηλεκτρονικά μηνύματα μπήκε και η ατζέντα που ανευρέθηκε στα γραφεία της εταιρείας και πιθανολογείται ότι ανήκει σε ταμία του ομίλου.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της έκθεσης διαχειριστικού ελέγχου, εντοπίστηκε και ένα αρχείο Excel με τον τίτλο «ΔΚ-ΚΚ-ΓΚ» (παραπέμπουν στα αρχικά της οικογένειας Κουτσολιούτσου, που είναι ήδη κατηγορούμενη) το οποίο φαίνεται να απεικονίζει δαπάνες για τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου ανά μήνα και έτος από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι τον Μάρτιο του 2019.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και μια «σημείωση» των ελεγκτών, οι οποίοι αναφέρονται στα «χαρτάκια» που βρέθηκαν μέσα στην ατζέντα του εν λόγω ταμία με αναφορές σε συγκεκριμένα ποσά, τα οποία εντάσσονται στην ενότητα «Μεταφορές χωρίς διευκρίνιση του σκοπού τους» και η απόδοσή τους φέρεται να έχει γίνει στον ιδρυτή της Folli Follie Δημήτρη Κουτσολιούτσο «για εμπιστευτικούς επιχειρηματικούς σκοπούς».
Στα χέρια του εισαγγελέα
Ολα αυτά τα στοιχεία από τις αρχές της εβδομάδας βρίσκονται στα χέρια του εισαγγελέα, ο οποίος, αφού τα μελετήσει, κυριαρχικά θα αποφασίσει αν ο φάκελος θα πρέπει να σταλεί στη Βουλή με βάση τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Σε περίπτωση, δε, που εντοπίσει «σκιές» οι οποίες αφορούν πρόσωπα τα οποία δεν καλύπτονται από ασυλία, μπορεί να διατάξει νέα προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων. Τέλος, όπως σημείωναν δικαστικές πηγές, αν ο εισαγγελέας κρίνει ότι από την ενδιάμεση έκθεση διαχειριστικού ελέγχου προκύπτουν νέα στοιχεία για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τότε η δικογραφία που έχει αρχειοθετηθεί και με διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών μπορεί να ανοίξει και πάλι σηματοδοτώντας νέο κύκλο ερευνών.