Φιλόδοξο και δημιουργικό, αλλά πολιτικά απαράδεκτο χαρακτηρίζουν οι Financial Times το σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους που η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε στους πιστωτές και το οποίο προβλέπει ότι το χρέος θα μειωθεί από το 180% του ΑΕΠ σήμερα στο 93% μέχρι το 2020.
Όπως σημειώνει σε σημερινό της άρθρο η βρετανική εφημερίδα το σχέδιο αναδιάρθρωσης είναι φιλόδοξο, προσφέροντας τρόπους για τη μείωση του ποσού του χρέους που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα (27 δισ. ευρώ), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (20 δισ. ευρώ), χώρες της ευρωζώνης (53 δισ. ευρώ) και ο EFSF (144 δισ. ευρώ της ΕΕ).
Η ελληνική πρόταση ξεκινά με ένα σχέδιο για τους τίτλους που κατέχει η ΕΚΤ. Σύμφωνα με αυτό ο ESM θα δανείσει 27 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, τα οποία θα χρησιμοποιήσει η Αθήνα για να αποπληρώσει τα ομόλογα της ΕΚΤ. Τα δάνεια του ESM έχουν πιο μακρές λήξεις και χαμηλότερα επιτόκια από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, και έτσι πρόκειται για μια αναδιάρθρωση χρέους χωρίς μια πραγματική αναδιάρθρωση χρέους.
Για την αποπληρωμή του ΔΝΤ αναφέρεται πως αυτό θα γίνει με μια συμφωνία που περιλαμβάνει την σταδιακή ή σε δόσεις αποπληρωμή, αναλόγως του τι θα επιλέξει η Ελλάδα. Το έγγραφο αποσαφηνίζει ότι τα 27 δισ. ευρώ που χρωστά η Ελλάδα στην ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος SMP περιλαμβάνουν και κέρδη 9 δισ. ευρώ από ομόλογα. Το ελληνικό σχέδιο αναφέρει πως η χώρα θα χρησιμοποιούσε αυτά τα 9 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει πρόωρα σχεδόν το 50% των δανείων που χρωστά στο ΔΝΤ. Το υπόλοιπο ποσό θα πληρωθεί είτε μέσω άντλησης χρηματοδότησης από την αγορά ή μέσω της χρήσης νέων δανείων διάσωσης.
Για τα δάνεια 53 δισ. ευρώ που έδωσαν διμερώς οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης προτείνεται να αντικατασταθούν με ομόλογα χωρίς λήξη (perpetual bonds) ή τίτλους που θα συνδέονται με την ανάπτυξη.
Για τα δάνεια του EFSF 144 δισ. ευρώ περίπου η ελληνική πρόταση είναι ακόμη πιο ριζοσπαστική. Προβλέπει πως τα δάνεια του EFSF θα χωρισθούν στα δυο. Το ένα κομμάτι του εναπομείναντος χρέους να μετατρέπεται σε ένα νέο δάνειο που θα προσφέρει τόκο 5%, διπλάσιο από το 2,5% που ισχύει σήμερα και το υπόλοιπο ουσιαστικά θα διαγραφεί. Το επιχείρημα για αυτό το σχέδιο είναι ότι οι ετήσιοι τόκοι που θα καταβάλει η Ελλάδα θα παραμείνουν αμετάβλητοι, καθώς επιτόκιο 5% για το μισό δάνειο είναι όμοιο με το 2,5% για το σύνολο των 144 δισ. ευρώ. Διαγράφοντας όμως σταδιακά το 50% του αρχικού χρέους το συνολικό βάρος θα μειωθεί σημαντικά. Η διαγραφή θα γίνει με μετατροπή του ομολόγου του EFSF σε ομόλογο μηδενικού κουπονιού (άτοκο δάνειο), το οποίο σταδιακά θα διαγράφεται.
Πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500002544#ref=latestarticles