Ευρείες οικονομικές συνέπειες για τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας φέρνουν οι αντιμονοπωλιακές αγωγές που κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα εναντίον της Facebook.
Όπως αναφέρει το Forbes, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Facebook, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και οι Λάρι Πέιτζ και Σέργκεϊ Μπριν της Google είδαν τις περιουσίες τους να μειώνονται κατά συνολικά 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα.,
Είχε προηγηθεί η αγωγή που κατέθεσε εις βάρος της Facebook η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) κατηγορώντας την εταιρεία ότι εξελίχθηκε σε μονοπώλιο της κοινωνικής δικτύωσης με την εξαγορά του Instagram και του WhatsApp.
Την ίδια μέρα κατατέθηκε ξεχωριστή αντιμονοπωλιακή αγωγή κατά της Facebook από 48 πολιτειακούς εισαγγελείς, με επικεφαλής την γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Λετόσια Τζέιμς.
Οι εξελίξεις θορύβησαν τις χρηματαγορές και γρήγορα οδήγησαν σε πτώση της αξίας των μετοχών όχι μόνο της Facebook αλλά και άλλων γιγάντων του Διαδικτύου. Η μετοχή της Facebook υποχώρησε κατά 2,2%, της Amazon κατά 1,5% και της Alphabet, μητρικής της Google, κατά 2,7%.
Δεδομένου ότι οι ιδρυτές των εταιρειών διατηρούν μεγάλο μέρος των μετοχών τους, η πτώση οδήγησε σε συρρίκνωση της περιουσίας τους: την περασμένη εβδομάδα ο Ζούκερμπεργκ έγινε φτωχότερος κατά 2,2 δισ. δολάρια, με την περιουσία του να περιορίζεται πλέον στα 100,5 δισ. δολάρια.
Ο Τζεφ Μπέζπς, ιδρυτής της Amazon και πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, είδε την περιουσία του να συρρικνώνεται κατά 2,4 δισ. δολάρια στα 182,2 δισ., σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς του Forbes. Οι συνιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν επίσης δέχθηκαν πλήγμα, με τις περιουσίες τους να μειώνονται κατά 2 δισ. δολάρια και 1,9 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Η περιουσία του Πέιτζ ανέρχεται πλέον σε 78,2 δισ. δολάρια και του Μπριν στα 76 δισ.
Για τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας ίσως είναι μόνο η αρχή, καθώς τα δικαστήρια που θα εξετάσουν τις δύο αγωγές ίσως επιβάλουν τελικά την πώληση του Instagram και του WhatsApp.