Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συγκεντρώνονται σήμερα στη Λισαβόνα προκειμένου να κάνουν έναν λογαριασμό των έως τώρα πληγών που έχει ανοίξει η πανδημία, αλλά και να εξετάσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν αναγνωρίσει ότι το δίχτυ ασφαλείας που έχει απλωθεί δεν μπορεί να τραβηχθεί απότομα, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει σιγά- σιγά να αλλάξει το μείγμα της στήριξης ώστε αυτή να γίνει πιο στοχευμένη και να καλύπτει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Ο φόβος των λουκέτων και των απολύσεων, όταν τα μέτρα στήριξης αποσυρθούν, παραμένει. Επομένως όλοι αντιλαμβάνονται πως τα επομενα βήματα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικά.
Υπό τις συνθήκες αυτές αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για συνέχεια της στήριξης όχι μόνο στο υπόλοιπο του 2021, αλλά και το 2022. Σε ισχύ προβλέπεται να παραμείνει την επόμενη χρονιά και η δημοσιονομική ευελιξία, αν και οι οριστικές αποφάσεις στο μέτωπο αυτό δεν έχουν αποφασιστεί.
Επί τάπητος θα τεθούν συνολικά οι προοπτικές ανάπτυξης των κρατών – μελών, αλλά και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν. Η ΕΚΤ στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας υπογράμμισε ότι οι χαμηλές ταχύτητες που καταγράφηκαν στην έναρξη των εμβολιασμών στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την ΕΚΤ, καθιστούν χρονικά αβέβαιη την επίτευξη ανοσίας και την επιστροφή της οικονομικής κανονικότητας, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τις πιο ευάλωτες χώρες, όπως η Ελλάδα. Το τρίτο κύμα και οι δημοσιονομικές πιέσεις.
Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση η αποτελεσματικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. περιορίζεται από την ικανότητα των κρατών – μελών να απορροφήσουν τα κονδύλια και εξαρτάται από την παραγωγική χρήση των πόρων. Υπάρχει, όπως προειδοποιεί, κίνδυνος, να μείνει αναξιοποίητο έως και το 55% των πόρων.
Πάντως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων έχει αποσπάσει τα εύσημα των θεσμών, ενώ η Κομισιόν έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι το 2022 η Ελλάδα ενδεχομένως να είναι πρωταθλήτρια ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη τόνισε πως οι 4 άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η μεταπανδημική ανάπτυξη είναι οι ακόλουθοι:
οι στοχευμένες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών,
η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών,
η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων των πολλών πόρων που θα έρθουν μέσα από διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα και
η ορθολογική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
moneyreview.gr
Money Review