Χαλαροί δημοσιονομικοί όροι θα ισχύσουν και το 2021 όπως προκύπτει από την άτυπη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία όπως ήταν αναμενόμενο δεν ελήφθησαν αποφάσεις.
Ο κοινοτικός επίτροπος Τζεντιλόνι δήλωσε ότι ένας λάθος υπολογισμός στο χρόνο επαναφοράς των δημοσιονομικών κανόνων θα έθετε σε κίνδυνο την ήδη εύθραυστη ανάκαμψη, προσθέτοντας πως οι κανόνες θα πρέπει να επιστρέψουν όταν συνολικά φανεί ότι η ευρωζώνη βγήκε από την κρίση. Σήμερα δεν έγινε συζήτηση για συγκεκριμένη ημερομηνία και σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο την επόμενη χρονιά η δημοσιονομική πολιτική θα είναι υποστηρικτική.
«Θα είναι μεγαλύτερος κίνδυνος αν επιστρέψουμε στους δημοσιονομικούς κανόνες πιο νωρίς απ’ ότι πρέπει παρά πιο αργά. Είναι λογικό να περιμένουμε μια στροφή από έκτακτα μέτρα σε πιο δομικές κινήσεις», είπε προσθέτοντας πως εάν κάνουμε λάθος στον υπολογισμό ρισκάρουμε να κάνουμε κακό στην οικονομία.
Τα καλά νέα είναι ότι είδαμε σημαντική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μετά το lockdown δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου σημειώνοντας όμως ότι υπάρχει πολύ αβεβαιότητα και θα χρειαστεί καιρός να καλυφθούν οι ζημιές που προκάλεσε η πανδημία.
Η ΕΚΤ στις νεότερες εκτιμήσεις της αναφέρει πως μετά την ύφεση κατά 8% φέτος θα ακολουθήσει ανάκαμψη 5% το 2021 αλλά ακόμα και στο βασικό σενάριο 2022 το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα είναι χαμηλότερο κατά 3,5% σε σχέση με τα προ κορωνοϊού επίπεδα.
Σύμφωνα με τον Πάολο Τζεντιλόνι, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα φτάσουν στο τέλος του 2021 στο σημείο που βρίσκονταν προ κρίσης. Κατά μέσο όρο , η απόσταση που θα τις χωρίζει από τα προ κορωνοϊού επίπεδα ΑΕΠ θα είναι της τάξεως των 2,5 μονάδων, εκτίμησε.
Οι θεσμοί αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων , υπό το φως και του Πακέτου Ανάκαμψης των συνολικά 1,3 τρις ευρώ με τον κοινοτικό επίτροπο να σημειώνει πως εάν γυρίσουμε στην προηγούμενη κατάσταση, χωρίς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στους κανόνες, αυτό θα σήμαινε πως η ευρωζώνη δεν πήρε το μάθημά της από την πανδημία.
Στο Eurogroup επισημάνθηκαν μια σειρά από αβεβαιότητες που περιβάλλουν την οικονομία της ευρωζώνης και οι οποίες σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ αφορούν κυρίως στην αγορά εργασίας, στα προβλήματα ρευστότητας τα οποία δεν αποκλείεται να μετουσιωθούν σε προβλήματα αδυναμίας εξόφλησης, σε ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας αλλά και το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας. «Καμία χαλάρωση» , επισήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ επαναλαμβάνοντας πως οι παρεμβάσεις νομισματικής πολιτικής πρέπει να πηγαίνουν χέρι -χέρι με τις παρεμβάσεις δημοσιονομικής πολιτικής.
Πηγή: skai.gr