Ως «καλό σημάδι» για τις προοπτικές εξεύρεσης συναίνεσης για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης χαρακτήρισε ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι την κοινή ολλανδο-ισπανική πρόταση για το ζήτημα αυτό.
Η ολλανδο-ισπανική πρόταση, που παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, εστιάζει στο κρίσιμο ζήτημα των κανόνων για τη μείωση του χρέους. Οι δύο χώρες συμφωνούν ότι δεν είναι πλέον βιώσιμος ο υφιστάμενος κανόνας, που ορίζει ότι χώρες με χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ πρέπει να το μειώνουν κάθε χρόνο κατά το 1/20 της διαφοράς μεταξύ του ποσοστού τους και του ανώτατο ορίου. Αντ’ αυτού, προτείνουν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα μείωσης για κάθε κράτος-μέλος ανάλογα με τα δεδομένα του.
«Τα κράτη-μέλη πρέπει να δεσμευτούν αξιόπιστα στην οικοδόμηση δημοσιονομικών μαξιλαριών ώστε να είναι έτοιμα για το επόμενο σοκ μέσω στρατηγικών προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας που να είναι ρεαλιστικές, σταδιακές αλλά φιλόδοξες, αλλά και συμβατές με την οικονομική μεγέθυνση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», σημειώνεται στο κοινό non-paper. Το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, όπως αναφέρεται, «πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη του το μεγάλης κλίμακας επενδυτικό εγχείρημα που απαιτείται για να τηρήσουμε τις φιλόδοξες δεσμεύσεις μας, ειδικά για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Η πράσινη μετάβαση θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».
Όπως δήλωσε πρόσφατα στην «Κ» ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνοχιου, το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη έχει αυξηθεί κατά 12-14 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ο μέσος όρος του έχει φτάσει στο 100% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό, στις διαβουλεύσεις για το νέο ΣΣΑ, που ξεκίνησαν εκ νέου τον περασμένο Οκτώβριο, αναδείχθηκε ως ευρέως αποδεκτή η άποψη ότι το κανονιστικό πλαίσιο για το χρέος είχε ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Η εφαρμογή του στο δημοσιονομικό τοπίο όπως έχει διαμορφωθεί μετά την πανδημία θα οδηγούσε σε ασφυκτικά προγράμματα λιτότητας σε πολλές χώρες.
Η επίσημη προσχώρηση της νέας ολλανδικής κυβέρνησης στη θέση αυτή, ωστόσο, παραμένει μεγάλης σημασίας. Η Ολλανδία, τόσο στην ευρω-κρίση όσο και στις διαπραγματεύσεις του 2020 για τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψη, ήταν ένα από τα πιο σκληρά μέλη του στρατοπέδου των «φειδωλών», προκαλώντας συχνά την οργισμένη αντίδραση των χωρών του Νότου.
Η νέα υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Σίγκριντ Κάαγκ, μάλιστα, δήλωσε χθες ότι τα οικονομικά δεδομένα δικαιολογούν την παράταση ισχύος του Γενικής Ρήτρας Διαφυγής και το 2023. Ο κ. Τζεντιλόνι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι η εισήγηση της Κομισιόν για το ζήτημα αυτό θα ακολουθήσει τη δημοσίευση των εαρινών προβλέψεων για την ευρωπαϊκή οικονομία, στα μέσα Μαΐου. Σχετικά με το ζήτημα του πληθωρισμού, ο κ. Ντόνοχιου τόνισε ότι οι αρχές παρακολουθούν «πολύ στενά» τις εξελίξεις για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός πληθωριστικού σπιράλ μέσω μισθολογικών αυξήσεων, κάτι για το οποίο προς το παρόν «δεν υπάρχουν ενδείξεις».
Πηγή: kathimerini.gr
Διαβάστε επίσης:
Reuters: Πρόταση Ισπανίας – Ολλανδίας για κανόνα χρέους ξεχωριστό σε κάθε χώρα
Eurogroup: Προειδοποίηση για επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω πολέμου
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News