Παρά την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης και των τεράστιων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης στην Ευρωζώνη, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την οικονομία παραμένουν αβέβαιες, εν μέσω της έξαρσης του κορωνοϊού σε ορισμένες περιοχές, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο οικονομικό δελτίο της που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Ωστόσο, η αναμενόμενη πρόοδος στους εμβολιασμούς και η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ενισχύουν την προσδοκία μιας σταθερής ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας στη διάρκεια του 2021. Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε τους τελευταίους μήνες λόγω κάποιων προσωρινών παραγόντων και της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Ωστόσο, οι πιέσεις τιμών παραμένουν υποτονικές και στο πλαίσιο της σημαντικής οικονομικής χαλαρότητας και της ασθενούς ζήτησης. Μεσοπρόθεσμα, η ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη αναμένεται να στηριχθεί στην ανάκαμψη της εγχώριας και παγκόσμιας ζήτησης σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και τα πακέτα στήριξης.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η διατήρηση των ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης παραμένει κομβικής σημασίας για την μείωση της αβεβαιότητας και την τόνωση της εμπιστοσύνης, τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι χρηματοδοτικές συνθήκες στην Ευρωζώνη παρέμειναν σταθερές μετά την αύξηση του κόστους δανεισμού στις αρχές του έτους, όμως οι κίνδυνοι παραμένουν. Σ΄αυτό το πλαίσιο, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να επιβεβαιώσει την πολύ υποστηρικτική νομισματική πολιτική της στάση.
Τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδά τους, ή να υποχωρήσουν μέχρις ότου οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σε επίπεδα κοντά, ή κάτω από τον στόχο του 2%. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ, με συνολικό χαρτοφυλάκιο 1,8 τρισ ευρώ τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και σε κάθε περίπτωση έως ότου το διοικητικό συμβούλιο κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει τελειώσει. Μάλιστα, οι αγορές ενεργητικού θα συνεχιστούν αυτό το τρίμηνο με υψηλότερο ρυθμό απ΄ ό,τι στις αρχές του έτους.
Παράλληλα, η ΕΚΤ διατηρεί το δικαίωμα να επαναπροσδιορίσει το ύψος της παρέμβασής της στις αγορές, σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο για να εξουδετερώσει το αντίκτυπο της πανδημίας, ενώ θα εξακολουθήσει να επανεπενδύει τις πληρωμές απο τις ωριμάνσεις χρεογράφων που αγοράστηκαν μέσω του προγράμματος ΡΕΡΡ τουλάχιστον μέχρι το τέλος 2023.
Οι καθαρές αγορές ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΡ θα γίνονται με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ ευρώ και θα συνεχίσει να επανεπενδύει τις πληρωμές από ωριμάνσεις χρεογράφων του ίδιου προγράμματος.
moneyreview.gr
Money Review