Προς επιβράβευση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων οδεύουν οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ, βλέποντας μία αύξηση των 50 αντί των 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πηγές.
Οι συζητήσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό καταδεικνύουν ότι έχει χαθεί η κεκτημένη ταχύτητα για μία επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης, σύμφωνα με τις πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Εάν δεν υπάρξει κάποια ανοδική έκπληξη στον πληθωρισμό, οι περισσότεροι διαμορφωτές πολιτικής κλίνουν προς μία λιγότερο επιθετική κίνηση.
Οι λόγοι τους οποίους επικαλούνται είναι οι αυξανόμενοι κίνδυνοι για ύφεση, η πιθανότητα εξασθένησης των πιέσεων στις τιμές καταναλωτή και η προοπτική ότι με μία ακόμη αύξηση της τάξης των 50 μονάδων βάσης το επιτόκιο καταθέσεων, σήμερα στο 1,50%, θα φθάσει πολύ κοντά στο αποκαλούμενο ουδέτερο σημείο που ούτε περιορίζει ούτε όμως και ενισχύει την οικονομία.
Βεβαίως, με την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ να απέχει περίπου τέσσερις εβδομάδες από σήμερα, καθότι είναι προγραμματισμένη για τις 15 Δεκεμβρίου, οι αξιωματούχοι έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους για να λάβουν τις αποφάσεις τους. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ούτε και τα «γεράκια», οι διαμορφωτές πολιτικής που έχουν πιο επιθετικές θέσεις ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων, δεν έχουν προσπαθήσει τον τελευταίο καιρό να ανατρέψουν αυτή την άποψη επιμένοντας σε μία τρίτη διαδοχική αύξηση των 75 μονάδων βάσης.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλζμαν, από τα κατεξοχήν «γεράκια», δεν έχει αναφερθεί στο μέγεθος της επόμενης επιτοκιακής αύξησης, ούτε επίσης και ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ.
Οι συνάδελφοί τους από την Εσθονία και τη Λετονία – οι χώρες της Βαλτικής βρίσκονται αντιμέτωπες με τα πιο υψηλά ποσοστά πληθωρισμού – έχουν κάνει λόγο για επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 50 και 75 μονάδων βάσης ως πιθανότητα χωρίς ωστόσο να πάρουν συγκεκριμένη θέση.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, είπε ότι η ΕΚΤ πιθανόν να τοποθετεί το επίπεδο της «ομαλοποίησης των επιτοκίων» γύρω στο 2%, δήλωση που όπως φαίνεται υπαγορεύει μία αύξηση των 50 μονάδων βάσης.
Τα επόμενα σημαντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό θα ανακοινωθούν στις 30 Νοεμβρίου και θα έχουν αναμφισβήτητα βαρύτητα στην απόφαση του Δεκεμβρίου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, αποφεύγοντας ωστόσο να εκφράσει μία άποψη για το μέγεθος της επόμενης κίνησης.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη στο 10,7% παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ με τον ντε Γκίντος να προειδοποιεί ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα καθ΄όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2023. Αντίστοιχα στη Βρετανία, έτρεξε με το υψηλότερο επίπεδο από το 1981 στο 11,1% για τον Οκτώβριο.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Στουρνάρας: Οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να γίνουν με πιο αργό ρυθμό
Λαγκάρντ: Η ύφεση από μόνη της δεν θα συγκρατήσει τον πληθωρισμό
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News