«Στο νέο ιδιαίτερο περιβάλλον που ζούμε, κατέστη σαφές – δυστυχώς κάτω από τραγικές συνθήκες – ότι η τεχνολογία αποτελεί κρίσιμο καταλύτη για την ευημερία κάθε σύγχρονης κοινωνίας, την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και για την επιβίωση μας. Και εάν κάθε κρίση γεννάει ευκαιρίες, το σίγουρο είναι, πως το μεγάλο παγκόσμιο σοκ της πανδημίας του κοροναϊού ανέδειξε την ευκαιρία του εκσυγχρονισμού της χώρας. Mας έβαλε, επιτέλους, στο δρόμο για μία σύγχρονη Ψηφιακή Ελλάδα» επεσήμανε, μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΠΕ Γιώτα Παπαρίδου κατά την έναρξη των εργασιών του digital economy forum 2020.
Όπως σημείωσε, ο κλάδος της ψηφιακής τεχνολογίας, από την πρώτη στιγμή της κρίσης, δήλωσε το δυναμικό του παρόν, με τις επιχειρήσεις του κλάδου να στηρίζουν ζωτικής σημασίας λειτουργίες για την κοινωνία, την Πολιτεία αλλά και την Οικονομία. «Ταυτόχρονα, σε λίγους μήνες, η χώρα κατάφερε να κάνει ψηφιακά άλματα ετών. Λειτουργώντας άμεσα ως ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, με στρατηγικό σχέδιο και συντονισμό από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μέσα σε αυτήν την κρίση της πανδημίας, δόθηκε το ψηφιακό σινιάλο, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τη χώρα μας, ώστε να μεταβούμε άμεσα σε ένα νέο, σύγχρονο, ψηφιακό παραγωγικό μοντέλο» σημείωσε η κυρία Παπαρίδου.
Κάνοντας λόγο για ένα εθνικό στοίχημα, η κυρία Παπαρίδου, υπογράμμισε ότι «σε αυτήν την επείγουσα και όχι βιαστική, σχεδιασμένη και όχι τυχαία, άμεση προτεραιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας στην 4η βιομηχανική επανάσταση, έχουμε όμως πολλά, σημαντικά και επιτακτικά βήματα να διανύσουμε».
Η κυρία Παπαρίδου αναφέρθηκε σε μια σειρά από δράσεις, που θα αναβαθμίσουν το ψηφιακό μας αποτύπωμα, και πρέπει να επιταχυνθούν:
-Αρχικά, οφείλουμε να προωθήσουμε άμεσα τον ψηφιακό μετασχηματισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
-Δεύτερον η Ελλάδα οφείλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις προκειμένου να προσελκύει επενδύσεις στην καινοτομία και στην τεχνολογία.
-Τρίτον, η απλούστευση και η πλήρης ψηφιοποίηση των διαδικασιών χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021 – 2027.
-Τέταρτον η δημιουργία “ψηφιακού προσανατολισμού” στο εκπαιδευτικό σύστημα με πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την “ψηφιακή παιδεία” και την εφαρμογή ενός “Ψηφιακού Προγράμματος Σπουδών” στα ελληνικά σχολεία.
-Πέμπτο η ενδυνάμωση της δια βίου ψηφιακής μάθησης μέσα από τη συνεχή επιμόρφωση σε ψηφιακές δεξιότητες.
-Έκτο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός κάθε ελληνικής πόλης σε «Έξυπνη πόλη» είναι κρίσιμη παράμετρος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας σε μια «Έξυπνη χώρα».
-Έβδομο η επιτακτική ανάγκη της ενεργούς υποστήριξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου τεχνολογίας.
«Φέτος, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας συμπληρώνει 25 χρόνια πορείας, με προσήλωση και πίστη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, που διαδραματίζει η τεχνολογία για την κοινωνία και την οικονομία, για όλους τους παραγωγικούς κλάδους και για την Πολιτεία. O δρόμος που θα αξιοποιήσει την πραγματική δυναμική του κλάδου για τη χώρα είναι μονόδρομος. Μια δυναμική, η οποία, όπως αποτυπώθηκε και στην μελέτη της Deloitte, στο απόλυτα ρεαλιστικό σενάριο “Ανάπτυξης” του κλάδου μας, της τάξης του 5%, αξιοποιώντας τη ψηφιακή τεχνολογία, ο αντίκτυπος αγγίζει άμεσα και έμμεσα συσωρευτικά για την επόμενη πενταετία, τα €80 δις προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, δημιουργώντας ταυτόχρονα 415.000 νέες θέσεις εργασίας» κατέληξε η Πρόεδρος του ΣΕΠΕ.
digital economy forum 2020
Το φετινό συνέδριο για την ψηφιακή οικονομία, που διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), διεξάγεται μέσα από μία καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα, τη Δευτέρα 14, Τρίτη 15 και Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020. Το digital economy forum 2020 τελεί υπό την Αιγίδα της Α.E. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ συμμετέχουν και φέτος ομιλητές υψηλού κύρους και επιπέδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μεταξύ των χορηγών του συνεδρίου είναι ΤΟ ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, in.gr