Η Ελλάδα έχει προκαλέσει ένα βαθύ ρήγμα στη γερμανική κυβέρνηση, με την «βασίλισσα» στο σκάκι της διαπραγμάτευσης Άνγκελα Μέρκελ να απειλείται, όχι από το αντίπαλο στρατόπεδο, αλλά από τον ίδιο τον «αξιωματικό» της, τον υπουργό Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε. Την ίδια στιγμή που η καγκελάριος εμφανίζεται να τηρεί μία πιο ήπια στάση κατά του Grexit, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τορπιλίζει την διαπραγματευτική διαδικασία. Δεν θέλει μεν να δει τους Έλληνες να φεύγουν από το ευρώ, αλλά πιστεύοντας ότι εάν απέκλειε ένα Grexit θα αποδυνάμωνε τη διαπραγματευτική θέση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα, χρησιμοπποιεί το ΔΝΤ για να απειλήσει… ενθυμούμενος ίσως τα συντροφικά αλληλομαχαιρώματα του παρελθόντος με την Άνγκελα.
Όπως γράφει η εφημερίδα Die Welt η Γερμανίδα καγκελάριος επιθυμεί να βρεθεί λύση εντός ευρώ στο θέμα της Ελλάδας, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει πως η λύση που απομένει είναι το Grexit. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Die Welt δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα επικρατήσει αφού η καγκελάριος έχει την εξουσία αλλά ο Σόιμπλε έχει έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο, το ΔΝΤ, το οποίο χρησιμοποιεί για να πιέσει την Μέρκελ και την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα τελευταία μηνύματα από την Αθήνα ήταν αντικρουόμενα. Επικαλούμενη την πρόσφατη δήλωση του Νίκου Βούτση για τη μη αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, αλλά και την επιβεβαίωση Τσίπρα ότι δεν υπάρχει πρόθεση να μην αποπληρωθεί το Ταμείο, όσο και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η Die Welt αναφέρει ότι αν και η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε κάποιες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, το ΔΝΤ επιμένει ότι η χώρα μας πρέπει να αποπληρώσει τα δάνεια στο ακέραιο και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλιώς δεν μπορεί να λάβει μέρος σε μελλοντικά προγράμματα βοήθειας.
Η σκληρή στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα βρίσκει σύμμαχο τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος «δεν είναι απλά πνευματικός αδελφός με το ΔΝΤ», όπως γράφει η Die Welt. Ο Σόιμπλε χρησιμοποιεί τη στάση του ΔΝΤ για να ασκήσει πίεση στην καγκελαρία. Εξαιτίας της στάσης του Ταμείου, η Μέρκελ δε μπορεί να αποκλείσει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ακριβώς δηλαδή αυτό που πιστεύει και ο Σόιμπλε. Γι’ αυτό πιέζει να μείνει το ΔΝΤ μεταξύ των δανειστών, ώστε να βυθίσει την καγκελάριο σε ένα δίλημμα.
Στην καγκελαρία, όμως, το Grexit δεν θεωρείται πραγματική επιλογή, αναφέρει η εφημερίδα. Όπως αναφέρει, ο Τσίπρας είναι ένας αξιόπιστος διαπραγματευτικός εταίρος σύμφωνα με τους παρατηρητές. «Και η καγκελαρία τονίζει εδώ και βδομάδες ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Στην καγκελαρία συνεκτιμούν τη στρατηγική σημασία των Ελλήνων. Πρόκειται για μια ισχυρή χώρα της νότιας Ευρώπης». γράφει το δημοσίευμα.
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει με έμφαση ότι «θα ήταν αδιανόητο να αφεθεί η χώρα να κυλήσει εκτός Ευρωζώνης θορυβωδώς, να αφεθεί να βυθιστεί σε ταραχές και στο χάος, ίσως ακόμα και να στραφεί προς τη Ρωσία. Και όλα αυτά για μερικά δισεκατομμύρια. Και μάλιστα, τη στιγμή που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε, επίσης, δισεκατομμύρια στην Ουκρανία για να την προσδέσει στην Ευρώπη».
«Η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρατηρούν με προσοχή αν θέλουμε και αν είμαστε σε θέση να λύσουμε τα προβλήματά μας. Εν ανάγκη και με πάρα πολλά χρήματα» λένε κυβερνητικοί κύκλοι. «Πραγματική δύναμη δείχνει κανείς αν μπορεί να διαχειριστεί τα του οίκου του. Ήδη το γεγονός της συμμετοχής του ΔΝΤ στη σωτηρία της Ελλάδας δημιούργησε αμφιβολίες επ’ αυτού. Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε ξεκάθαρη ένδειξη για αυτό», γράφει η Die Welt.
Σύμφωνα με τη Die Welt και στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτουν κατηγορηματικά το Grexit. «Αλλά ο Σόιμπλε βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Δεν θέλει μεν την έξοδο της Ελλαδας από το ευρώ αλλά και δεν την αποκλείει, διότι η διαπραγματευτική θέση της Ευρώπης θα αποδυναμωνόταν εξαιρετικά αν την απέκλειε» εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.
Ασφαλώς, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, η θέση της καγκελαρίου είναι πιο ισχυρή ως προς τη λήψη των αποφάσεων από εκείνη ενός υπουργού. O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην πολιτική εφαρμόζει την παλιά αρχή του «αλληλομαχαιρώματος». Εφόσον η Μέρκελ αποκλείει ένα Grexit, ο ίδιος δεν έχει και πολλά περιθώρια. «Ο Σόιμπλε είναι όμως μια παλιά αλεπού της πολιτικής. Γι’ αυτό χρησιμοποιεί το ΔΝΤ, ώστε να εξυπηρετήσει τους δικούς του σκοπούς, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα του Grexit. Τώρα ειναι το ΔΝΤ που ο Σόιμπλε χρησιμοποιεί γα να φέρει την καγκελάριο σε μία επικίνδυνη κατάσταση.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει τέλος το γεγονός ότι όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση κρίσης η στάση των δύο για το ΔΝΤ ήταν τελείως διαφορετική. Ο Σόιμπλέ ήθελε να βρεθεί λύση εντός Ευρώπης, αλλά η Μέρκελ διαφώνησε και επέβαλε τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Πριν μερικές ημέρες εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως μια συμφωνία με την Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε και το ΔΝΤ αν και υπήρξαν μηνύματα από τους θεσμούς ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση και χωρίς αυτό