Μετά το φιάσκο χθες, με τη σύλληψη ενός Πακιστανού που θεωρήθηκε ότι ήταν ο μακελάρης αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του Βερολίνου, ουσιαστικά οι έρευνες των γερμανικών αρχών βρίσκονται στο σημείο μηδέν.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια Μάικλ Μπεχρέντ, αστυνομικό συντάκτη της γερμανικής Die Welt «Η αστυνομία δεν έχει ιδέα ποιον αναζητά. Δεν έχουν ούτε όπλο, ούτε στοιχεία DNA. Ανέφερε, ακόμη, ότι οι αξιωματικοί της γερμανικής αστυνομίας σαρώνουν τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας αλλά «μέχρι τώρα δεν έχουν στα χέρια τους καμία συγκεκριμένη πληροφορία, είναι εντελώς ασαφές το τι ψάχνουν».
Ο 23χρονος που είχε συλληφθεί λίγο μετά την τρομοκρατική επίθεση πολύ κοντά στο σημείο όπου αυτή έγινε αφέθηκε τελικά χθες ελεύθερος, αφού δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να στοιχειοθετεί τη συμμετοχή του στο μακελειό.
Αφού η αστυνομία σπατάλησε ώρες ερευνώντας τον 23χρονο πιστεύοντας ότι ήταν ο μακελάρης, χθες νωρίς το απόγευμα παραδέχθηκε ότι δεν είναι αυτός ο δράστης και ότι ο μακελάρης κυκλοφορεί ελεύθερος και πιθανότατα έτοιμος να διαπράξει νέα εγκλήματα.
Ανώτερος αξιωματούχος είχε πει στην Die Welt: «Εχουμε τον λάθος άνθρωπο. Η αλήθεια είναι ότι ο δράστης κυκλοφορεί ελεύθερος και οπλισμένος και μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά».
Οι Αρχές εξετάζουν 500 στοιχεία
Το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του μακελάρη του Βερολίνου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με τον επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας (ΒΚΑ) να δηλώνει «σχετικά σίγουρος» ότι σύντομα οι αρχές θα σημειώσουν επιτυχία αφού έχουν πάνω από 500 στοιχεία που μπορεί να τους οδηγήσουν στον δράστη.
Πέρα απ’ τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων οι επιθεωρητές της αστυνομίας αξιολογούν και τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα ίχνη DNA που βρέθηκαν στο φορτηγό. Παράλληλα αναζητούν το κινητό του δράστη με δεδομένα GPS απ’ το βράδυ της επίθεσης, ώστε να εντοπίσουν τις κινήσεις του. Τις έρευνες πάντως δυσχεραίνει η απουσία μιας, έστω και συγκεχυμένης περιγραφής των χαρακτηριστικών του δράστη, γι’ αυτό και η αστυνομία έχει απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις στο κοινό για βοήθεια στην ταυτοποίηση του μακελάρη.
Ενδεχομένως ο δράστης να είχε συνεργό
H αστυνομία λέει ότι μπορεί να μην ήταν μόνον ένας ο δράστης, ότι ενδέχεται να διαφεύγουν περισσότεροι, πιθανώς οπλισμένοι κι οι αρχές ενέτειναν τα μέτρα ασφαλείας στη γερμανική πρωτεύουσα.
Το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη υποστηρίζοντας ότι ένας «στρατιώτης» του έκανε την επίθεση, αλλά δεν έδωσε αποδείξεις.
Ο πρώην ύποπτος, ένας 23χρονος Πακιστανός ονόματι Ναβέντ Μπ. Αρνήθηκε εξ αρχής κάθε ανάμειξη και αφέθηκε ελεύθερος αφού δεν βρέθηκαν ίχνη που να τον συνδέουν με το φορτηγό.
«Βιαστήκαμε να πανηγυρίσουμε», είπε εκπρόσωπος της ΒΚΑ στην Bild. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο υπήρχαν 132 στοιχεία για τον δράστη, αλλά πολλά είναι αντικρουόμενα όσον αφορά τα ρούχα που φορούσε και τα τραύματά του. Οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν ποιον έπρεπε να αναζητήσουν.
Ο αυτόπτης μάρτυς έχασε τον δράστη απ’ τα μάτια του
Ένας αυτόπτης μάρτυς ακολούθησε τον δράστη πεζή κι ενημέρωσε την αστυνομία. Ωστόσο, κάποια στιγμή τον έχασε απ’ τα μάτια του κι έδωσε μόνον μια ασαφή περιγραφή του υπόπτου.
Χάθηκε πολύτιμος χρόνος
Μόλις χθες το πρωί, πολλές ώρες μετά την επίθεση, ήταν πλέον εντελώς σαφές ότι ο άνθρωπος που κρατούσαν οι αρχές στα χέρια τους ήταν αθώος, αφού δεν βρέθηκαν ίχνη του στο φορτηγό. Από την εξέταση του κινητού του, που βρέθηκε στον καταυλισμό προσφύγων στο παλιό αεροδρόμιο, δεν προέκυψαν διασυνδέσεις του με το Ισλαμικό Κράτος. Χάθηκαν λοιπόν πολύτιμες ώρες που οο δράστης αξιοποίησε για να ξεφύγει απ’ τα δόκανα της αντιτρομοκρατικής.
Μεγάλες ευκαιρίες να κρυφθεί ο δράστης
Το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος έχει πολλούς οπαδούς και υποστηρικτές στη γερμανική πρωτεύουσα και δεν αποκλείεται κάποιος απ’ αυτούς να πρόσφερε καταφύγιο στον δράστη.
Πηγές στις αντιτρομοκρατική υπηρεσία λένε ότι «υπάρχουν κάπου 50 άτομα στο Βερολίνο που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν τρομοκρατική επίθεση. Αν προσθέσει κανείς σ’ αυτούς κι έναν μεγάλο αριθμό υποστηρικτών τότε ακούγεται εντελώς ρεαλιστικός ένας αριθμός 500 ατόμων».
Τι έδειξε η νεκροψία του Πολωνού οδηγού
Ο 37χρονος Πολωνός οδηγός του φορτηγού, Λούκας Ούρμπαν, πατέρας ενός 17χρονου, ήταν ένα θύμα της μοίρας. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της εταιρείας όπου εργαζόταν και ξάδελφό του, Άριελ Ζουράφσκι, ο οδηγός ήθελε να ξεφορτώσει το φορτίο του από την Ιταλία ήδη την Δευτέρα στο Βερολίνο για να μπορέσει το βράδυ να γυρίσει στο σπίτι του στην Πολωνία.
Αλλά επειδή άργησε λίγο οι αρμόδιοι ανέβαλαν την εκφόρτωση για την επομένη. Ο οδηγός τηλεφώνησε στο αφεντικό του στο Γκριφίνο, νότια του Στετίν της Πολωνίας για να τον ενημερώσει. «Είχε εκνευριστεί που έπρεπε να περιμένει», είπε ο Ζουράφκσι.
Πώς πληροφορήθηκε ο επιχειρηματίας το θάνατο του οδηγού του; Λίγο μετά τις 10 το βράδυ εμφανίστηκε περιπολικό στο σπίτι του, τον πήραν στο τμήμα και τον ανέκριναν μέχρι τις 4:30 τα χαράματα. Εκεί του έδειξαν και μια φωτογραφία του θύματος: «Ήταν τρομερό. Είχε λαβωματιές από μαχαίρι, από σφαίρες. Το πρόσωπό του ήταν πρησμένο. Φαίνεται ότι είχε παλέψει.»
Λίγες ώρες πριν το θάνατό του ο Πολωνός οδηγός Λούκας Ούρμπαν σ’ ένα ταχυφαγείο στο Βερολίνο
Η νεκροψία του θύματος έδειξε ότι ζούσε μέχρι τη στιγμή της επίθεσης. Καθόταν στην καμπίνα καθώς ο τρομοκράτης θέριζε ζωές με το φορτηγό του. «Πρέπει να πάλεψε», λέει πηγή της αστυνοιμίας. Προφανώς ο δράστης τράβηξε μαχαίρι και τον μαχαίρωσε πολλές φορές, γιατί ο Πολωνός προσπαθούσε να πιάσει το τιμόνι για να σώσει ζωές.
Όταν σταμάτησε το φορτηγό ο τρομοκράτης πυροβόλησε τον Πολωνό και το έσκασε. Η αστυνομία βρήκε το πτώμα του μέσα στην καμπίνα.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
«Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν συλληφθεί ο δράστης ή οι δράστες», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.
Ο δήμαρχος του Βερολίνου Μϊχαελ Μύλερ είπε ότι ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας με αυξημένη αστυνομική παρουσία στους δρόμους και επιπρόσθετα οδοφράγματα στις χριστουγεννιάτικες αγορές .
«Εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι να κρατάτε τα μάτια σας ανοικτά, να αγρυπνείτε. Αλλά μπορείτε να μετακινείστε ελεύθερα σε δημόσιους χώρους. Δεν συντρέχει λόγος πανικού», δήλωσε.
Η επίθεση κι η επιλογή του στόχου παραπέμπουν σε Ισλαμική τρομοκρατία σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελία Πέτερ Φρανκ, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τα ΜΜΕ να διατηρούν επιφυλάξεις ως προς τους ισχυρισμούς του Ισλαμικού Κράτους λέγοντας ότι οι αρχές «ερευνούν διάφορες υποθέσεις»…
12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, τουλάχιστον οι έξι είναι Γερμανοί. Άλλοι 49 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 12 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
iefimerida.gr