Νέα ρίσκα που εξελίσσονται, για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των χωρών της Ευρώπης, εντοπίζουν οι αναλυτές της DBRS, έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Παρότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, ο οίκος αξιολόγησης εντοπίζει τους βασικούς κινδύνους σε τρία μέτωπα: Στο γεωπολιτικό, στην πανδημία και στην άνοδο του πληθωρισμού.
«Οι προοπτικές για τις κρατικές αξιολογήσεις είναι σχετικά σταθερές, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν ότι πρόσθετα σοκ είναι πιθανά», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.
«Καθώς οι υγειονομικές ανησυχίες γύρω από την Όμικρον μετριάζονται, οι επιπτώσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελούν τη βασική ανησυχία για τις κρατικές αξιολογήσεις», τονίζει η Nichola James της DBRS.
«Πέραν μιας ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης, χώρες όπως η Ουγγαρία, η Λετονία, η Σλοβακία και η Λιθουανία, όπως και οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες –Γερμανία και Ιταλία, καθώς και η Αυστρία- έχουν μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο», προσθέτει.
«Η τρέχουσα κατάσταση δεν έχει άμεσες επιπτώσεις για τις αξιολογήσεις της DBRS Morningstar, αλλά θα έχει συνέπειες για τις οικονομίες και θα μπορούσε τελικά να συνεισφέρει σε πιέσεις στις αξιολογήσεις», τονίζει η James.
Το γεωπολιτικό ρίσκο
«Το γεωπολιτικό ρίσκο μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα οικονομικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα συγκεκριμένων χωρών και μπορεί να προκαλέσει σοκ σε άλλες χώρες μέσω του εμπορίου, των ροών κεφαλαίων ή των τιμών», εξηγεί η DBRS.
Εδώ και χρόνια, ο οίκος εντοπίζει τρία βασικά μέτωπα γεωπολιτικού ρίσκου στον πλανήτη: Οι εξελισσόμενες σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ και τις άλλες ασιατικές χώρες, οι σχέσεις της Ρωσίας με τα μέλη του ΝΑΤΟ και οι διάφορες εντάσεις –ασφαλείας, θρησκευτικές και κοινωνικές- στη Μές Ανατολή.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, η DBRS εντοπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο στις οικονομικές κυρώσεις και τα αντίποινα, καθώς αυτό απειλεί την ευρωπαϊκή σταθερότητα και την ενεργειακή ασφάλεια.
Η ζημιά σε αγωγούς και υποδομές και/ή η σκόπιμη διακοπή της ροής φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας θα επέφερε άμεσο οικονομικό και κοινωνικό κόστος στις χώρες της Ευρώπης και θα ενέτεινε την πρόκληση του ήδη υψηλού ενεργειακού κόστους.
Η προοπτική μεγάλου κόστους σε ανθρώπινες ζωές, υποδομές και οικονομικά και χρηματοοικονομικά συστήματα επίσης προβληματίζει την DBRS. «Περιμένουμε, όμως, ότι οι δράσεις της Ρωσίας θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ευθυγράμμιση της Ε.Ε., του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ και θα μπορούσε μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει σε αυξημένες επενδύσεις σε εναλλακτικές ενεργειακές προμήθειες», σημειώνει ο οίκος.
Διαβάστε επίσης:
Υποβαθμίσεις από Goldman Sachs: Ουκρανική «σκιά» στις ευρω-αγορές για μήνες
UBS: Από την ελληνική κρίση στην Ουκρανία – Τι μας μαθαίνουν 8 άλλα σοκ
Capital Economics: Οι απαντήσεις στις 8 πιο κρίσιμες ερωτήσεις για την Ουκρανία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News