Home / BUSINESS & FINANCE / DBRS: Πώς και πόσο πλήττει την ελληνική οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία

DBRS: Πώς και πόσο πλήττει την ελληνική οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία

Περίπου μία ποσοστιαία μονάδα θα αφαιρέσει από την ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2022 ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι οικονομικές συνέπειές του, εκτίμησε η DBRS Morningstar με το χθεσινοβραδινό report της, στο οποίο ανακοίνωσε την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο BB (high), δηλαδή μόλις ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα. 
«Η ανάκαμψη θα συνεχιστεί παρά τα ρίσκα από τον πληθωρισμό και την πιο αδύναμη εμπιστοσύνη, έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης. 

Οι τελευταίες δημοσιευμένες εκτιμήσεις της DBRS για την ελληνική οικονομία, τον Δεκέμβριο του 2021, έκαναν λόγο για ανάπτυξη 4,4% το 2022, επομένως με βάση την εκτίμησή της ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κοστίσει περίπου μία ποσοστιαία μονάδα από την ανάπτυξη, φαίνεται ότι ο πήχυς πέφτει περίπου στην περιοχή του 3,5%. 
Η DBRS επισημαίνει ότι η Κομισιόν προέβλεπε στις χειμερινές εκτιμήσεις της ανάπτυξη 4,9% για την Ελλάδα το 2022. «Οι βασικοί κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές σχετίζονται με τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις και επιτείνονται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου. 

Μάλιστα, στέκονται ιδιαίτερα στις επιπτώσεις του πολέμου στον τουρισμό. «Παρά τις περιορισμένες άμεσες επιπτώσεις από την ρωσική αγορά, η οποία αντιστοιχούσε μόνο στο 2% των συνολικών τουριστικών αφίξεων το 2018, η ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω, λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και του υψηλού ενεργειακού κόστους, κάτι που επισκιάζει κάπως τις προοπτικές για το 2022», σημειώνουν οι αναλυτές. 
Πάντως, η DBRS τονίζει ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στην ελληνική οικονομία, επικαλούμενη την πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7% έως το 2026 και 180.000-200.000 νέες θέσεις εργασίας. 
Ο οίκος σημειώνει, μάλιστα, ότι η υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις, βελτιώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας και επηρεάζουν θετικά τον παράγοντα «Οικονομική Δομή και Επιδόσεις» που χρησιμοποιεί για τη διαμόρφωση των αξιολογήσεών του. 
Σε ό,τι αφορά τις αβεβαιότητες που επηρεάζουν την ελληνική αξιολόγηση αυτή τη στιγμή, η DBRS περιλαμβάνει τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου σε διεθνές επίπεδο, την ποιότητα ενεργητικού του χρηματοοικονομικού τομέα και τον βαθμό στον οποίο θα στηρίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα ελληνικά ομόλογα εφόσον υπάρξει αναταραχή στην αγορά. 
Διαβάστε επίσης: 
DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ (high) – Αναθεώρησε τις προοπτικές σε σταθερές
BofA: Το κόστος του πολέμου για την Ελλάδα – Ανάπτυξη μόνο 3%, πληθωρισμός-σοκ 6,1%
UniCredit: Ανεβάζει στο 3,9% τον στόχο για το ελληνικό ΑΕΠ – Υποβαθμίσεις για όλη την Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview