Χάος επικρατεί στη Βρετανία με την επιχείρηση εμβολιασμού ενάντια στον κορωνοϊό καθώς σύμφωνα με την Daily Mail οι γιατροί πετάνε δόσεις που προορίζονταν για ασθενείς οι οποίοι τελικά δεν εμφανίστηκαν, ενώ οι ηλικιωμένοι ασθενείς κάνουν ουρές έξω απο εμβολιαστιά κέντρα και στέκονται στο κρύο, καθώς “κράσαρε” το ηλεκτρονικό σύστημα.
Το πρόγραμμα μαζικής ανοσοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου μεγαλώνει καθώς προστέθηκαν ακόμη επτά μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, με την ελπίδα να εμβολιάσουν τους 13 εκατομμύρια πιο ευάλωτους Βρετανούς έως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, το αργό σύστημα έχει προκαλέσει αντιδράσεις, από τότε που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα. Και αποκαλύφθηκε σήμερα ότι ένα νοσοκομείο στο Λονδίνο, έπρεπε να πετάξει δόσεις εμβολίων, επειδή οι άνθρωποι δεν εμφανίστηκαν για τα ραντεβού τους. Σε μια έσχατη λύση, οπως γράφει η Daily Mail, το προσωπικό άρχισε να τηλεφωνεί σε φίλους και συγγενείς να πάνε εκτάκτως για εμβολιασμό, ώστε να μην πεταχτούν τα εμβόλια, τα οποία διαρκούν μόνο για λίγες ώρες εκτός του καταψύκτη.
Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα οδήγησαν τους ασθενείς στο να σχηματίζουν ουρές έξω για τα εμβολιαστικά κέντρα. Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος (BMA) είπε ότι το πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για την οργάνωση των προγραμμάτων εμβολιασμού τρέχει “απίστευτα αργά”.
Δεν πηγαίνουν στο ραντεβού – Πετάχτηκαν δόσεις εμβολίου
Μία νοσοκόμα σε νοσοκομείο του Δυτικού Λονδίνου, η οποία μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, είπε στην Daily Mail ότι οι συνάδελφοί της έπρεπε να πετάξουν τα εμβόλια. Το εμβόλιο της Pfizer ειδικότερα, πρέπει να διατηρείται σε αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες και διαρκεί μόνο για λίγες ημέρες μετά την απόψυξη, με ακόμη μικρότερη διάρκεια ζωής όταν έχει αφαιρεθεί από το ψυγείο, ενώ τα αναλώσιμα πρέπει να χρησιμοποιούνται το συντομότερο δυνατό μετά την προετοιμασία τους.
Καθώς οι δόσεις πρέπει να προετοιμάζονται γρήγορα, ώστε οι γιατροί να μπορούν να περάσουν από τους ασθενείς με ταχύτητα, μερικά θα είναι έτοιμα για χρήση, αλλά στη συνέχεια αφήνονται στην άκρη εάν οι άνθρωποι δεν εμφανιστούν και μπορεί τελικά να πρέπει να πεταχτούν ή να δοθούν σε κάποιον άλλον τυχαία, εξηγησε η νοσοκόμα.
Όπως είπε: “Συμβαίνει σε όλο το Λονδίνο, και πιθανώς σε ολόκληρη τη Βρετανία. Πολλοί άνθρωποι δεν τηρούν τα ραντεβού που έχουν κάνει οι γιατροί τους. Την Πέμπτη το βράδυ είχαμε 45 άτομα που είχαν κάνει κράτηση για εμβόλιο αλλά δεν εμφανίστηκαν και δεν ενημέρωσαν εκ των προτέρω εμάς ή τον γιατρό τους.
Αν γνωρίζαμε ότι δεν θα έρχονταν, κάποιος άλλος θα μπορούσε να έχει μπει στη θέση τους. Δεν εμφανίστηκαν, ήρθαμε αντιμέτωποι με την επιλογή ή να πετάξουμε το εμβόλιο ή να προσπαθήσουμε να εμβολιάσουμε κάποιον άλλον. Τηλεφώνησα σε μερικούς φίλους και είπα “πόσο γρήγορα μπορείτε να αφήσετε τα πάντα και να φτάσετε εδώ; Άλλα πρόσωπα από το προσωπικό έκαναν το ίδιο. Μερικά άτομα που τηλεφωνήσαμε ήταν σε θέση να έρθουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και έκαναν το εμβόλιο, αλλά πολλά από αυτά έπρεπε να πεταχούν επειδή δεν μπορούμε να το κρατήσουμε πέρα ??από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα”.
Η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν δημοσιεύει ακόμη δεδομένα που να αποκαλύπτουν πόσα άτομα απορρίπτουν ή δεν παρευρίσκονται σε ραντεβού για τη λήψη του εμβολίου. Τα εβδομαδιαία στοιχεία δείχνουν ότι 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί έως την περασμένη Πέμπτη.