Home / Κόσμος / COP27: Δημιουργία Ταμείου «απωλειών και ζημιών» για το κλίμα

COP27: Δημιουργία Ταμείου «απωλειών και ζημιών» για το κλίμα

Κατά τις τελευταίες ώρες, οι συνομιλίες για το κλίμα της COP27 φάνηκε να προσανατολίζονται στη δημιουργία ενός ταμείου για την αντιμετώπιση των «απωλειών και ζημιών» από την κλιματική αλλαγή, αλλά η πρόοδος όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών και την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα αποδείχθηκε δύσκολο να επιτευχθεί, δήλωσαν ειδικοί σε θέματα πολιτικής.
Ένα προσχέδιο συμφωνίας κατά τη σύνοδο κορυφής στην πλούσια σε φυσικό αέριο Αίγυπτο τόνισε τη δύσκολη οικονομική και γεωπολιτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες και η οποία επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την άνοδο της στάθμης τη θάλασσας.

Το σχέδιο συμφωνίας, στο οποίο σχεδόν 200 χώρες πρέπει να συναινέσουν, τονίζει τον φαύλο κύκλο στον οποίο βρίσκονται, κυρίως οι αναπτυσσόμενες χώρες καθώς «οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνουν την παγκόσμια ενεργειακή και επισιτιστική κρίση και το αντίστροφο».
Ο Σάιμον Λιούις, καθηγητής στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι οι οικονομικές πιέσεις έχουν αυξηθεί στις κυβερνήσεις από την COP26 στη Γλασκώβη, όπου οι χώρες κλήθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον πιο φιλόδοξο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, δηλαδή στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η εισβολή του γίγαντα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της Ρωσίας, στην Ουκρανία -που προκάλεσε κυρώσεις- αύξησε τις τιμές της ενέργειας, ενώ οι καταστροφές που προκλήθηκαν από την υπερθέρμανση προσέθεσαν ένα ακόμη επίπεδο κρίσης, είπε.
Η επιδείνωση των κλιματικών επιπτώσεων, ο πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια «καθιστούν τις χώρες πιο υπερχρεωμένες και σε δύσκολη θέση – και όλα αυτά αποτυπώνονται» στις συνομιλίες της COP27, δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Φέτος, χώρες από το Πακιστάν έως τη Νιγηρία έχουν βιώσει πρωτοφανείς πλημμύρες, ενώ περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι στο χτυπημένο από την ξηρασία Κέρας της Αφρικής βρίσκονται σε σοβαρή επισιτιστική κρίση, με ορισμένους στη Σομαλία να βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.
«Αυτή η COP έδωσε έμφαση στις κλιματικές επιπτώσεις περισσότερο από κάθε άλλη. Η εστίαση στις απώλειες και τις ζημιές σίγουρα το αντανακλά αυτό», δήλωσε ο David Waskow, διευθυντής της διεθνούς πρωτοβουλίας για το κλίμα στο Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων με έδρα τις ΗΠΑ.
«Οι όλο και πιο σοβαρές επιπτώσεις που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο έχουν πραγματικά τραβήξει την προσοχή του κόσμου», πρόσθεσε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview