O Νικ Σίαρς ήταν 17 ετών όταν βοήθησε στη δημιουργία μίας «φάρμας» για την εξόρυξη (mining) bitcoin. Στα 18 του μπορούσε να αγοράσει νόμιμα bitcoin για πρώτη φορά. Και τώρα, στα 19 του, έχει πλέον αποφασίσει να κάνει το mining κρυπτονομισμάτων καριέρα. Γύρισε την πλάτη στο πανεπιστήμιο και μετακόμισε σε ένα δωμάτιο μέσα σε ένα data center της Ουάσιγκτον, με 4.500 «μηχανάκια» ASICs.
«Το δωμάτιό μου είναι ηχομονωμένο. Έτσι, δεν ακούω τα μηχανήματα όταν κλείνω την πόρτα μου, όμως σίγουρα κάνουν πολύ θόρυβο όταν έχω την πόρτα μου ανοικτή», λέει ο Σίαρς στο CNBC.
Κάθε ένα από αυτά τα 4.500 μηχανήματα παράγουν ήχο 80 decibels. Όμως στον Σίαρς αρέσει να βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται στη δράση. Και επιπλέον, ζώντας μέσα στο data center, γλιτώνει τα 30 λεπτά της διαδρομής από το σπίτι των γονιών του.
Τα τελευταία δύο χρόνια, έχει αφιερώσει τη ζωή του για να μάθει πώς δουλεύουν τα μηχανήματα του mining και κυρίως, πώς να τα φτιάχνει όταν χαλάνε. Πιστεύει ότι αυτή η «εκπαίδευσή» του στα ηλεκτρονικά συστήματα αξίζει πολύ περισσότερα από ένα πτυχίο πανεπιστημίου.
«Το πρώτο πράγμα που προσέχεις εάν μπεις σε ένα από αυτά τα data centers είναι το πόσο μεγάλα και πόσο εντυπωσιακά είναι. Είναι τεράστια», εξηγεί στο CNBC ο Τόμας Χέλερ, που δουλεύει για την Compass Mining, μια εταιρεία με την οποία συνεργάζεται η SCATE Ventures, ο εργοδότης του Σίαρς.
«Υπάρχει τόσο πολύς θόρυβος και τόση πολλή ζέστη. Υπάρχει πολύ μεγάλη δράση. Είναι αρκετά cool να μπαίνεις για πρώτη φορά σε ένα data center που κάνει mining bitcoin, γιατί μπορείς πραγματικά να συνδέσεις την αφηρημένη πλευρά του bitcoin ως νομίσματος και την πραγματική φύση αυτών των μηχανημάτων, που καταναλώνουν ενέργεια και κάνουν αυτούς τους υπολογισμούς», εξηγεί.
Η καθημερινότητα ενός miner
Ο Σίαρς ξυπνά στις 7 κάθε πρωί και δουλεύει από τις 8 έως τις 4. Το απόγευμα, παραμένει μέσα στο data center, μήπως υπάρξει κάποια έκτακτη ανάγκη, αν και υπάρχει ένας τεχνικός που αναλαμβάνει τη βραδινή βάρδια, ώστε εκείνος να μπορεί να κοιμηθεί.
Όμως πέρα από το ωράριο, κάθε μέρα είναι διαφορετική. «Αυτό είναι το ωραίο με αυτή τη δουλειά. Δεν έχω μία συγκεκριμένη ρουτίνα την οποία να επαναλαμβάνω κάθε μέρα. Κάθε πρωί, βρίσκω τι πρέπει να φτιαχτεί», εξηγεί. Κάποιες μέρες, μπορεί να χρειαστεί να φτιάξει μία κάμερα ή κάποια καλώδια. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του είναι να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται αυτά τα 4.500 μηχανήματα Bitmain και Whatsminer ASICs, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δουλεύουν 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα.
Εάν έστω και ένα σταματήσει να δουλεύει ή δουλεύει με μειωμένη απόδοση, το mine της SCATE Ventures χάνει χρήματα.
Και αυτό γιατί όταν κάποιος κάνει mining bitcoin, αυτό που πραγματικά κάνει είναι να δανείζει την υπολογιστική δύναμή του στο δίκτυο του bitcoin. Όσο περισσότερα μηχανήματα έχει στο δίκτυο, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητές του να κερδίσει bitcoin.
Περίπου κάθε δέκα λεπτά, δημιουργούνται 6,25 bitcoins. Για να εξορυχθούν αυτά τα κρυπτονομίσματα, μία παγκόσμια «δεξαμενή» από miners συνεισφέρουν την υπολογιστική τους δύναμη, για να «τρέξουν» έναν αλγόριθμο. Όμως, οι miners αυτοί ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο, στο ποιος θα μπορέσει να ξεκλειδώσει κάθε «φουρνιά» από νέα bitcoins πρώτος.
Για αυτό και δουλειά του Σίαρς είναι να βρίσκει ποια από τα μηχανήματα δεν λειτουργούν στην πλήρη δυναμικότητά τους κάθε μέρα, να εντοπίζει το πρόβλημα και να το διορθώνει.
Για αυτή τη δουλειά, κερδίζει 54.000 δολάρια τον χρόνο, με πλήρη ασφάλιση υγείας.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Money Review