Home / Οικονομία / Attica Bank: Οι προκλήσεις και τα στηρίγματα για την ελληνική οικονομία

Attica Bank: Οι προκλήσεις και τα στηρίγματα για την ελληνική οικονομία

«Κόπωση» διαφαίνεται στους βραχυχρόνιους δείκτες δραστηριότητας της ελληνικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα η βιομηχανική παραγωγή και η οικοδομική δραστηριότητα, στο τέλος του τρίτου τριμήνου. Αυτό συγκαταλέγει μεταξύ άλλων στις προκλήσεις για την οικονομία, η Attica Bank σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ στο δελτίο ανασκόπησης του Νοεμβρίου.
Παράλληλα, το κόστος νέου δημόσιου δανεισμού αυξάνεται, με μεγαλύτερη μάλιστα διαφορά από τον πυρήνα της Ευρωζώνης σε σχέση με την προ-κρίσης εποχή. Στις προκλήσεις επίσης συγκαταλέγει και την αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με φόντο την αύξηση των εισαγωγών. Επιπλέον, η Attica Bank παρατηρεί ότι η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών επιδεινώνονται σταδιακά, με υψηλότερη ετήσια αύξηση δαπανών σε σχέση με τα έσοδα τον Σεπτέμβριο. Τέλος, το υψηλό ενεργειακό κόστος συνεχίζει να προκαλεί αυξημένη αβεβαιότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ιδίως ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Θετικές εξελίξεις
Από την άλλη πλευρά, το οικονομικό κλίμα ανέκαμψε τον Νοέμβριο, κυρίως από ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των προσδοκιών σε υπηρεσίες και λιανικό εμπόριο. Η τάση βέβαια αντισταθμίστηκε εν μέρει από την επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών σε βιομηχανία και κατασκευές.

Επίσης, κατά τη σχετική ανάλυση το τραπεζικό σύστημα επιδεικνύει ανθεκτικότητα, με πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις τον Οκτώβριο, ενώ παράλληλα η αγορά εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται, με περαιτέρω μείωση της ανεργίας. Τέλος, η χρηματιστηριακή αγορά ανέκαμψε τον Νοέμβριο τις απώλειες του τελευταίου εξαμήνου.
Συνολικά, οι σημαντικότεροι παράγοντες είναι η ηπιότερη ανάπτυξη και οι ενισχυμένες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Η ανάλυση υπενθυμίζει πως η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με σημαντικά ηπιότερο ρυθμό, κατά 2,8% ετησίως, το τρίτο τρίμηνο του 2022 (από 7,1% το δεύτερο τρίμηνο), κυρίως λόγω επιβράδυνσης της ανόδου των εξαγωγών (+0,9%) και της κατανάλωσης (+3,6%). Οι επενδύσεις ενισχύθηκαν (+12,3%), ενώ μικρότερη επιβράδυνση κατέγραψε η άνοδος των εισαγωγών (+5,2%). Ο πληθωρισμός κατέγραψε μικρή κάμψη σε μονοψήφιο ποσοστό στις αρχές του τέταρτου τριμήνου, για πρώτη φορά χαμηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ωστόσο αποτελεί κίνδυνο για την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων. Τέλος, εκτιμά πως μια νέα έξαρση της υγειονομικής κρίσης διαφαίνεται ολοένα και λιγότερο πιθανή.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Alpha Bank: Ισχυρές επιδόσεις της οικονομίας το α’ εξάμηνο – Ενισχυμένη η εξωστρέφεια
Eurobank: Επενδυτική άνοιξη με άξονα πέντε τομείς
Eurobank: Γιατί αναμένεται υπεραπόδοση της Ελλάδας το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview