Η άμεση ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με μεγάλες μονάδες επιφανείας, για πρώτη φορά μετά το 1989 οπότε κι έγινε η τελευταία παραγγελία των φρεγατών ΜΕΚΟ, είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ.
Αυτή τη στιγμή, το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει συνολικά 13 φρεγάτες. Από αυτές οι 9 είναι κλάσης “S”, εκ των οποίων οι 6 έχουν υποστεί ένα πρόγραμμα αναβάθμισης και οι υπόλοιπες 3 είναι αυτές που χρήζουν άμεσης αντικατάστασης. Επιπλέον, το ΠΝ διαθέτει 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ, κλάσης «Ύδρα», που παραλήφθηκαν το 1996.
Το πρόγραμμα φρεγατών, που προωθεί το ΓΕΕΘΑ με τις ΗΠΑ, περιλαμβάνει συνολικά 10 πλοία. 4 νέες φρεγάτες MMSC – με τις 3 εξ αυτών να ναυπηγούνται στην Ελλάδα – και την αναβάθμιση των 4 ΜΕΚΟ, που θα δώσουν έναν ορίζοντα ζωής ως το 2040. Τα «2» είναι τα πλοία ενδιάμεσης λύσης.
Τα καταδρομικά
Όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα ναυπήγησης νέων φρεγατών και αναβάθμισης των ΜΕΚΟ, το ΠΝ θα στερείται σημαντικών υπηρεσιών μίας φρεγάτας που θα μπαίνει στο ναυπηγείο για αναβάθμιση. Επιπλέον, σε ότι αφορά τις μη εκσυγχρονισμένες “S” ο χρόνος πιέζει για την σταδιακή απόσυρσή τους.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, στο LOR (Letter of Request), που έχει συντάξει και υπογράψει το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το ΓΕΝ, υπάρχει σαφής αναφορά για την παραχώρηση 2 πλοίων από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό προς την Ελλάδα. Το ΓΕΕΘΑ ζητά ξεκάθαρα την παραχώρηση 2 καταδρομικών Arleigh Burke. Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ρητά από την ελληνική πλευρά τι είδους πλοίο ζητά ως ενδιάμεση λύση.
To ενδιαφέρον για το ΠΝ δεν είναι καινούριο, απεναντίας, θα λέγαμε ότι αποτελούν τον διακαή πόθο όλων των ηγεσιών τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται για «υπερμεγέθεις φρεγάτες», όσο δόκιμος είναι αυτός ο χαρακτηρισμός, με μήκος 155 μέτρων κι εκτόπισμα 8.500 τόνους. Δηλαδή όσο δυόμισυ φρεγάτες του Πολεμικού μας Ναυτικού. Το πιο εντυπωσιακό είναι το σύστημα αεράμυνας AEGIS, που φέρουν ενώ από τους κάθετους εκτοξευτές 90 κελιών που διαθέτουν μπορούν να εκτοξεύσουν μέχρι και πυραύλους Tomahawk, εμβέλειας 1.000 χιλιομέτρων. Το εάν η παραχώρησή τους από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα συνεπάγεται και την αποδέσμευση στρατηγικών όπλων, αυτό δεν έχει γίνει γνωστό.
Και στο βάθος Tico
Όπως έχουμε ξαναγράψει στο enikos.gr, το ΠΝ δεν έχει αποκλείσει τα θηριώδη αντιτορπιλικά Ticonderoga, εκτοπίσματος 9.300 τόνων. Και όσο κι αν φαίνεται ότι αυτή τη φορά το ΓΕΕΘΑ έχει άσσους στο μανίκι του για να ξεκλειδώσει την παραχώρηση των Arleigh Burke, οι Tico συνεχίζουν να παίζουν δυνατά ως πλοία ενδιάμεσης λύσης.
Τον Απρίλιο του 2018 το USNavy (Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ) ανακοίνωσε ότι όχι μόνο δεν σκοπεύει να αποσύρει κανένα Arleigh Burke αλλά απεναντίας σκοπεύει να τα κρατήσει μέχρι να συμπληρώσουν 45 έτη υπηρεσίας το κάθε καράβι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα πρώτα πλοία της κλάσης θα αρχίσουν να αποσύρονται το 2029.
Επιπλέον, η υπηρεσία ερευνών του Κογκρέσου CRS (Congressional Research Service), λαμβάνοντας υπόψιν τις επιθυμίες του USN εισηγείται την διατήρηση όλων των πλοίων του τύπου στην ενεργό δράση. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο και με τα Ticonderoga, όπως έχουμε αποκαλύψει στο enikos.gr, για τα οποία είναι πιο ώριμες οι συνθήκες παραχώρησής τους.
Πρόκειται για πιο «βαριά» πλοία, όμως στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου, θα είναι πραγματικά ακαταμάχητα έναντι πολλών προκλήσεων.
Και σε ότι αφορά ορισμένες φωνές που έφερναν αντιρρήσεις ότι «είναι πολύ μεγάλα για το ΠΝ» ή ότι «δεν χωράνε στον ναύσταθμο» θυμίζουν τα αντιτορπιλικά ADAMS – παρόμοιου εκτοπίσματος και πληρώματος – που κάποτε είχε το ΠΝ και τις KID μετέπειτα που «προσπέρασε» και που ακόμα το μετανιώνουμε.?