Iσχυρή δυναμική της οικονομικής μεγέθυνσης διαπιστώνει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που δημοσίευσε χθες, καθώς αυτή υποστηρίζεται από την αναζωογόνηση του ελληνικού τουρισμού, τη σημαντική αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων και τη μείωση της ανεργίας. Με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου, οι αναλυτές της τράπεζας (επικεφαλής οικονομολόγος Παναγιώτης Καπόπουλος) σημειώνουν ότι κατά το 9μηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,9% σε σύγκριση με 4% στην Ευρωζώνη, κάτι που αντανακλά την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας στις αντίξοες διεθνείς συνθήκες, όπως προσδιορίζονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις πληθωριστικές πιέσεις στην ενέργεια και στα τρόφιμα.
Οπως επισημαίνει το Δελτίο, οι τουριστικές εισπράξεις το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 78,3% σε ετήσια βάση, οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) κατέγραψαν άνοδο το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατά 88,2%, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2021, ενώ το ποσοστό της ανεργίας τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε σε 11,6%, έναντι 13,3% τον ίδιο μήνα πέρυσι. Οι οικονομολόγοι της τράπεζας υποστηρίζουν εξάλλου ότι η σταδιακή απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η ισχυρή δυναμική των ΑΞΕ, η επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα και η σημαντική αποκλιμάκωση του λόγου του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ, διαμορφώνουν τις συνθήκες για μία αλλαγή της σύνθεσης της οικονομικής μεγέθυνσης του 2023, η οποία αναμένεται να προέλθει, σε μεγαλύτερο βαθμό, από την επενδυτική δαπάνη.
Αναλύοντας τις συνιστώσες της ζήτησης, σημειώνουν ότι η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 9,5% το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, συνεισφέροντας το μεγαλύτερο ποσοστό στην άνοδο του ΑΕΠ, 6,5 ποσοστιαίες μονάδες. Με τη σειρά της, η κατανάλωση υποστηρίχθηκε από την αύξηση της απασχόλησης και τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης των εισοδημάτων.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, εξάλλου, αυξήθηκαν σωρευτικά το 9μηνο κατά 9,5% σε ετήσια βάση, με τα αγαθά να έχουν καταγράψει άνοδο κατά 1,6% και τις υπηρεσίες κατά 21,6%. Η ισχυρή άνοδος των εξαγωγών υπηρεσιών αποδίδεται πρωτίστως στις υψηλές επιδόσεις του τουρισμού κατά το τρέχον έτος. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν τα 15,6 δισ. ευρώ το 9μηνο υπολειπόμενες κατά 3,1% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εισπράξεις του 2019.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News