Ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος αποκτά μετοχές σε μια εταιρεία που κάποιοι θεωρούν απαξιωμένη. Ο επενδυτής στο παρελθόν έχει επικρίνει την εταιρεία για τα πάντα και έχει αρνηθεί να δεχθεί να μπει στον εσωτερικό της κύκλο. Συνήθως το επόμενο βήμα της επίθεσης είναι η εξαγορά.
Κάπως έτσι εκτιμούν αρκετοί αναλυτές – και ίσως φοβούνται κάποιοι – ότι θα κινηθεί ο Ίλον Μασκ μετά την άρνησή του να μπει στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter.
Πριν μια εβδομάδα, όταν ανακοινώθηκε ότι απέκτησε μερίδιο 9,2% στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης (το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής), ο νυν CEO Παράγκ Αγκραουάλ και ο ιδρύτης Τζακ Ντόρσεϊ υποδέχθηκαν με δάφνες τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου και τον καλωσόρισαν αμέσως στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Το ζήτημα, όμως, ήταν ένα: ανάμεσα στους όρους της συμμετοχής του Μασκ στο ΔΣ της πλατφόρμας ήταν ότι δεν μπορεί να αποκτήσει μερίδιο μεγαλύτερο του 12,9%.
Τώρα, το παραμύθι αρχίζει και εξελίσσεται σε… Game of Thrones, καθώς ο δισεκατομμυριούχος είναι ελεύθερος να εξαγοράσει το Twitter. Πριν λίγο καιρό, εξάλλου, είχε εκφράσει την επιθυμία του να δημιουργήσει μια δική του πλατφόρμα social media.
O Mασκ έχει σβήσει αρκετά tweets που έκανε τα τελευταία 24ωρα. Για παράδειγμα, έσβησε το tweet μόνο με ένα emoji που βάζει τον δείκτη μπροστά από το στόμα (σαν να λέει μυστικό) το οποίο χρησιμοποίησε για να αντιδράσει στην επίσημη ανακοίνωση ότι δεν θα είναι τελικά μέλος του ΔΣ του Twitter.
Έσβησε επίσης αρκετά tweets με σκέψεις του για αλλαγές στην πλατφόρμα, όπως την αφαίρεση των διαφημίσεων, την ενίσχυση του προγράμματος των συνδρομητών και τη μετατροπή των κεντρικών γραφείων της επιχείρησης σε… κέντρο για αστέγους. Τέλος, εξαφανίστηκε και το tweet όπου πρότεινε η πλατφόρμα να μετονομαστεί στο πιο πρόστυχο… Titter.
Αρκετό εκνευρισμό προκάλεσε και το tweet του όπου παρέθετε τους 10 λογαριασμούς με τους περισσότερους ακολούθους, σχολιάζοντας ότι δεν είναι και ιδιαίτερα ενεργοί. «Μήπως το Twitter πεθαίνει;» αναρωτήθηκε, προκαλώντας τη δημόσια αντίδραση κάποιων υψηλόβαθμων εργαζόμενων του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
Η θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν ο ιδρυτής και ο CEO του Twitter στον Μασκ μάλλον δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αν λάβουμε υπόψη το χαοτικό του στυλ στο management της Tesla.
Πώς θα μπορούσε να γίνει η εξαγορά
Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του Μασκ βρίσκεται σε μετοχές της Tesla, αν ήθελε να εξαγοράσει το Τwitter, θα πρέπει να συνεργαστεί με ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.
Το Twitter δεν είναι δομημένη με τον ίδιο τρόπο όπως πολλές δημόσιες εταιρείες τεχνολογίας (Meta, Alphabet, Snap). Σε αυτές, η αγορά μετοχών δεν ισοδυναμεί με δικαίωμα ψήφου, προστατεύοντας έτσι τις εταιρείες από έναν εν δυνάμει Μασκ.
Ως απάντηση, το Twitter θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια δαπανηρή κίνηση: να πουλήσει τη μετοχή της σε έκπτωση για να μειώσει την αξία του μεριδίου ενός «εχθρικού» επενδυτή.
«Θεωρούσαμε ότι το όριο στην αγορά μεριδίου και η θέση στο ΔΣ είχε σκοπό να βάλει χειροπέδες στον Μασκ. Τώρα, είναι απίθανο να γίνει ο τύπος που απλά θα πουλήσει το μερίδιό του και θα φύγει» σχολιάζει αναλυτής στον Guardian.
Πάντως, αν και πριν το άνοιγμα της Wall Street η μετοχή της Twitter κινούνταν καθοδικά, η ανακοίνωση ότι ο Μασκ δεν θα μπει στο ΔΣ της εταιρείας τελικά της έδωσε ενίσχυση της τάξης του 1 με 2%.
Έτσι, αν ο Ίλον Μασκ θέλει να εξαγοράσει το Twitter, πλέον – λόγω των κινήσεών του – θα είναι πολύ πιο ακριβό.
Πηγή: Moneyreview
Ρομπότ στην Ιαπωνία ξεφλουδίζει μπανάνες χωρίς να τις συνθλίβει
Γιάννης Μαστρογεωργίου από τους Δελφούς: Οι κατακλυσμιαίες αλλαγές στον πλανήτη «ζητούν» να αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης του μέλλοντος
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις