Ένα από τα παλαιότερα γκράφιτι του Βρετανού καλλιτέχνη του δρόμου Μπάνκσι (Banksy) με τίτλο “Silent Majority” (στα ελληνικά «Σιωπηλή Πλειοψηφία») πωλήθηκε σε δημοπρασία του γαλλικού οίκου Ντιγκάρντ (Digard) έναντι του ποσού των 625.400 ευρώ.
Το έργο απεικονίζει μια ομάδα ατόμων, ντυμένων στρατιωτικά, η οποία φτάνει σε μια ακτή μεταφέροντας ένα ηχείο πάνω σε μια φουσκωτή βάρκα. Στο επάνω και στο κάτω μέρος του γκράφιτι αναγράφονται οι φράσεις “it’s better not to rely too much on silent majorities…for silence is a fragile thing…one loud noise and it’s gone” («καλύτερα να μην βασιζόμαστε πολύ στις σιωπηλές πλειοψηφίες, γιατί η σιωπή είναι εύθραυστη, εξαφανίζεται με ένα δυνατό ήχο»).
Το γκράφιτι ζωγραφίστηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ Γκλάστονμπερι του 1998, στην μία πλευρά ενός τροχόσπιτου, από τον Μπάνκσι και τον συνεργάτη του, Ίνκι (Inkie).
Η Μέρι ΜακΚάρθι, ειδικός στην λεγόμενη «τέχνη του δρόμου» ανέφερε ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους ξεχωρίζει το έργο του Μπάνκσι όπως το μέγεθός του και το γεγονός ότι είναι ένα από τα λίγα κομμάτια που έχουν γίνει σε εξωτερικό περιβάλλον και έχει πιστοποιητικό αυθεντικότητας από την ομάδα Pest Control, μια ομάδα που δρα εκ μέρους του καλλιτέχνη απαντώντας σε αιτήματα σχετικά με το αν είναι ο πραγματικός δημιουργός συγκεκριμένων έργων.
Το στυλ ζωγραφικής του γκράφιτι είναι παραδοσιακό, δηλαδή, με σπρέι ενώ έχει γίνει περιορισμένη χρήση διάτρητων προτύπων, περισσότερο γνωστών ως στένσιλ, τα οποία ο Μπάνκσι χρησιμοποιεί πλέον κατά κόρον.
O ιδιοκτήτης του τροχόσπιτου, ο οποίος στην δημοσιότητα έδωσε μόνο το μικρό του όνομα, Νέιθαν, δήλωσε ότι άφησε τον άγνωστο τότε Μπάνκσι να ζωγραφίσει το τροχόσπιτό του και σε αντάλλαγμα του έδωσε εισιτήρια για το φεστιβάλ και πλήρωσε τα έξοδά του. «Το γκράφιτι απεικονίζει τις τελευταίες μέρες της ρέιβ και χιπ-χοπ σκηνής» ανέφερε ο Νέιθαν ενώ με τα χρήματα από την πώληση του ίσως κτίσει ένα σπίτι καθώς έμενε στο τροχόσπιτο για πάνω από είκοσι χρόνια.
Παρών κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας ήταν ο Ίνκι, ο οποίος θυμήθηκε ότι το γκράφιτι δημιουργήθηκε μέσα σε μια μόνο μέρα και η ιδέα για το θέμα ήταν του Μπάνκσι.
Πηγή: http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=711524