H παραπάνω «γλυπτική διαμόρφωση» βρισκόταν στην Άνω Γλυφάδα, στη συμβολή των οδών Κ. Αθανάτου, Σπερχειάδος και Κυνουρίας. Ως «γλυπτική διαμόρφωση» πέρασε με απευθείας ανάθεση από την προηγούμενη δημοτική αρχή (Κ. Κοκκόρης) τον Ιούνιο του 2014 και κοστολογήθηκε 15.000 ευρώ, όπως γράφει η Καθημερινή. Το «γλυπτό» αυτό ονομαζόταν «Πίδακας» και χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα «ανοσιούργημα». (Έχει αλλάξει έκτοτε.) Είναι βέβαια υποκειμενικό το αν θα αρέσει ένα δημόσιο έργο τέχνης ή όχι (πχ. σε κάποιους δεν άρεσε ο Δρομέας του Βαρώτσου, εγώ τον λατρεύω), όμως το γλυπτό της Γλυφάδας είναι σχεδόν εξωπραγματικό. Και μ’ αυτήν την αφορμή βρήκα μερικά ακόμη δημόσια γλυπτά από όλο τον κόσμο για τα οποία οι κάτοικοι γκρίνιαξαν κατά καιρούς, επειδή τα θεώρησαν kitsch, αποκρουστικά, ή απλώς Τεράστια Λάθη.
Το πιο πολυσυζητημένο, και πολυκραγμένο άγαλμα απ’ όλα είναι σίγουρα αυτό της Μέριλιν, στο Σικάγο.
Το πρόσωπο είναι μάλλον προχειροφτιαγμένο -κι η αίσθηση που δίνει το γλυπτό είναι μιας γύψινης κούκλας απ’ το παιχνίδι Μπαλαρίνα σε Λούνα παρκ. Αλλά είναι τόσο τεράστιο, και camp, που, τελικά, πολύ θα ήθελα να το δω από κοντά.
Εδώ βλέπουμε το άγαλμα να επιτελεί, επιτέλους, και πρακτικό, χρήσιμο έργο προς τους πολίτες.
ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΚΟΜΗ:
Ρωσία
Ρωσία
Swindon, της Μεγάλης Βρετανίας.
Swindon, της Μεγάλης Βρετανίας.
Μνημείο με Όρθιο Τέρας λέγεται το άγαλμα του Jean Dubuffet, που χαρακτηρίστηκε απ’ τον οδηγό Virtual Tourist ως ένα απ’ τα χειρότερα δημόσια γλυπτά της εποχής μας.
Ένα μνημείο τιμής, που αγγίζει τα όρια του κωμικού, από τη μία, και του γκροτέσκου, από την άλλη. Ρώμη, Ιταλία.
“Gold Nugget” λέγεται αυτό το γλυπτό στη Μελβούρνη.
Ο Ποπάι στην Crystal City του Τέξας, μια απ’ τις 3 πόλεις που ερίζουν για την καταγωγή του animated ήρωα.
Tέσσερα μέτρα ψηλό, κόστισε 190 ευρώ, κι όμως το χάλκινο άγαλμα που φτιάχτηκε για τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Cambridge ήταν τόσο χάλια, που ακόμη και ο εμπνευστής του, ο Pablo Atchugarry από την Ουρουγουάη αποκήρυξε το δημιούργημά του.
Η αρκούδα που “ψαρεύει” στην είναι μια χαρά. Το ότι τα πόδια της είναι εγκλωβισμένα σε ένα μάλλον απαίσιο βάθρο είναι αυτό που έκανε τους Καναδούς να διαμαρτυρηθούν.
Ο “Χαρούμενος Άνδρας” στο Χονγκ Κονγκ..
Είναι ο Πάπας, αλλά το σώμα του μοιάζει με α) τηλεφωνικό θάλαμο, β) τουαλέτα.
Από το Πάρκο των Γλυπτών, στην Νότια Κορέα.
Έξω από το Βασιλικό Νοσοκομείο της Μελβούρνης, ώστε να το βλέπουν οι ασθενείς μπαίνοντας, και να παίρνουν κουράγιο (;)..
Πηγή: www.lifo.gr