Η Αθήνα γιόρταζε τα Χριστούγεννα του 1950 λίγο μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Τη δεκαετία του ’50, η Ελλάδα πάλευε να επιβιώσει μετρώντας τις πληγές της με τελειωτικό “χτύπημα” να είναι η υποτίμηση του Απριλίου του 1953.
Μαυραγορίτες, χρυσές λίρες, χαμηλό βιοτικό επίπεδο, οικονομική κρίση, ακόμα μία από όσες έχει βιώσει η χώρα στην ιστορία της, και βιώνει και σήμερα. Η ανεργία, το βαθύ κράτος, το ρουσφέτι, ζουν και βασιλεύουν στην Ελλάδα εκείνης της εποχής, η οποία προσπαθούσε να ορθοποδήσει να να γιορτάσει μέσα στη λιτότητα.
“Ήταν η δεκαετία που η επαρχιακή Ελλάδα εξακολουθούσε να απορφανίζεται από το πιο εύρωστο ανθρώπινο δυναμικό της για την Αθήνα της αντιπαροχής, της τσιμεντοποίησης, της αυθαιρεσίας ή την αγύριστη ξενιτιά. Για δουλειές που κάνουν σήμερα οι εδώ νόμιμοι ή παράνομοι οικονομικοί λεγόμενοι μετανάστες” έγραφε τον Ιανουάριο του 2010 ο Δημήτρης Γκιώνης στην Ελευθεροτυπία.
Η δεκαετία του ’50 οδήγησε σε εκείνη του ’60, τη δεκαετία της αμφισβήτησης, των “απαγορευμένων” τραγουδιών και βιβλίων, στην νέα τόνωση της αριστεράς.
Μέσα σε αυτά τα χρόνια διατηρήθηκαν ισχυροί οι οικογενειακοί δεσμοί με αίσθηση ολιγάρκειας αλλά και υπερηφάνειας, ένα αίσθημα που αποτυπώνεται άλλωστε στις φωτογραφίες που μπορείτε να δείτε παρακάτω και διασώζονται από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.
Απλά στιγμιότυπα, καθημερινά, όπως τα δώρα που έδιναν στους τροχονόμους τις μέρες των γιορτών, ή τα βουνά από μελομακάρονα και απο κουραμπιέδες έξω από τα καταστήματα. Ξεχωρίζει η καλή ενδυμασία της εποχής, ιδίως στις φωτογραφίες του ’50, τότε που όπως παρατηρεί ο Δημήτρης Γκιώνης το καλό ντύσιμο ήταν “απαραίτητο”:
“Αδύνατη η έξοδος χωρίς γραβάτα. Πανάκριβα και όλα “επί παραγγελία” – ακόμα και τα πουκάμισα και τα παπούτσια. Εξ ου και το συχνό βόλεμα με μεταχειρισμένα από το Μοναστηράκι ή με “γυρισμένα”. Κι όπου βέβαια κανένας δεν υποψιαζόταν ότι θα ερχόταν μια εποχή όπου η κουρελαρία θα γινόταν μόδα και όπου θα πληρώνεις για να… πεινάς”.
Αθήνα, 1950-1960. Φωτογραφία, Κώστας Μεγαλοκονόμου:
Αθήνα, 1950-1960. Φωτογραφία, Κώστας Μεγαλοκονόμου:
Αθήνα, 1950-1960. Φωτογραφία, Κώστας Μεγαλοκονόμου:
Αθήνα, 1950-1960. Φωτογραφία, Κώστας Μεγαλοκονόμου:
Βαρβάκειος αγορά. Αθήνα, 1950-1960. Φωτογραφία, Κώστας Μεγαλοκονόμου:
Χριστούγεννα 1953. Φωτογραφία, Δημήτρης Χαρισιάδης (Η δημοφιλής φιγούρα του “αγίου των γιορτών” με την μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα εισήχθηκε στην Ελλάδα την εποχή της φωτογραφίας, δηλαδή την δεκαετία του ’50):
Δεκέμβριος 1960. Φωτογραφία, Κώστας Μπαλάφας:
Χριστούγεννα στην οδού Σταδίου, Αθήνα του ’60. Φωτογραφία, Κώστας Μπαλάφας (η φωτογραφία έγινε viral όταν ήρθε πάλι στην επικαιρότητα πέρυσι μέσα από τα social media. Το σημείο της πόλης που απεικονίζεται είναι τα Χαυτεία, κοντά στην Ομόνοια):
Δεκέμβριος 1960. Φωτογραφία, Βούλα Παπαϊωάννου:
Αθήνα, 1970. Φωτογραφία, Ζαχαρίας Στέλλας:
Μπόνους: Κάλαντα Χριστουγέννων του 1927
Ηχογράφηση “Κάλαντα Χριστουγέννων”: Ημερομηνία 7/7/1927. Τόπος Ηχογράφησης: Αθήνα.
Ερμηνεία: Χορωδία με συνοδεία Μαντολινάτας
Πηγή: avarchive.gr